Dávid Kornél a jelenlegi formában nem folytatja

Dávid Kornél szeretné folytatni az Albánál, de ha a jelenlegi szerkezeti egység marad, akkor távozik az együttestől.

A szekesfehervar.hu interjúja:

2013 januárjában választotta meg az Alba Regia SC közgyűlése a nyugdíjba vonuló Nagy Gábor utódjának a fehérvári és magyar sport egyik emblematikus figuráját, hazánk máig egyetlen NBA-kosarasát, Dávid Kornélt. Az új klubelnök még azon a nyáron zajos sikert ünnepelhetett, hiszen az önálló gazdasági társaságként működtetett  kosárlabda-szakosztály tizenhárom év után először bajnok és kupagyőztes lett. Azóta viszont inkább bosszankodnak a fehérvári szurkolók, mert tavaly csak hatodik volt a csapat, idén pedig, huszonhárom év óta először lemaradt a rájátszásról. A felelősség kérdését egyelőre főleg a szurkolók feszegetik - ezzel kapcsolatban nyilatkozott most Dávid Kornél.

"Természetesen mindig vállalom a felelősséget azért, ami az én döntésem volt. Az Alba Regia SC négy szakosztálya a klub irányítása alatt áll, a kosárlabdázók ellenben önálló gazdasági egységként, kft.-ként működnek. Ez azt jelenti, hogy nem a sportklub kapja a kosarasok támogatását a várostól, hanem közvetlenül a kft., melynek ügyvezetője tárgyal, alkalmaz, köt szerződést játékossal. A sportklub elnökének semmiféle jogi ráhatása erre nincs, de persze javaslattételi lehetősége van. Ezzel rendszeresen élek is, Halm Rollanddal, a kft. ügyvezetőjével minden fontos kérdésben egyeztetünk, a döntés mindig az övé. A sportklub 100 százalékban tulajdonosa a kft.-nek, de nem az elnök, hanem az elnökség hozhat rá vonatkozó személkyi vagy egyéb döntést" - ismertette a szakosztály és a klub szervezeti viszonyát Dávid, aki szerint mindez azért kulcskérdés, mert saját szerepe valójában tanácsadói jelenleg.

"Kétszer tettem javaslatot ennek a szervezeti egységnek a megváltoztatására. Azért, mert nehézkes és lassú a döntéshozatal, még ha természetesen születtek jó döntések is az elmúlt években. De a kft.-nek sem jó, hogy minden, akár sürgős kérdésben a klub elnökségének döntése szükségeltetik, például, ha az anyagi keretek túllépéséről van szó. Az elképzelésem az volt, hogy a szakosztályt visszahozzuk az SC-be, akár megtartva az "alvó" kft.-t. Ma már nem kötelező az A-csoportban gazdasági társaságként működtetni a csapatokat, ahol mégis így tesznek, ott vagy az önkormányzat vagy egyéb egyértelmű, a csapatot cégként működtető tulajdonos van. Természetesen itt is egy lehetőség, hogy az önkormányzat beszáll tulajdonosként a kft.-be" - mondja az elnök, hozzátéve, ha utóbbi döntés születik, az persze bonyolult jogi procedúrát igényel.

A város megkerülhetetlen, hiszen első számú támogatója a szakosztálynak, és ez a helyzet, mondja Dávid, nem változott a bajnoki cím után sem, hiába reménykedtek benne, hogy a jó eredmény újabb nagy szponzorokat állít a csapat mellé. "A bajnoki cím nem nyitotta meg az ajtókat, ellenben hatalmas anyagi terhet rótt a csapatra. Részben ezzel függött össze, hogy a több pénzt kérő játékosokat, magyarokat és külföldieket nem sikerült megtartani. Tavaly az én javaslatom és felelősségem volt Carlos Frade szerződtetése, aki - ahogy az Fehérváron tradíció - vezetőedzőként kiválaszthatta a légiósokat. Nem feltétlenül értettem egyet a döntéseivel, de látszott a koncepciója, volt egy játékunk. Azért döntöttünk a távozása mellett, mert úgy gondoltam, a tartalékos Sopron ellen tovább kellett volna jutnunk a rájátszásban, és az ő hibái vezettek oda, hogy nem sikerült. De az én felelősségem volt, hogy idehoztam. Sok nehézséggel együtt csináltuk végig az előző szezont, de a hatodik hely után mennie kellett."

Így jutottunk el tavaly nyárhoz, amikor aztán Dávid Kornél, ahogy mondja, kicsit passzivitásba vonult.  "Mivel a szervezeti egység megváltoztatására vonatokozó elképzeléseimet nem tudtam keresztülvinni, továbbra is csak javaslattételi jogom van. Igazából nem akartam élni vele, és ebben az is benne volt, hogy előzőleg az általam hozott edzővel nem értük el a várt eredményt. Innentől kezdve nem én tárgyaltam, de el kell mondanom, nem tartottam és ma sem tartom rossz választásnak Marcel Tentert. Óriási vehemenciával kezdett dolgozni, szerintem vele bejutottunk volna a play-offba, de egyyszer csak, még a szezon elején, bejelentette, hogy nem tudja kihozni a csapatból, amit szeretne. Miközben ő hozta a légiósokat (ebbe talán jobban bele kellett volna nyúlnunk), a magyar játékosok között pedig, a hazai realitást figyelembe véve többen prémium kategóriát képviselnek. Kellett volna melléjük az erős kezű edző..."

Tenter után Székely Norbert érkezett, aki már egy évvel korábban is képben volt a csapatnál. Bár Dávid Kornél szerint ha rajta múlik, nem a soproni szakember lett volna a vezetőedző... "Aki a klubnál van, tudja, komoly fenntartásaim voltak azzal kapcsolatban, hogy női csapattal sikeres edző tud-e jól dolgozni férfiakkal. A válogatott mellett közelről láttam, hogy ez Rátgéber Lászlónak sem sikerült... Norbinak sem, láttuk, mi történt. Már az elején lehetett látni, hogy nem fog menni, én január 18-án hét pontban fogllatam össze, mit kellene lépni. Elsősorban az edző felelősségét firtatva, de felmerült az is, hogy más típusú játékost igazoltam volna, mint aki idekerült. Domináns külföldire volt szükségünk, de jött egy nagyon rendes, szorgalmas Kalve, aki nem az, és Mitchell, akit pedig nem játszatott az igazi posztján az edző."

Dávid Kornél azt mondja, Góbi Henriknek köszönet jár, amiért a már reménytelen helyzetben elvállalta a feladatot, miután Székely Norbert "bedobta a törülközőt". A szezont neki sem sikerült megmentenie, és a kudarc után mindenki magába nézhet - a folytatás pedig attól is függ, hogyan alakul (át) a klubmodell. "Mindenki felelőssége, ami történt. Játékosok, edzők, vezetők is benne voltak. A magam felelősségét én is vállalom, de azt látom, hogy ebben a felállásban két éve hiba volt elvállalnom a feladatot... Szeretném folytatni a munkát, vannak elképzeléseim, de ha ez a szerkezeti egység marad a klubnál, nem folytatom. Hiszen a jelenlegi felállásban nincs igazi döntési jogköröm. És az elmúlt két szezon bebizonyította, hogy így nem jó, másképp ugyan, de mindkét idény rosszul végződött. El kell kezdeni egy építkezést, szerintem ennek első lépése a struktúra átalakítása."

Forrás, Foto, Slide - szekesfehervar.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus