Komoly elismerésben részesült a bajai legenda

Szombaton 10 órakor, a Testnevelési Főiskolán, a diplomaosztó alkalmával vehette át a kosárlabdázásban tevékenykedő Tax Imre a Magyar Edzők Társasága által odaítélt Életműdíjat.

Tax Imrét Köpf Károly a magyar kosárlabdázás egyik apostolának nevezte, akit évtizedeken át a sportág legnagyobb alakjai között emlegettek.

Szülővárosában, Baján kosárlabda-iskolát teremtett, és több mint négy évtizeden át dolgozott a bajai és a magyar kosárlabdáért.

A bajai kosárlabda egyik legnagyobb alakja évtizedeken át dolgozott a sportág sikeréért, mind a férfi mind pedig a női vonalon tevékenykedett.

Tax Imre neve valódi fogalom a bajai kosárlabda sportban, edzőként, klubvezetőként is rengeteget dolgozott a város sportjának fejlődése érdekében. Bajnoki és kupa érmek, hazai és nemzetközi sikerek fémjelezték szakmai munkáját, amit most a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségénél is elismernek.

Tax Imre Mesteredzői Életmű Díjas:
Sport vénám lett és volt egész életemben. Nem csak edző, gazdasági részt is, mindent csináltam ami a sporthoz tartozott. Nagyon örültem, hogy pont ott, ahol nem sikerült továbbtanulnom, ott kapom meg 84 éves koromban ezt a diplomát.

1953-ban határoztam el, hogy kosárlabdaedzőként dolgozok, bár főállásban csak az utolsó 9 évben voltam, akkor sportvezetőként. Kiemelkedő ifjú játékosom volt Kovács József, majd később Rátvay Zoltán. Meg kell említeni a hölgyek közül a 250-szeres válogatott Czirákyné Rátvay Katalint, aki Európa-válogatott is volt, sőt az 1966-os női Eb gólkirálynője, valamint a másik kiváló játékost, Kocsisné Görög Rózsát.

Szalay Ferenc, az MKOSZ elnöke:
A legfontosabb az, hogy Tax Imre bácsi személyében egy olyan embert köszönthetünk, aki példakép a kosárlabda társadalom számára. Aki azt bizonyította, hogy tervezett, tudatos munkával, ahol rendet és fegyelmet tart, abból bármilyen eredmény jöhet ki.

A Magyar Edzők Társasága (MET) 1993-ban alakult, Mesterezdői Kollégiumának vezetését pedig idén Kemény Dénes, a Magyar Vízilabda Szövetség elnöke vette át Ormai Lászlótól. A Mesteredzői címek és Életműdíjak odaítéléséről a korábbi vízilabda sikerkapitány felkérésére a jövőben olyan neves személyiségekből álló testület dönt majd, mint Pécsi Gábor, Kovács Tamás, Mocsai Lajos, Hegedüs Csaba, Fábiánné Rozsnyói Katalin, Csank János, Kiss László, Zrínyi Miklós és a kosárlabda képviseletében Mészáros Lajos.

Forrás, fotó: kosarsport.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus