Káprázatos kosaras hétvége

Kitűnően sikerült a Városligetben a Kosárlabdázás Napja elnevezésű, kétnapos rendezvénysorozat, amely alatt a roppant változatos programoknak köszönhetően minden kilátogató talált nézni való látványosságot.

Ami a legfontosabb volt a rendezés sikere szempontjából: az időjárás - ahogy szinte az évad összes rendezvényén - most is kegyeibe fogadta a kosárlabdázás szabadtéri változatának szerelmeseit.

A legnagyobb figyelem az Euro Tour nemzetközi küzdelemsorozatát kísérte, amelyen fizikálisan remekül felkészített, erőtől duzzadó játékosok hihetetlen színvonalas, izgalmas csatákat vívtak - néhány magyar topjátékvezető közreműködése mellett.

A centerpálya másik oldalán a VIP mérkőzéseken dr. Haán András egy szívsebész precizitásával szórta a kosarakat. Persze a jó kéz már korábban is megvolt. A korábbi kitűnő kosaras egy igazi sport-kuriózum, két egymástól meglehetősen távol álló sportágban is olimpikon volt, 1964-ben kosárlabdában, 1976-ban pedig vitorlázásban.

A külső pályákon - összesen 33-at építettek ki a szervezők - amatőrök játszottak, az U12-as korosztálytól a seniorokig, az 50-60 éves - inkább - urakig összesen 115 amatőr csapat nevezett.

Miközben a pályákon ádáz harcot folytattak a csapatok, a díszteremben a 3-3 elleni játékról folyt az MKOSZ szervezésében szakmai konferencia keretében.

A szervezők szívügyüknek tekintik a sérült, fogyatékos emberek integrációját. Ennek jegyében játszottak a rendezvényen kerekesszékes és értelmi fogyatékos sportolók egyaránt.

A mérkőzések közötti szünetekben zenész sztárok, más sportág képviselői léptek fel, birkózó világbajnoknőnk, Sastin Mariann rögtön egy hibátlan büntetővel nyitott.

Késő délután a hangulat fokozódott. Fennkölt része volt a programnak, amikor a múlt sztárjai felsorakoztak a pódiumon. 30 évvel ezelőtt, 1983-ban ritka sikeres éve volt a magyar női kosárlabdázásnak, ekkor nyert Ronchetti Kupát az azóta elhunyt Szabó Ödön irányításával a BSE, és a hazai rendezésű női Eb-n bronzérmet szereztek a mieink. E két társaságot egy remélhetőleg új sikercsapat, az idén az U16-os A-divíziós Eb-n bronzérmet szerző ifjú hölgykoszorú köszöntötte. Jó volt együtt látni a fiatalokat s a három évtizeddel ezelőtti, roppant fiatalos, elegáns, dekoratív hősnőket.

A rendezvény fénypontja, a csattanó persze a végén volt. Az Euro-tour döntője, a zsákoló verseny és az ugró csoportok bemutatói zárták a kosárlabda e valóban csodálatosan sikerült napját.

Köszönet érte a támogatóknak, az adidasnak az OTP-nak a Főgáznak és az MKOSZ-nek, amelyek képviselői természetesen kilátogattak a rendezvényre.

Ez volt a 21. Tényleg nyerő! 

 

Foto - Tóth Zsombor

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus