A Sopron már biztosan kilép a nemzetközi porondra

Végleg eldőlt, hogy a Sopron férfi csapata kilép a nemzetközi porondra, Sabáli Balázsék ott lesznek a FIBA új kupájában.

A csapat hivatalos honlapja, az sakc.hu számolt be a hírekről:

Eldőlt: a 2015-16-os évadban csapatunk kilép a nemzetközi porondra, az európai “hadszíntéren” is megméretteti magát. Két játékosunk szerdától a válogatottal készül.

A hírt ügyvezetőnk, Pojbics Szabolcs közölte honlapunkkal, aki hozzátette: az önkormányzat minden tekintetben támogatta az előrelépést jelentő nemzetközi szereplést.

Pojbics hozzátette: a szakmai stábbal alaposan végig beszélték a nemzetközi szereplésben rejlő lehetőségeket és persze a kettős terhelésből, sok utazásból fakadó esetleges buktatókat egyaránt. Mindent egybe vetve döntött végül úgy a klub- és a szakvezetés, hogy több, mint két évtized után a soproni férfi csapat újra kilép a nemzetközi porondra.

Éppen a két frontos terhelés miatt ez azt jelenti, hogy minden bizonnyal 5 idegenlégiósa lesz csapatunknak.

A nemzetközi szereplésnek természetesen gazdasági, anyagi vonatkozásai is vannak. Ezzel kapcsolatban ügyvezetőnk annyit mondott: a klub kapott a nemzetközi szövetségtől (FIBA) egy tervezetet, amelyben a  FIBA arról tájékoztat, hogy az előző évek, sőt évtizedek gyakorlatával ellentétben az ősszel kezdődő évadtól anyagilag támogatja a nemzetközi porondra kilép csapatokat.

Abban, hogy kihasználva a teljes légiós kontingenst, várhatóan 5 külföldi kosarast foglalkoztat majd klubunk, szakmai érvek mellett gazdasági tényezők is közrejátszanak. Amint azt ügyvezetőnk honlapunknak elárulta, a magyar szövetség is támogatja a klubok kilépését a nemzetközi porondra, méghozzá úgy, hogy amely csapat elindul az európai kupák valamelyikében, annál az ötödik légiós játékengedélye ugyanúgy 300 000 forint, mint az előző négy külföldi kosarasé. Ha viszont egy csapat csak a magyar bajnokságban indulva szerződtet 5 légióst, akkor az ötödik külhoni kosárlabdázó játékengedélyének ára már 4 millió forintra rúg. Ilyen gazdasági feltételek mellett szakmailag pedig azért célszerű az 5 légiós foglalkoztatása, mert a két frontos terhelés miatt jobb, ha minél több minőségi játékos áll a szakmai stáb rendelkezésére.

Ha már a szakmai stábnál tartunk, annak vezetője, Sabáli Balázs a keret kialakításával és a felkészülés kezdetével kapcsolatban elmondta: a légiósok ügyében először a center és az irányító kérdést szeretné megnyugtatóan rendezni. A középjátékos posztjára megvan a kiszemelt, s mint mondta, a klub már felvette a kapcsolatot a játékos ügynökével, ettől kezdve az anyagiakon múlik, sikerül-e megegyezni. Irányító poszton 2-3 főre szűkült a jelöltek köre, a rengeteg kosaras közül akiknek anyagaival, portfólióival az ügynökségek “bombázták” klubunkat.

A magyar állomány teljes, tagjai közül ketten, Ruják Andris és Tóth Geri szerdától Kecskeméten edzőtáborozik a válogatottal. Csapatunk felkészülése augusztus 10-én kezdődik, Sabáli reményei szerint addigra – legalábbis papíron – teljes lesz a keret, azaz eldől, kik lesznek a légiósok. A felkészülés első hete még a két válogatott játékos nélkül zajlik, Rujinak és Gerinek a program az azt megelőző hét végén fejeződik be a nemzeti csapatnál. Ők egy hét pihenő után kapcsolódnak majd be a felkészülésbe. Vezetőedzőnk úgy véli, az lenne az ideális, ha a harmadik héttől már a légiósok is a csapattal készülnének.

Forrás - sakc.hu
Foto, Slide - Tóth Zsombor (sakc.hu)

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus