Egy sportág és egy (siker)szakág ünnepe

Szombaton immáron 4. alkalommal rendezik a Városligetben a Kosárlabdázás Napja elnevezésű nagyszabású rendezvényt, amelynek sajtótájékoztatóját tegnap délelőtt tartották.

Szalay Ferenc az MKOSZ elnöke kiemelte, van mire emlékezni, s van mit ünnepelni. Fontos a múlt sikereiből táplálkozni, így a 60 esztendeje Európa-bajnokságot nyert férfi válogatottéból, s a fél évszázada bronzérmet szerző Universiade-válogatottéból.

A mostani rendezvény egy több mint 2 évtizedes kezdeményezésből nőtte ki magát. A kezdeti streetball tömegsport jellegéből kialakult a B33, mint versenyágazat, s ebben mi magyarok nemzetközi szinten igen előkelő helyen állunk. Idén U18-as lány csapatunk vb bronz és Európa-bajnoki aranyérmet szerzett.

A Kosárlabdázás Napján - ahogy az előző években ez megszokottá vált - a fogyatékkal élő sportolók,  kerekesszékes kosarasok is bemutathatják tudásukat. Őket Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke képviselte, s mint mondta a parasport csapatjátékokban nincs még olyan szinten, mint az egyéni versenyszámokban, de cél, hogy 2020-ra például a kerekesszékes kosaras válogatott jó eséllyel vehessen részt a kvalifikációs küzdelmekben. Kiemelte, az, hogy egyre népesebb az MKOSZ által támogatott, szervezett kereksszékes bajnokság, alapot adhat erre.

Bodnár Péter, az MKOSZ főtitkára kiemelte, az idei eredmények fényesen igazolták, érdemes volt pár éve a szövetség égisze alá bevonni, s támogatni a B33-as szakágat. Folyamatos a fejlődés, s idén "csúcsra ért" a szakág az U18-as leány csapat debreceni vb-bronzérmével, valamint a Minszkben szerzett Európa-bajnoki címmel. A szakág, amely teljesen egyenrangú a sportágon belül a többivel, nemzetközi szinten egy óriási kiugrási lehetőség. Az 50 évvel ezelőtt bronzérmet szerzett férfi és női Universiade válogatottat és az Ifjúsági Olimpián (EYOF) bronzérmet szerző U16-os leány csapatot ünneplik. Valamint a nemzetközileg is elismerten magas szinten szervezett felnőtt női Európa-bajnokság mérkőzéseinek otthont adó városok polgármestereit s a helyi versenyek főszervezőit, menedzsereit.

Bodnár Péter kiemelte, a B33-as szakág idén óriási áttörést ért el, már a profi kosaras kluboktól is érdeklődnek, hogyan lehet bekerülni a válogatottakba... Ennek megfelelően a B33 MKOSZ-kupán felnőtt férfi és női profi, NBI-es játékosok szerepelnek, és a válogatottak is pályára lépnek.

A rendezvény égisze alatt idén is fontos együttműködési megállapodások aláírására kerül sor. Az MKOSZ a KLIK-kel a B33-as Diákolimpia - több mint 600 csapat nevezett tavaly - kapcsán ír alá együttműködési megállapodást, amelynek értelmében a sorozat a Diáksport Szövetség versenrendszerébe tartozó diákolimpiák sorába kerül. A másik együttűködési megálapodást az edzőképzéssel kapcsolatban a Testnevelési Egyetemmel írja alá az MKOSZ, a színvonal emelése érdekében. A B33-as remek szereplés kapcsán kiemelte, a FIBA-nak van egy olyan elképzelése, amely szerint a sikeres szereplés kapcsán hazánk egy B33-as régióközpont, egy szakmai centrum lehet.

A klasszikus streetballra, a Főgáz Budapest Openre a különböző kategóriákban már eddig több mint 300 nevezés érkezett. Érdekeseknek ígérkeznek, s várhatóan izgalmasak lesznek az ügyességi versenyek döntői, a zsákolóverseny, valamint a Millió forintos kéz elnevezésű dobóverseny, amelynek győztese 1 000 000 forinttal lesz gazdagabb, tehát a tét is nagy.

Máriás György a B33 fő szervezője elmondta, a B33-as versenyeken idén is sorra kerül az országos U18-as kupa a junior döntőbe jutó csapatok, valamint a korosztályos válogatottak részvételével. A diákolimpia népszerűsége minden várakozást felülmúlt, s az egyetemistáknak is megrendezték az országos bajnoki verenysorozatot, a Decathlon Tour pedig remek lehetőség volt válogatottjainknak nemzetközi szinten is erős csapatok ellen lemérni, hol is tartanak.

Az "össznépi lelkesedést" picit lehűtötte Tímár András, a streetball sorozat társszervezője, aki elárulta, a Kosárlabdázás Napját időnként valószínűleg meg-megsirajta esőisten. Ugyanakkor hozzátette, nosztalgiázva nézte nyáron a debreceni eseményeket, hiszen 1996-ban Budapesten rendeztek streetball világbajnokságot. Hozzátette, amennyiben valóban B33-s régióközpont lenne hazánk, akkor azért büszke lenne rá, hogy részese volt annak, hogy 23 éve egy akkor még szinte eretneknek számító gondolatként behoztak egy olyan sportágat Magyarországra az Egyesült Államokból, amelyben 1 kosárra, 3-3 ellen, betonon játszanak...

Császári Attila a rendezvénysorozatot szintén a kezdetek óta támogató adidas képviseletében (az Adidas Budapest Kft marketing igazgatója) abban reménykedik, hogy a B33 a termi röplabda szabadtéri változatáshoz, a strandröplabdához hasonlóan egy igen sikeres és nézett olimpiai sportág lesz, és ahogy az idei remek magyar eredmények mutatták, talán nagy fényes magyar sikerekkel...

Foto - kosarsport.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus