Hanga Ádám: extra szezon, tábor, pihenés, válogatott

Remek évadot, kijelenthetjük, élete legjobb szezonját hagyta maga mögött a spanyol élcsapatban, a Laboral Kutxa Baskonia együttesében kosarazó honfitársunk, Hanga Ádám. A kitűnő kosaras a ma és holnap zajló, nevével fémjelzett Hanga-tábor kapcsán tartott sajtótájékoztatót a tábor helyszínéül szolgáló Testnevelési Egyetemen.

 

Az intézmény képviseletében dr. Sterbenz Tamás általános rektorhelyettes kiemelte, a szövetséggel együttműködve az intézmény próbálja fejleszteni a honi edzőképzést, javítani annak színvonalát. Távlati célok között szerepel, hogy a létesítmények fejlődésével együtt a TF csapatait is "felfuttassák", élvonalba juttassák.

A Hanga-tábor második, holnapi napja felvezetője lesz a hét végén, a Testnevelési Egyetemen rendezendő edzőképzőnek, amelyre közel 200 szakember regisztrált. A tábor keretében Hanga Ádám, valamint az őt segítő szakemberek, köztük Alfred Julbe, a junior Euroligát megnyerő Barcelona B edzője tart holnap bemutató edzést.

Ami magát a kosarast illeti, parádés évadot hagyott maga mögött, csapata, a Laboral Kutxa a spanyol bajnokságban és kupában, valamint az Euroligában is bejutott a legjobb négy közé - honfitársunk hathatós közreműködésével. Ádám egy hete tért haza, s azóta családját, barátait látogatta meg. Hosszú, kimerítő évad után tábora megtartását követően pihen, majd a társaival próbálja hozzásegíteni a válogatottat az Eb-selejtezőkön való sikeres szerepléshez. Mint mondta, a labdarúgók remek Eb-szereplése példát kell adjon, a férfi kosárlabda válogatottnak is szervezett, egységes csapatjátékkal lehet esélye a salejtezőkön. 

A korábban elsősorban látványos zsákolásairól, eredményes támadójátékáról ismert Hangát az Euroliga-sorozat harmadik legjobb védőjátékosának választották. Ennek kapcsán kifejtette, szemléletváltáson esett át, s ma már kiemelt jelentőségűnek tartja a védekezést. Nem tagadta, emiatt támadásban kevesebbet vállalt, de csapatában a kosárszerzés tekintetében több jó opció is állt Velimir Perasovic, a Laboral Kutxa horvát edzője rendelkezésére. Neki nem a pontszerzés volt az elsődleges feladata. Úgy érzi, most játéka egyensúlyban volt, együttesének pedig stabilitást adott vele.

Az NBA-vel és a San Antonios Spurs-szel kapcsolatban Hanga Ádám elmondta, nem hagyott fel NBA-s álmaival, de érzi, hogy az évek múltával szűkül a rés az amerikai profi liga ajtaján, viszont a mostani szezonban mutatott játék után úgy érzi, javíthat esélyein. Érdekességként jegyezte meg, statisztikái ugyan nem javultak látványosan az előző évekhez képest, ám azokat a számokat a nemrég befejeződött szezonban jóval magasabb szinten - többek között az Euroligában - tudta hozni, mint a korábbi években. Úgy véli, jelen pillanatban még talán a San Antonio sem látja, hogyan áll majd össze a kerete a következő évadban, ám amennyiben azt mondják, várják az NBA-ben, készen áll a kihívásra.

Most nyáron azonban több okból sem lesz ott a Spurs táborában. A nyári táborokban csak szabadügynök státusú játékosok vehetnek részt, őt azonban még egy év szerződés köti a Laboral Kutxa csapatához. Ezen túlmenően az NBA-tábor ideje alatt neki a magyar válogatottnál lesz "jelenése", s várja már a találkozást a nemzeti csapat játékosaival, akikkel bizony személyesen elég régen futott össze, mivel sérülései miatt az előző években nem tudott a nemzeti együttes rendelkezésére állni.

A tájékoztatón annak kapcsán, hogy vele kapcsolatban európai sztár klubok érdeklődéséről is hallani, kiemelte, ez jó visszajelzés arra, hogy valamit jól csinál.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus