Egyedülálló világítás a kecskeméti csarnokban

Komoly beruházás a Messzi István Sportcsarnokban. 

A tungsram.com közleménye:

A Messzi István Sportcsarnok korábban telepített, hagyományos fémhalogén világítási rendszere elavult, sem a világítástechnikai szabványoknak, sem az energiahatékonysági kívánalmaknak nem felelt meg. Olyan új világítási rendszerre volt szükség, ami teljesíti a nemzetközi szabványok követelményeit, jelentősen hozzájárul a szurkolói élmények növeléséhez, alkalmas a minőségi televíziós közvetítések megvalósítására, mindemellett  pedig költséghatékonyan működtethető.

A projekt megvalósítója a Tungsram egyik legjelentősebb magyarországi partnere, a SZA-CO Kft. volt. A korszerűsítés lépcsői közül a legfontosabb a küzdőtér világítórendszerének megújítása volt: az elavult 1000 wattos fémhalogén fényvetőket DALI LED meghajtókkal rendelkező 28 darab 277 wattos ABVG2 LED lámpatestre és 52 darab 300 wattos AHIx LED fényvetőre cserélték.

A LED-technológia számos előnye közül az egyik a hosszú élettartam és ezzel együtt a szervizköltségek csökkenése. A hagyományos fémhalogén izzók 8 ezer órás élettartamával szemben a Tungsram ABVG2 lámpatestjeinek átlagos élettartama 60 ezer óra, az AHIx fényvetőké pedig 110 ezer óra. A lámpatestek kiváló minőségű, természetes fehér fényt biztosítanak a pályákon, ami segíti a színek egyszerűbb azonosítását és a jobb láthatóságot.

Mivel a telepített LED lámpatestek és fényvetők DALI meghajtókkal rendelkeznek, a szakemberek a sportcsarnokban olyan világításvezérlő rendszert építhettek ki, amely képes a megvilágítás mértékének szabályozására vagy akár különböző fényjelenetek beprogramozására.

A szabályozhatóság előnyt jelenthet alacsonyabb világítási igényű események - például edzések - esetén. Ilyenkor ugyanis nem kell teljesen lekapcsolni bizonyos lámpatesteket, a kívánt megvilágítás a fényáram együttes csökkentésével is elérhető. Ezzel a megoldással a lámpatestek élettartama nő, mert kisebb hőhatás éri őket.

A fényjelenetek és -effektek (villogás, futófény) pedig a csapatok bevonulásakor vagy pontszerzés esetén is használhatók.

A kecskeméti Messzi István Sportcsarnokban immár egy olyan új, világszínvonalú és modern rendszer működik, ami érdemben hozzájárul ahhoz, hogy a sportolók, a szurkolók és a létesítmény minden vendége fantasztikus élményekkel gazdagodhasson. A sportcsarnok a jobb fényminőségnek köszönhetően még vonzóbb helyszíne lehet a jelentős hazai és nemzetközi rendezvényeknek is.

Az üzemeltető jókora költséget és jelentős mennyiségű energiát takarít meg az új rendszer révén, hiszen a Tungsram LED lámpatestjei 50 százalékkal kevesebb energiát használnak, mint a hagyományos fémhalogén fényvetők, a szervizelések gyakoriságának száma tizedére csökkent.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus