Kötelező győzelem előtt a magyar válogatott

Szombat este 18:30-tól Luxemburg ellen folytatja férfi válogatottunk az Eb-selejtezőket - kötelező győzelem előtt Sztojan Ivkovics csapata.

Európa-bajnoki selejtezők, G-csoport, 2. forduló
Magyarország (1-0) - Luxemburg (0-1)
2016.09.03., szombat, 18:30 (TV - M4, 18:00, ÉLŐ)

Luxemburg kosártörténete azért túlságosan komoly eredményeket nem tartalmaz. Háromszor voltak összesen Európa-bajnokságon (1946, 1951, 1955), legutoljára 61 évvel ezelőtt, pont Budapesten. 1946-ban nyolcadikok lettek, de 10 csapatból - legjobb eredményük az 1955-ös Eb-n elért 3-7-es mérleg, ami a 18 csapatos kontinenstornán a 15. helyre volt elég. Azóta vagy nem is indultak a selejtezőkön, vagy nem jutottak ki az Európa-bajnokságra, 2005 és 2011 között pedig a B-divízióban játszottak. Szerepelnek a kis országoknak kiírt játékokon is, de 8 alkalomból ott sem nyertek még egyetlen egyszer sem - négyszer voltak ezüstérmesek.

Az Eb-selejtezőkön résztvevő 15 fős keretük:

Tom Schumacher (T71), Pitt Koster (Soleuvre), Max Schmit (Residence), Thomas Grün, (TBB Trier, német első osztály), Patrick Arbaut (Basket Esch), Jean Kox (Musel Pikes), Joe Kalmes (Musel Pikes), Samy Picard (Amicale), Dean Gindt (Sparta), Raul Birenbaum (Contern), Bob Melcher (Amicale), Jairo Delgado (Etzella), Yann Wolff (Etzella), Tom Welter (Musel Pikes), Alex Laurent (Amicale)

Lehet udvariaskodni, de kár lenne azt hazudni, hogy ez nem egy szerény képességű válogatott. Egyetlen játékosuk játszik külföldön, Thomas Grün, aki a német első osztályú Trier kosarasa, egyébként mindenki Luxemburgban kosarazik, és nincs 201 centi fölötti játékosuk... Hárman érkeztek a regnáló bajnok Amicale együttesétől, és vezetőedzőjük, Ken Diederich is ennél a klubnál dolgozik. A felkészülési meccseken egy német alsóbb ligás csapatot megvertek, az Okapi Aalstartól pedig kikaptak, az Eb-selejtezők első fordulójában viszont megszorongatták Macedóniát - egy gyengébb első negyed után 9 pontra jöttek fel a negyedik játékrészben, végül 14 ponttal szenvedtek vereséget, ami nagyon tisztességes helytállás tőlük.

Ez a macedón mérkőzés pont arra lehet jó, hogy ne vegyük azonnal félvállról a mérkőzést, felpörögjünk ellenük, mert az azért nem igaz, hogy nem tudnak kosarazni, egyszerűen szerényebbek a lehetőségeik. Nem feltétlenül szükséges az a parádés támadójáték, amit a britek ellen hoztunk szerdán, Sztojan Ivkovics talán másokat is bevet majd ezen a mérkőzésen, ha úgy alakul az eredmény, hogy lehet forgatni rendesen a keretet. Itt a lényeg most csak a győzelem, ami egész egyszerűen nem lehet gond - akkor sem, ha akarunk valamit a továbbjutás szempontjából, és az alapján sem, amit a magyar csapattól két napja láttunk. Ha nem hisszük el már a meccs előtt, hogy "ez úgyis meglesz", ha védekezésben hasonló intenzitást mutatunk, mint a britek ellen, és ha kihasználjuk adottság- és képzettségbeli fölényünket, nem nagyon kell majd izgulnunk várhatóan.

A találkozót az M4 18:00-tól élőben közvetíti!

Neten ezen a linken tudjátok elérni a csatorna élő adását!

Hajrá magyarok!

Foto, Slide - fiba.com

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus