Megverte Bulgáriát a válogatott!

Bár az első félidőben főleg Bulgária uralta a játékot és már több, mint tíz ponttal is vezetett, a harmadik negyed végén feltámadt a magyar válogatott és a fáradó bolgárokat simán lelépte a hátralévő időben, ezzel a Négy Nemzet Tornáján megszerezte első győzelmét. 

Négy Nemzet Tornája, Felsőör, 2014. július 26.

 Magyarország - Bulgária 71-63 (13-19, 12-13,  23-17, 23-14)

 Magyarország:  Wittmann 10/6, Vojvoda 16/12, Ferencz, 13/6 Tóth N. 3/3, Tóth Á. -

Csere: Keller 2, Dénes 8/6, Ruják 2, Csorvási 10, Eilingsfeld -, Supola 7/3

Jermaine Thomas  nem tudta vállalni a játékot, de ennek ellenére is remekül kezdtük a találkozót, hiszen  Wittmann Krisztián az első támadásból dobott egy saroktriplát, innentől viszont gyakorlatilag lehúzták a rolót és semmi nem jött össze támadásban. Sorra jöttek a rossz dobások, lassan is építkeztünk, nem vállaltuk el az egy-egyeket, ismét kissé görcsösen kerestük a figuráink kijátszását – ha viszont ezt levédekezte Bulgária, meg voltunk lőve. Ez történt a negyed nagy részében, miközben a bolgárok a festékből szerezték pontjaik nagy részét. Ennek megfelelően 14-3-ra vezettek már három és fél perccel a vége előtt, amikor Vojvoda floaterével megtörtük a jeget és sikerült kosarat szereznünk. Ez aztán elindította az ágyúkat, Dénes Gábor triplájára érkezett még egy, így az utolsó percre már 17-11-es, vállalható különbséggel mentünk, végül 19-13-nmal zártuk ezt a játékrészt.

A második negyed elején ott folytattuk, ahol abba hagytuk, egy Vojvoda-floater után szép védekezést mutattunk be, Wittmann pedig könnyű ziccert dobhatott. Sőt, egy rossz figura után Vojvoda egy hármast is betermelt, így alig két perc alatt fordítottunk, 20-19 állt ekkor az eredményjelzőn.  Itt sajnos azonban megint lehúzták azt a bizonyos rolót és semmi nem jött össze támadóoldalon, a Ruják-Tóth Ádám kettő-kettőkből eladott labdák és erőlködés született csak, amikor nem, akkor a center kihagyta a büntetőket.  A bolgárok gyorsan csináltak egy 7-0-s rohanást, amivel újfent 26-20-ra ők vezettek, Sztojan Ivkovics itt időt kért. Ez sem segített, újabb hat megválaszolatlan pont következett, tőlünk támadófaultok és lépéshibák érkeztek csupán akkor is, amikor visszajött a kezdő ötös. A festékben uralkodott Bulgária, szép játékokból, belépésekből szerezték a kosaraikat. Nálunk Csorvási támadópattanó utáni kettese törte meg a jeget, majd egy újabb triplát is bemaszatoltunk fentről, így végül 32-25-ös bolgár vezetéssel zárult az első félidő.

A nagyszünet után eladott labdákkal nyitottunk, Ferencz büntetőivel tudtunk csak elérhető közelségben maradni. Keller Ákos beütötte negyedik személyijét is, miközben sorozatosan a festékből kaptuk a pontokat, nem működött a védekezésünk, támadásban pedig megint sokszor túlgondoltuk a dolgokat. Tizenegy pontos hátrányban Wittmann értékesített egy triplát, de Vojvoda elrontotta az alley-oopot, ezt pedig szintén triplával büntette Bulgária. A negyed közepén Ruják vette át a karmesteri pálcát, dobott ebből egy hármast Ferencz is,  majd Csorvási személyében Ivkovics megtalálta a mai centert, elöl-hátul hasznos volt, faultokat harcolt ki és pontokat is szerzett, öt egységig zárkóztunk. Az utolsó percben aztán Supola előbb dobott egy ziccert leindításból, majd zárszóként Ruják labdáját hármasra váltotta a sarokból, így 49-48-ra közelítettük meg Bulgáriát az utolsó negyed előtt.

Itt Ferencz nagy hármasával azonnal át is vettük a vezetést, de erre két trojkával  válaszolt, majd Vojvoda is dobott egyet a jobb könyékből. Ez a triplák negyede lett, Tóth Norbert is bepörkölt egyet, majd Ferencz Csaba egy 2+1-es játékkal újra minket juttatott előnyhöz. Szépen játszott a magyar válogatott, Vojvoda újabb távolijával már 63-57-re vezettünk és bár Keller Ákos két könnyű kettest is rontott, mi kerültünk fölénybe. Fáradtnak tűnt már Bulgária, rendre üresen maradt egy dobónk és értékesítettük is ezeket a helyzeteket. Három perccel a lefújás előtt Keller Ákos pöcizte vissza Wittmann rontott dobását, ezzel már nyolccal vezettünk – időt kértek a bolgárok. Ez sem használt, bejött Csorvási és visszatette Vojvoda kettesét, két percen belül jártunk és tíz ponttal vezetett a magyar csapat. A folytatásban sem történt már változás, Bulgáriának nem volt ereje megfordítani a meccs alakulását, így a második meccsét már megnyerte a válogatott a Négy Nemzet Tornáján.

Holnap 17:30-kor a házigazda Ausztriával mérkőzik az Ivkovics-legénység.

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus