Magyarország a 2017-es férfi Eb-n?

A FIBA 14 országot kizárt a 2017-es Európa-bajnokságról - a legnagyobbakat is, köztük a magyarok Eb-selejtezős ellenfelét, Macedóniát.

Óriási botrány van kialakulóban az európai férfi kosárlabdában. Mint ismert, az Euroligát és a EuroCupot szervező ULEB ellen megindult a FIBA Europe kampánya már az előző idény előtt, a Bajnokok Ligája sorozatot el is indítják a most következő szezonban, a szankciók pedig világosak voltak: aki az ULEB sorozatokat választja a 11 A-licenszes klubon kívül, annak a csapatnak az országát kizárják a nemzetközi versenyekről, amennyiben a csapat nem kerül kizárásra az adott bajnokságból.

Ennek több megoldása is lehetett volna, de mivel az ULEB-sorozatok szakmailag magasabb színvonalat garantálnak, így többen is azt választották, hogy az ULEB-nél maradnak, ennek viszont meglett a következménye: David Pick (eurobasket.com) információi szerint ma a FIBA 14 országot zárt ki a 2017-es Európa-bajnokságról, méghozzá olyanokat is, mint például Spanyolország vagy Szerbia.

A teljes lista: Szlovénia, Horvátország, Szerbia, Montenegró, Macedónia, Oroszország, Spanyolország, Bosznia-Hercegovina, Litvánia, Olaszország, Görögország, Izrael, Törökország, Lengyelország.

Április 20-ig van lehetősége fellebbezni az országoknak, de csak azt támadhatják meg, hogy nem indul csapatuk a EuroCupban vagy az Euroligában - ha a döntés ellen akarnak fellebbezni, azt valószínűleg az ULEB-bel közösen fogják megtenni. Törökország (és Izrael) egyébként rendező lenne, ráadásul a torna főbb szakaszát, a végjátékot ott bonyolítanák, de ha minden marad a jelenlegi helyzetben, akkor másodjára is új helyszínt kell keresni a kontinensviadalnak - eredetileg Ukrajna rendezte volna a tornát, tőlük az országban uralkodó állapotok miatt vették el a jogot.

A franciák azonnal esélyessé is léptek elő, rajtuk kívül csak a cseheket és a rendező finneket, valamint a románokat nem zárták ki a már biztosan kijutók közül, úgyhogy 20 hely van még elvileg az Európa-bajnokságra. A magyarok szempontjából külön érdekes, hogy mi lesz az augusztus 31-e és szeptember 16-a között megrendezendő selejtezőkkel, Macedóniát ugyanis a magyar válogatott csoportjából vágták ki.

A FIBA beváltotta fenyegetéseit, kérdés, meddig állják majd a sarat - józan ésszel nem gondolhatja senki komolyan, hogy ezek nélkül az országok nélkül bárkit komolyan érdekelni fog az Eb (illetve az is érdekes kérdés lesz, hogy a franciáktól például kik vállalják be, hogy egy meghívásos torna szintjén mozgó versenyen mondjuk megsérüljenek vagy ezért ne a csapatukkal, hanem a válogatottal készüljenek), bár ha a kontinens harmadik számú nemzetközi kupasorozata lehet Bajnokok Ligája...

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus