Fogadási csalásba keveredett a Sopron új irányítója

Brandon Johnson neve nemcsak a soproni kosárlabda és a horvát bajnokság szerelmeseinek mond (most már) sokat, hanem az amerikai egyetemi ligát követőknek is - korábban fél évnyi szövetségi börtönre ítélték fogadási csalás miatt.

Elég híres Amerikában is a Sopron KC ma igazolt irányítója, Brandon Johnson, a San Diego Toreros játékosaként ugyanis 2009/10-ben fogadási csalásba keveredett. A csapat akkori segédedzője, Thaddeus Brown kereste meg az irányítót, hogy befolyásolja bizonyos mérkőzések végeredményét - mint ismert, Amerikában erre is lehet fogadni, és mivel általában handicapre játszanak a fogadók, így még csak nem is a győzelmet vagy a vereséget kell befolyásolni, hanem annak mértékét is elég.

Ebben a bizonyos 2009/10-es szezonban a vádak szerint legalább négy meccset segített megbundázni a Toreros akkori végzős irányítója. Az FBI rögzített egy telefonbeszélgetést, ahol azt mondja Johnson, hogy nem fog rádobni egy bizonyos mérkőzés végjátékában (2010 februárjában a Loyola Marymount ellen, ahol 3.5 pontos favorit volt a San Diego, de végül 72-69-re kikaptak), mert az 1000 dollárjába kerül, illetve hogy bárcsak minden meccset megbundázott volna.

Itt lehet mellétenni az arányokkal kapcsolatban, hogy a segédedző állítólag 10.000 dollárt kapott mérkőzésenként, Johnson összesen 5-10.000 dollárt kapott az összes meccsért, a fogadók pedig összesen több mint 120.000 dollárt tettek zsebre.

A San Diego egyetem történetének legjobb pontszerzője és legjobb gólpasszadója volt egyébként Johnson, akit 2013-ban hat hónapnyi szövetségi börtönre ítéltek (május végétől le is ülte ezt a fél évet), miután bűnösnek találták az ellene felhozott vádakban.

Újra felépítette ezt követően a karrierjét, a 2014/15-ös szezon második felében a német másodosztályú Cuxhaven BasCats játékosa volt, ahol 21.9 pontot, 4.8 pattanót, 5.6 gólpasszt és 2.8 szerzett labdát átlagolt. Akkor áprilisban egy hosszabb interjúban azt nyilatkozta, hogy a letartóztatás és maga az eljárás sokkal érettebbé tette - más fontos már számára a kosárlabdán kívüli életében, mint akkor, sokkal jobban élvezi a játékot, és nagy motivációt merített abból, hogy hányan lemondtak róla és hányan ellene fordultak. Hogy (talán) jó irányba halad, azt az idei horvát statisztikái mutatják.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus