Egy D-Liga bajnok, Aaron Craft az Olaj új irányítója

Az előző idényben a D-Ligás Santa Cruz Warriorsszel bajnok irányító, Aaron Craft a Szolnoki Olaj KK legújabb légiósa.

A játékos ügynöke, Misko Raznatovics jelentette, hogy Aaron Craft aláírt a magyar bajnok és kupagyőztes Szolnoki Olaj KK-hoz.

A 24 éves, 188 centi magas irányító az Ohio State egyetemre járt 2010 és 2014 között és elég komoly egyetemi karriert tudhatott magáénak - egy meccsen kiosztott 15 gólpasszal újoncként új rekordot állított fel az intézmény történetében, harmadévesen pedig már 205 szerzett labdánál járt, ezzel az egyetem új csúcstartója lett. 2013-ban a Big Ten konferencia torna legértékesebb játékosának választották, 2014-ben pedig táplálkozástudományból végzett.

Csapatával folyamatosan bejutott az NCAA nagy tornájára is, ahol 2011-ben a legjobb 16-ig, 2012-ben viszont a legjobb 4 közé is bejutott. 2013-ban a legjobb 8-ig ment az Ohio State, 2014-ben viszont már kiestek a második körben (ami nekik az első volt).

Volt csapattársa a Buckeyesnál a Boston Celticsnél játszó Jared Sullinger (2010-12), a JSF Nanterre-rel 2013-ban bajnok David Lighty, aki egyébként az ASVEL-lel jön idén majd Körmendre az új FIBA kupában (2010-11), a tavaly a Barcelonában kosarazó Deshaun Thomas (2010-13) és Lóránt Péter pesarói csapattársa, LaQuinton Ross is (2011-14) - nem kis hírű egyetem meghatározó játékosa volt Craft.

Tavaly nyáron nem kelt el a drafton, de részt vett a nyári ligában előbb a Philadelphia Sixers (Orlandóban), majd a Golden State Warriors (Las Vegasban) színeiben. Utóbbival szerződést is kötött az edzőtábor előtt, de az alapszakasz kezdete előtt kitették a keretből, így került a D-Ligás Santa Cruz Warriorshoz - ők gyakorlatilag a Golden State fiókcsapata. Craft lett a D-Liga legjobb védője az előző idényben és bajnoki címet is nyert a Santa Cruzzal. Idén nyáron megint a Golden State nyári ligás csapatában kapott helyet.

Nem kifejezetten pontszerzéséről (8-10 pont között) vagy kinti dobásairól ismert (37% környékéről az egyetem harmadik és negyedik idényére 30%-ra estek a triplái), sokkal inkább védekezéséről (végig 2.0-2.5 szerzett labda az egyetem alatt is), ahogyan azt az előző szezonban nyert díj is mutatja, illetve jól szolgálja ki a társakat (4.5-5.0 gólpassz az Ohio State-n) úgy, hogy nagyon kevés eladott labdával dolgozik (2.0 környékén), kifejezetten megbízható irányító.

Tavaly a D-Ligában 9.2 pontot dobott, de csak 43.4%-os mezőny-, illetve 25.7%-os triplamutatóval, viszont 6.2 gólpasszára mindössze 1.7 eladott labda jutott és 2.5 szerzett labdát átlagolt találkozónként. Európai tapasztalata még nincs, de elég komoly igazolásnak számít, elég sokszor hozták szóba az NBA-vel az utóbbi egy év során.

Vele egyébként kész van az Olaj külföldi sora, hiszen Milos Boriszovval, Dino Gregoryval és Rodney Greennel már korábban megegyezett a klub, Sztrahinja Miloseviccsel hosszabbított az együttes, Crafttal pedig megvan az ötödik légiós. Hogy mi lesz Tomislav Ivosev sorsa, az persze nagy kérdés - elvileg a EuroCupban lehet több külföldit is játszatni, ez a megkötés csak a magyar bajnokságra vonatkozik.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus