Élesben is elindul az Olaj TV

A mai Olaj-Falco mérkőzéssel élesben is elindul az Olaj TV, amely a szolnoki kosárlabda-, vízilabda és labdarúgó klub mérkőzéseit közvetíti

Az olajtv.hu sajtóanyaga: 

"Ki az a szolnoki szurkoló, aki ne emlékezne 1991. április tizenegyedikére? A dátum része lett Szolnok történelmének, hiszen ekkor nyerte első magyar bajnoki címét a szolnoki férfi kosárlabda-csapat. Az aranyéremmel végződő kalandról film készült, az „Út a döntőig”, amely az egyik legértékesebb relikviává vált. 

A kultikus film egyik készítője, Debreczeni László irányításával új, internetes sportcsatorna kezdte meg működését Szolnokon Dr. Nyerges Zsolt felkérésére. Az Olaj TV három szolnoki klub: a Szolnoki MÁV FC, a Szolnoki Dózsa és a Szolnoki Olaj KK mérkőzéseit közvetíti élőben, illetve felvételről. E mellett előzeteseket, összefoglalókat készít, amelyek az olajtv.hu oldalon érhetők el. A szolnoki focistákról, kosarasokról és a vízilabdázókról szóló hírek a portálon olvashatók a napi huszonnégy órás szerkesztett műsorok mellett.

Az Olaj TV-vel kapcsolatos napi feladatokat hat munkatárs látja el, a többkamerás felvételek elkészítésében más televíziók szakemberei is részt vesznek. A Szolnok Televízióval kialakított jó kapcsolatnak köszönhetően az Olaj TV által felvett meccsek, riportok, előzetesek a városi televízió számára is teljesen elérhetőek. A két médium ezzel is segíti egymás munkáját, hozzájárul a nézők minél szélesebb körének kiszolgálásához.

Ahogy a klubcsapatoknak, úgy az Olaj TV-nek is fontos az utánpótlás-nevelés. A televíziós szakmai előképzettséggel nem rendelkezők számára meghirdetett gyakornoki programra jelentkezők lehetőséget kapnak arra, hogy megismerjék a televíziózás alapjait, elsajátítsák az operatőri, szerkesztő-riporteri, vágói, műszaki ismereteket. Teszi mindezt annak érdekében, hogy a kor követelményeinek megfelelő technikai eszközök éveken keresztül jó kezekben legyenek. 

Az Olaj TV műszaki hátterének alapja a Studiotech Hungary Kft. munkatársai által összeállított közvetítő kocsi, amelyben a legújabb, úgynevezett NDI technológiát használó informatikai megoldások varázsolnak kifogástalan program kimenetet a nézők szeme elé. A rendszer rendkívül innovatív, az országban egyedülálló megoldást használva készülhetnek a műsorok. Egy VMIX gyártmányú szoftver gondoskodik a lassításról, képvágásról és feliratozásról. Az autó alkalmas bármilyen élő műsort közvetlenül a megosztó szerverre juttatni (Youtube, Livestream, Facebook, stb.) megfelelő sávszélességű internet esetén. De akár arra is, hogy ezt televízió-társaságok felé tegye meg egyszerre több internet elérést használva igen nagy biztonsággal és kiváló minőségben. A jelenlegi hat kamera képe multicore, azaz többvezetékes összetett kábelen jut el a közvetítő kocsiba, de rendezői utasító is része a rendszernek, amely tovább bővíthető: legyen szó a kamerák számának növeléséről, feliratozásról vagy más közvetítő rendszerhez való csatlakozásról. Hosszú távon rendkívül jól használható, korszerű közvetítő egység kezdte meg működését Szolnokon."

Az Olaj TV bemutatkozó sajtótájékoztatóján Debreczeni László elmondta, hogy először 1991-ben merült fel az ötlet, hogy Szolnokon városi sporttelevízió induljon, régi álom megvalósulásáról beszélhetünk. A YouTube-on elérhető streamen folyamatosan szerkesztett műsorokkal várják majd az érdeklődőket, illetve természetesen élőben közvetítik a mérkőzéseket, amennyiben az online sávszélesség ezt lehetővé teszi. A videós tartalmak mellett írott anyagok is megtalálhatóak lesznek az olajtv.hu portálon. A kísérleti időszakban 35 ezren tekintették meg az Olaj TV anyagait, úgy látja, hogy körülbelül egy év alatt eljuthatnak oda, hogy önfinanszírozóvá váljanak. Tóth Zoltán, a Szolnoki Olaj KK ügyvezető igazgatója, aki nagy segítséget nyújtott a projekt elindításában, kiemelte, hogy az Olaj TV egy újabb előrelépés a szurkolókkal történő kapcsolattartásban, igényeik kiszolgálásában, ugyanakkor komoly szervezőmunka lesz az Olaj TV finanszírozása, Dr. Nyerges Zsolt is éppen az egyik hazai sportcsatornával tárgyalt ma. A sajtótájékoztatón mutatták be az ismert sportriportert, Horti Gábort, aki az Olaj TV kommentátora lesz, ő elmondta: egy Olaj-Falco mérkőzésnél jobbat nem is kívánhatna bemutatkozásnak. 

Szalay Ferenc, az MKOSZ elnöke, Szolnok polgármestere kiemelte: a cél, hogy itt is követhessék a klubokat, és ezzel is kedvet csináljanak arra, hogy minél többen akarják átélni a helyszínen szurkolás élményét, ami az MKOSZ célkitűzése is. A város célja, hogy a szabadidősport, utánpótlás, más sportágak területén kiemelkedően sikeres játékosok, klubok, versenysorozatok megismertetésében is szerepet kapjon az Olaj TV, ezzel segítve elő az egészséges életmód további népszerűsítését Szolnokon. Örömteli, hogy egy itthon egyedülálló technikai felszereltséggel, hatkamerás élő közvetítésre alkalmas eszközparkkal gyarapodik a szolnoki sportélet. 

Fotó: Kezdő5.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus