Csoda csoportban a magyar férfi válogatott!

Elképesztő szerencsével, az utolsó kalapból sorsolva - a papírformát és az adott nemzetek kosárlabdakultúráját, illetve jelenét alapul véve - a lehető legkönnyebbnek tűnő csoportba került a magyar férfi válogatott a 2015-ös Európa-bajnokság nyári selejtezőire készített csoportbeosztó sorsoláson. Íme az ellenfelek!

A 26 selejtezős csapatot négy kalapba sorolták előzetesen, erősség, illetve az utóbbi évek teljesítményei alapján, Sztojan Ivkovics legénysége így a tavalyi, mindent alulmúló előselejtezős produkció után (Fehéroroszország és Szlovákia mögött csak harmadikak lettek a mieink) az utolsó kalapba került.

Öt négyes, illetve két hármas csoportba kerültek a ma délutáni barcelonai sorsolás után a válogatottak, ahonnan majd oda-vissza körmérkőzések után az első helyezettek és a hat legjobb második jut ki a 2015-ös Ukrajnában megrendezésre kerülő Eb-re.

A már említett előselejtezők után Észtország nyert és ezzel kvalifikálta magát a kontinensviadalra, így a rendező Ukrajna mellett az Európa-bajnok Franciaország, az ott ezüstérmes Litvánia, a 2013-as Eb-n harmadik Spanyolország, az akkor negyedikként végző Horvátország, továbbá az ötödik Szlovénia és a hetedik Szerbia (a hatodik Ukrajna már a rendező jogán ott lehet) már biztos résztvevője az Eb-nek a VB-re szabadkártyásként kijutó, így az Európa-bajnokságra is "meghívott" Finnország, Görögország, Törökország trió mellett.

Azerbajdzsán, Ciprus és Albánia nem indul a megmérettetésen, így ők a sorsoláson sem vettek részt.

2014. augusztus 10. és 27. között minden mérkőzését le is játssza majd az összes válogatott, ezt követően derül majd ki, hogyan is fest a 2015-ös Eb 24-es mezőnye.

A csoportok beosztásai:

A-csoport: Bosznia-Hercegovina, Nagy-Britannia, Izland

B-csoport: Montenegró, Izrael, Bulgária, Hollandia

C-csoport: Németország, Lengyelország, Ausztria, Luxemburg

D-csoport: Belgium, Macedónia, Fehéroroszország, Dánia

E-csoport: Csehország, Grúzia, Portugália, Magyarország

F-csoport: Lettország, Svédország, Szlovákia, Románia

G-csoport: Olaszország, Oroszország, Svájc

 

A magyar válogatott utoljára 1999-ben, Mészáros Lajos szövetségi kapitány irányításával jutott ki az akkor még 16 csapatos Eb-re. Az utóbbi két kontinensviadalt már 24-es torna keretein belül rendezték meg, azóta nincsen külön A-, illetve B-divíziós besorolás, hanem együtt, egy szinten versenghetnek a csapatok a kvalifikációért.

A mostani ellenfelek közül többen is ismerősek lehetnek, hiszen a 2011-es Eb-re való pótselejtezőn Portugáliával egy hármasban szerepelt Magyarország, akkor oda-vissza kikapott a Dzunics-legénység a kontinensviadalra így óriási meglepetésre kvalifikáló luzitánoktól, akik azóta jelentősen megfiatalodtak és színvonalban vissza is estek az akkori állapotokhoz képest.

Az NBA-s (Zaza Pachulia, Tornike Shengelia), illetve (ex-)Euroligás (Manukar Markoishjvili, Viktor Sanikidze, Giorgi Shermadini) különítménnyel rendelkező grúzok az előző évtized közepén jutottak fel a B-divízióból az A-ba, de jelenleg ennek a négyesfogatnak kiemelkedően legerősebb együttesének tűnnek.

Érdekesség, hogy ők a 2013-as Eb-n egy csoportban szerepeltek azzal a Csehországgal, melyet öt éve, Sztojan Ivkovics első regnálása alatt az A-divízióból való kiesés ellen küzdve tudott anno maga mögé utasítani a magyar válogatott, ám azóta beért az NBA-s Jan Vesely, illetve a Hanga Ádám vitoriai csapattársa, David Jelinek, továbbá a szintén az ACB Ligában pallérozódó Tomas Satoransky fémjelezte generáció, minden bizonnyal a csehek lehetnek az első számú ellenfelei válogatottunknak a kijutásért, amennyiben végre képes kihozni magából a benne rejlő potenciált a Hanga, Lóránt, Vojvoda, Keller négyesfogat húzta Magyarország, de komolyabb esélylatolgatásokba most még kár lenne belemenni a keretek, s egyéb körülmények ismerete nélkül.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus