Csúcstechnológia a magyar csarnokokban!

A múlt hét végén már a férfi élvonal is "beindult". A szövetség, az MKOSZ pedig hatalmas léptékű fejlesztéssel, technikai újítással készül a 2013-14-es szezonra. Amint arról Bodnár Péter, az MKOSZ főtitkára honlapunk érdeklődésére beszámolt, a szabályzati szinten már az előző évadban is engedélyezett video-bíró rendszert jelentős mértékben fejlesztik tovább.

A főtitkár kiemelte: a sportágfejlesztési program részeként, TAO-pénzből egy 5 kamerás videorendszer kiépítését tervezi a szövetség. Kecskeméten egy meccsen már tesztelték a készülékek működését, melynek lényege: a mérkőzéseken nem kevesebb, mint öt kamera készít egyidejűleg felvételeket, tehát a játéktér minden pontja több kameraállásból, látószögből látható. Ezzel a technológiával már sokkal egyértelműbben lehet majd dönteni a vitás, illetve az edzők által kért videobírós esetekben, mint az előző szezon hajrájában. A „videobíró” telepítése a TAO támogatások beérkezésének ütemében történik. Az MKOSZ főtitkára reméli, már a rájátszásra minden érintett csarnokot fel tudnak szerelni ezzel a rendszerrel.

Az új „videobíró” egyébként fontos része illetve alapja lehet a biztonsági előírások betartásához szükséges, de a klubok által kiépítendő kamerás rendszernek, ugyanis az MKOSZ által telepítendő eszközökhöz a klubok újabb kamerákat csatlakoztathatnak a biztonságtechnikai követelmények függvényében. Az, hogy egy-egy arénához hány kamerát kell használni biztonságtechnikai szempontból, az az adott létesítmény adottságaitól, méretétől, befogadóképességétől függ.

Másik újítás az ún. vezeték nélküli síprendszer. Ennek a FIBA jóváhagyással rendelkező rendszernek az a lényege, hogy a mérkőzésórát nem az időmérőnek a gombnyomása, hanem a játékvezetői sípszó állítja meg. Az órát újra pedig a játékvezető, egy az oldalára erősített kis, az órával összeköttetésben álló szerkezet segítségével, egy gomb megnyomásával indítja újra. Elsőként a székesfehérvári csapat mérkőzéseinek helyszínére telepítik a síprendszert, már csak azért is, mert az Európa-kupában ez előírás. Az MKOSZ által telepítendő síprendszer létesítményenként 5500 euróba kerül.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus