Belgium 3X3 férfiválogatottja csalás segítségével jutott ki az olimpiára?

Debrecenben éppen a magyar válogatottat verték az utolsó kvalifikációs torna döntőjében, de ott valójában el sem indulhattak volna?

A De Standaard belga lap és híroldal cikkét a BasketNews.com szakoldal szemlézte. A helyi lap információi szerint 2019 augusztusa és október között 27 darab olyan 3X3 tornát rendeztek Belgiumban, amely események meg is jelentek a FIBA honlapján, ugyanakkor ezek valószínűleg csak papíron léteztek, és arra szolgáltak, hogy a 3X3 speciális szabályrendszerével visszaélve (tornák rendezéséért is világranglista-pontok járnak) plusz világranglista-pontokhoz juttassák a belga válogatottat. A hivatalos jegyzőkönyvek szerint mindegyik tornán legalább 48 játékos vett részt, de jó eséllyel ez nem tükrözi a valóságot.

A belgák ezeknek a plusz pontoknak is köszönhetően vehettek részt a két olimpiai kvalifikációs tornán - az elsőn 10. helyen végeztek, majd a második, Debrecenben rendezett tornán éppen a magyar férfi válogatottat ütötték el az olimpiai szerepléstől a torna döntőjében. Tokióban végül a 4., olimpiai pontszerző helyen zártak. 

A Belga Kosárlabda Szövetség a rendőrséghez fordult és csalás gyanúja miatt feljelentést tett az ügyben, házon belül pedig szintén vizsgálatot rendelt el. A válogatott négy tagja, Thibaut Vervoort, Rafael Bogaerts, Thierry Marien és Nick Celis érintettségével kapcsolatban egyelőre nincsenek információk.

Az ügyet különösen kínossá teszi, hogy a belga férfiválogatott ma kezdi meg szereplését a 3X3 Európa-bajnokságon, Vervoortot pedig a FIBA honlapja korábban külön ki is emelte, mint a 12, követésre érdemes játékos egyikét...

fotó: fiba.basketball

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus