Indul a szabadtéri kosaras szezon

Itt a tavasz, hamarosan kezdődik a szabadtéri kosárlabda szezon, hamarosan felállítják a palánkokat az utcákon, tereken. Az idei szabadtéri kosaras évadról tartottak sajtótájékoztatót a szövetség képviselői, valamint a főszervezők.

Szalay Ferenc az MKOSZ elnöke kiemelte, 4 esztendeje karolta föl a szövetség a 3-3 elleni, szabadtéri szakágat, a streetball-t, amely a sportágnak a gyerekek körében történt népszerűsítése szempontjából alapvető fontosságú. Hozzátette: a B33 programsorozat egyre erősödik, s a nemzetközi szövetséggel való jó kapcsolat, valamint a szakágban való aktivitás. részvétel eredményeként június 4-7. között Debrecen FIBA 3X3-as u18-as világbajnokságot rendezhet.

Az Új Pályán című program tömegesítési hatásának eredményképpen ma már 50 000 igazolt kosaras van hazánkban. Eddig a tömegesítésen volt a hangsúly, a  következő években a szövetség képviselőinek reményei szerint a képzés minősége kerül előtérbe, nemcsak játékosok, edzők, szakemberek terén egyaránt.

Debrecen képviseletében Becsky István főszervező elmondta, korábban volt U16-os és U18-as női Eb, s ezek után, ezek sikereit látva bíznak benne: a június eleji eseményt is sikeresen rendezik. 24-24 fiú és lány csapat vesz részt, tehát igen nagyszabású rendezvény lesz, s Debrecenben az egyetemisták körében is igen nagy az érdeklődés.

A vb mellé kísérő rendezvényként egy gasztronómiai fesztivált is rendeznek a cívis városban, hogy a Debrecenbe érkező, várhatóan igen szép számú külföldi vendég kicsit a magyaros vendéglátásba is - a szó szoros és átvitt értelmében egyaránt - belekóstolhasson. A vb alatt edzőképző tanfolyamot is tart a FIBA.

Bodnár Péter főtitkár kiemelte: 2010-ben mutatkozott be a FIBA égisze alatt a 3-3 elleni szakág, amely stratégiai terület lesz a magyar kosárlabdában. Kiugrási lehetőség lehet olyan országoknak, amelyeknek nincs 12 világklasszisa, hogy az 5-5 elleni változatban kiemelkedőek legyenek, de 4 viszont lehet. A legutóbbi vb-t Katar nyerte, ráadásul született katari játékosokkal, nem pedig honosított sportolókkal, mint kézilabdában.

A főtitkár kiemelte Kucsera József és Máriás György szerepét, előbbi évtizedek óta a "lazább" streetball-t, utóbbi pedig a B33-at jegyzi főszervezőként. Az általuk szervezett eseményeket, rendezvényeket, az azokon résztvevő játékosokat regisztrálják, s a játékosoknak az ország lakosságára kivetített aránya tekintetében igen jól áll Magyarország. A B33-as Diákolimpiára például összesen 650 csapat nevezett. Ennek - no meg Debrecen korábbi jó referenciául szolgáló korosztályos Eb-szervezésének - révén kaphatta meg Debrecen a világbajnokság rendezési jogát, amely a szakágban a FIBA legfontosabb rendezvénye.

Máriás György, a "3-3 elleni szakág piramisának csúcsát" jelentő B33 fő szervezője kiemelte: amatőr és profi kategóriák mellett idén is zajlik az egyetemi és főiskolai bajnokság, valamint a már említett diákolimpia. Az első, május 9-én Kecskeméten rendezendő Decathlon B33-Tour tornán a férfi Elitre a 12 csapat már nevezett, köztük 9 külföldi, főleg a déli határainkon túlról érkező gárda, valamint egy lengyel alakulat. A tervek szerint a magyar férfi válogatott, illetve a keret tagjai is megmérettetik magukat.

A B33 Decathlon Tournak 4 állomása lesz:
május 9., Kecskemét
május 23., Pécs
június 6-7., Debrecen
június 20., Döntő, Győr

A debreceni U18-as vb alatt is lesz tehát egy állomás, a sorozat döntőjét pedig Győrben rendezik majd június 20-án. Újdonság, hogy élő stream-en is figyelemmel lehet kísérni majd a rendezvényeken történteket.

A 23. streetball sorozat május 16-án, a hagyományoknak megfelelően Kőbányán kezdődik. Amint azt Kucsera József kiemelte: a sorozat idén is próbálja "behálózni" az országot, hiszen lesz utcai kosárlabda fesztivál Nyíregyházától Békéscsabán és Pakson át többek között Körmenden is, összesen 10 helyszín lesz.

A kőbányai rendezvényre holnaptól már nevezhetnek is, s akik a juniorokhoz neveznek, a Budapesti Kosárlabda Szövetség a nevezési díj felét állja. Információkat a régi jól bevált oldalon (streetballnet.hu) találhatnak az érdeklődők.

Új helyszín lesz Dombóvár.

A streetball Challenge sorozat idei programja:
május 16., Kőbánya
május 30., Nyíregyháza
június 6., Paks
június 14., Békéscsaba
június 20., Oroszlány
augusztus 8., Zánka
augusztus 15., Körmend
szeptember 12., Dombóvár
szeptember 19., Kecskemét
szeptember 27., Budapest, Műjégpálya, A kosárlabdázás napja

Foto, Slide - streetballnet.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus