Dugatot és Evanst is megtartaná a Paks

Schmidt Béla nem számított a vezetőedzői lehetőségre, centert keresnek - versenyben szeretnének lenni a legjobbakkal

A kosarlabda.ase.hu interjúja:

Nagyjából egy héttel ezelőtt hivatalossá vált, hogy a jövőben Te irányítod a csapatot. Mennyire ért váratlanul a kinevezés, hezitáltál, mielőtt elfogadtad a felkérést?

Nagyon váratlanul ért a dolog, az utóbbi években ugyanis az ezzel kapcsolatos ambícióim mintha egy kicsit nyugvópontra jutottak volna. Nem mondom, hogy teljesen lemondtam volna erről a vágyamról, de kicsit mintha beletörődtem volna, hogy nekem talán tényleg ez a helyem a kosárlabda világában. Be kell, hogy valljam, nem számítottam rá, hogy lesz még lehetőségem vezetőedzőként szolgálni a klubot. Így aztán valódi meglepetésként ért Tóth János felkérése, amely nagyon határozott volt. Nem sok időm volt dönteni, de igazából már mikor kimondta, éreztem, hogy itt nem lehet visszakozni, ebbe bele kell vágni.

Nemrég az is eldőlt, hogy ifj. Morgen Frigyes lesz a segítőd. Milyen felállásban, milyen feladatmegosztással tervezitek a közös munkát?

Utánpótlás vonalon régóta együtt dolgozom Fricivel, ráadásul az elmúlt években a felnőtt csapat mellett is kollégák voltunk, így nem lesz ismeretlen a közös munka számunkra. Az erősítő és kondicionáló programok vezetése továbbra is a feladatai közé fog tartozni, emellett az ellenfelek feltérképezésével, videózással, valamint minden egyébbel, ami az edzésekkel és a mérkőzésekkel kapcsolatos munkámban segítséget nyújt nekem.

A magyar mag nagyjából együtt maradt, egy-két távozót leszámítva a kulcsemberek továbbra is itt játszanak. Fontos az állandóság a csapatnál?

Úgy vélem, ez jó alapot adhat a folytatáshoz, mivel jól ismerjük egymást. Örülök, hogy egyben maradt a mag, bár egy-két játékos távozását nagyon sajnálom. Különösen a fiatal Antóni Csanádra igaz ez, ám vele kapcsolatban el kell fogadni, hogy a tanulmányainak folytatása fontos szempont volt a döntésének meghozatalakor. Remélem, minél előbb viszontlátjuk ASE mezben.

Illés Máté és Will Tamás volt az első két igazolásunk az idén. Hogy írnád le őket, milyen szerepet szánunk nekik és miért esett rájuk a választás?

Fontos szempont a fiatalok beépítése, Máté már közelít ahhoz a szinthez, hogy rendszeresen játékba is kerülhessen. Szeretnék számára olyan lehetőséget biztosítani, ami hozzájárulhat a fejlődéséhez, és nem csak beszélni a fiatalok beépítéséről, hanem tenni is ezért. Hogy mennyi lehetőséget fog kapni, azt természetesen nem tudom előre megmondani, hiszen ez tőle és az általa elvégzett munkától is függ, de számolok vele, hogy valós, éles szituációkban pályára fogom tudni küldeni. Ami Will Tamást illeti, ő hiányposztra érkezett. Ahogy ő is fogalmazott, szüksége volt a környezetváltozásra, reméljük meg is tud újulni nálunk, és ha csak megközelítőleg hozza azt, ami benne van, akkor nagyon nagy hasznára lesz majd a csapatunknak. Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is lehetőséget kap néhány fiatal, hogy a csapattal készülhessen, ezúttal Gulyás Milánra és Meixner Márkra esett a választás.

Minden évben az egyik legmeghatározóbb tényező a légiós kiválasztás. Ha jól tudom, Henry Dugat már kapott ajánlatot a tavalyiak közül, másokkal is tervezünk esetleg közös folytatást?

Négy légióssal szándékozunk nekiindulni az idénynek, egyes, kettes, hármas valamint Tóth Ádám mellé, ötös posztra tervezünk külföldit igazolni. Mindenekelőtt szeretnénk megtartani Henry Dugatot, neki megtettük ajánlatunkat, egyelőre várunk a válaszára. A tavalyiak közül elképzelhető még Ryan Evans újraigazolása, de ez még nagyon képlékeny, mindkét fél részéről egyelőre a lehetőségek és alternatívák feltérképezése zajlik.

Az elmúlt években rendre amerikai játékosok alkották a légiós kontingenst. Idén lesznek európai légiósok is a csapatban? Esetleg gondolkodunk más csapatnál már bizonyított játékosok leigazolásában?

Minden benne van a pakliban, de számomra az nagyon fontos, hogy ne csak amerikai játékosok legyenek a csapatban. Én is szeretem, ha vannak improvizatív, váratlan megoldásokra képes játékosok , de úgy gondolom , hogy fegyelmezett, kontrollált játék megvalósítására alkalmas csapattagokra is szükség van.

Milyen stílusú, milyen szellemiségű csapatot láthat jövőre, aki kilátogat a csarnokba?

Szeretném, ha stabil védekezésből indulva gyors támadó átmeneteket indítva, valamint a rendezett védelem ellen gördülékeny és hatékony támadójátékot bemutatva játszanánk.

Milyen célokkal futunk neki a következő idénynek?

Konkrét helyezésre vonatkozó elvárás nem került megfogalmazásra, de a fentiekben felvázolt elképzelések megvalósulása esetén versenyben kell lennünk a legjobbakkal.

Végezetül mit üzensz a csapat szimpatizánsainak, akik – ahogy ilyenkor szokás – tűkön ülve várják a híreket?

Mindent meg fogok tenni annak érdekében, hogy ez a csapat a szurkolók szájíze szerint szerepeljen, főleg mentális és morális vonatkozásban. Tudom, hogy ez az én feladatom, hogy erről nekem kell gondoskodnom, és sokat kell tennem érte, hogy valóban így is legyen. Játékban remélem, hogy a nagy részét sikerül megvalósítanom annak, amit elterveztem, kivívva ezzel a szurkolók tetszését, akik remélhetőleg minél nagyobb számban látogatnak majd ki az ASE csarnokba.

Forrás - kosarlabda.ase.hu
Foto, Slide - kosarsport.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus