Megvan a felnőtt válogatott végleges kerete

Ma délután 14.30-kor a kecskeméti Four Point by Sheraton hotelban, a válogatott főhadiszállásán tartott sajtótájékoztatót Szalay Ferenc, Bodnár Péter, Sztojan Ivkovics, Pór Péter, Báder Márton és Vojvoda Dávid. Szó esett a sérültekről, elvárásokról, meccsekről, és a legfontosabbról, a végleges keretről.

Az Európa-bajnoki selejtezőkre készülő végleges keret:

Lóránt Péter (Szolnoki Olaj KK)
Tóth Gergely (Soproni KC)
Keller Ákos (Szolnoki Olaj KK)
Wittmann Krisztián (Szolnoki Olaj KK)
Hanga Ádám (Laboral Kutxa, Spanyolország)
Vojvoda Dávid (Szolnoki Olaj KK)
Supola Zoltán (Alba Fehérvár)
Tóth Norbert (Egis Körmend)
Csorvási Milán (Alba Fehérvár)
Tóth Ádám (Atomerőmű SE)
Thomas Jermaine (Soproni KC)
Ferencz Csaba (Egis Körmend)
Ruják András (Soproni KC)
Eilingsfeld János (Atomerőmű SE)
Mészáros Máté (KTE-Duna Aszfalt)
Pongó Martin (KTE-Duna Aszfalt)
Dobos László (CAI Zaragoza)

Obie Trotter, Horváth Ákos, Rosco Allen, Golomán György, Perl Zoltán, Váradi Benedek, Juhos Levente, Kerpel-Fonius Balázs, Somogyi Gergely, Kovács Péter, Váradi Benedek, Gáspár Dávid és Szabó Zsolt sincsen ott a válogatottban az előzetesen megadott bő keretből, de vannak bőven új bekerülők is!

Az eseményt Szalay Ferenc, az MKOSZ elnökének szavai nyitották. Kiemelte az U17-es lányok tegnapi nagyszerű sikerét, majd rátért a felnőttekre. A cél egyértelműen az Eb-re való kijutás, bármi áron. Elmondása szerint Kecskeméten minden adott a nyugodt, koncentrált felkészüléshez, és a tavalyi, fehérorosz meccshez hasonlóan most is nagyszerű hangulatra számít a Messzi István Sportcsarnokban.

Sztojan Ivkovics vette át a szót, elmondta, hogy három sérült játékossal kell számolni. Lóránt Péter szemműtéten esett át, Bádert szerdán műtik, Hanga pedig a kiújuló térdsérülésével nem tud mit kezdeni. Lóránt hamarosan csatlakozik a srácokhoz, remélhetőleg Báder rehabilitációja sem vesz sok időt igénybe. Ivkovics-mester szerint egyértelműen Csehország és Grúzia a csoport favoritja, de keményen készülnek mindenki ellen, és győztesen szeretnék majd elhagyni a parkettet, legyen bárki is az ellenfél.

Báder beszélt néhány mondatban sérüléséről: „Lassan egy éve, hogy valami nincs rendben a lágyékommal. Jártam kezelésekre, több orvos is megvizsgált, és megállapították, hogy műtétre van szükségem. Holnap fekszem be a kórházba, szerdán pedig műtenek. Előreláthatólag vissza tudok térni a csapathoz, de konkrétumokról majd csak a hét vége körül tudok beszámolni.”

Vojvoda Dávid remekül érzi magát, örül, hogy újra együtt van a válogatott és reméli, hogy a sérültek mihamarabb a csapat segítségére lesznek. Pór Péter már feltérképezte az ellenfeleket, egyedül a portugál válogatott homályos egy kicsit. Szerinte minden ellenfél verhető lesz.

Végül, de nem utolsó sorban az MKOSZ főtitkára, Bodnár Péter elmondta, hogy szeptemberben szeretnének Magyarországra csábítani egy nagy csapatot, a sportág népszerűsítéséért. Decemberben újfent lesz All-Star gála. A válogatott a csehek ellen Szolnokon lép majd pályára, a másik kettőt Kecskemét rendezheti.

Az Eb-kvalifikáció második körében a 26 csapatot hét csoportba  osztották be, a csoportgyőztesek mellett a hat legjobb második -  összesen 13 gárda - jut ki a 2015-ös Eb-re. A játéknapok augusztus  10., 13., 17., 20., 24. és 27. Az Eb-nek eredetileg Ukrajna adott  volna otthont, ám a feszült politikai helyzet miatt az európai  szövetség júniusban elvette az ukránoktól a rendezési jogot, és  várhatóan szeptemberben jelenti be az új helyszínt.

Tíz együttes - Franciaország, Litvánia, Spanyolország,  Horvátország, Szlovénia, Ukrajna, Szerbia, Finnország, Görögország  és Törökország - az idei, spanyolországi vb-szereplésével már  korábban bebiztosította a helyét a jövő évi Eb-n, Észtország pedig a  selejtező 2013-as, első fordulójából szerzett kvótát.

Tavaly augusztusban a magyarok egy győzelemmel és három  vereséggel zárták a kvalifikáció első fordulójának csoportkörét  Szlovákia és Fehéroroszország ellen. Az akkor érdekelt összesen 13  csapatból csak a legjobb - az észt - vívta ki közvetlenül a  részvételt az ukrajnai Eb-re.

A férfi válogatott programja:
július 17. edzőmérkőzés: Magyarország-Szlovákia, Kecskemét 
július 18. edzőmérkőzés: Magyarország-Szlovákia, Kecskemét 
július 25-27. felkészülési torna, Felsőőr (Ausztria): Portugália,  Bulgária, Ausztria, Magyarország 
augusztus 1-3.: felkészülési torna, Podgorica (Montenegró): Svájc,  Montenegró, Magyarország 
augusztus 10. Eb-selejtező, Portugália-Magyarország, Lisszabon 
augusztus 13. Eb-selejtező, Magyarország-Grúzia, Kecskemét 
augusztus 17. Eb-selejtező, Csehország-Magyarország, Nymburk 
augusztus 20. Eb-selejtező, Magyarország-Portugália, Kecskemét 
augusztus 24. Eb-selejtező, Grúzia-Magyarország, Tbiliszi 
augusztus 27. Eb-selejtező, Magyarország-Csehország, Szolnok

Forrás: mti

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus