Mezőberény brilliáns bemutatkozása

Először rendezett senior kosárlabda tornát Mezőberény. Az úgy 10000 lakosú viharsarki kisvárosban - ahonnan női vonalon olyan korszakos irányító egyéniségek származnak, mint Winter Ilona vagy Iványi Dalma, vagy a szintén korábbi válogatott Kosjár Katalin - kiválóan rendezett, magas színvonalú tornán vettek részt a korábbi kosarasok.

Korábbi válogatott és NB I-es kosarasok egész sora lépett pályára az első mezőberényi senior tornán. A férfi mezőnyben játszott Farkas Attila és Horváth Imre, válogatott kosarasok mellett a szolnoki "kis Taki", azaz Takács Attila, régebben a MAFC-ban és Székesfehérváron is kosarazó Csarnai Mihály, Ádám Béla, aki Debrecenben és Szolnokon is kosarazott - mindketten szülővárosuk gárdájában, előbbi a békési, utóbbi a miskolci csapatban lépett pályára. Jáhni István Szeged, Senánszky Zsolt Debrecen együttesét erősítette.

A hölgyeknél az elmúlt héten szép, kerek születésnapot ünneplő Winter Ilona a helyieknél mindkét korosztályban játszott - tegyük hozzá, kiválóan. Biztos kézzel dobott triplákat, volt, hogy dudaszóra a félpályáról is betalált, amikor pedig egy erőziccert értékesített, s egy 20 centivel magasabb, s jóval később született riválisa szinte a nyakába esett, úgy is bedobta, s szó nélkül futott vissza védekezni... Kosjár Katalin személyében remek játszótársra talált, ráadásul mindkét korosztályban játszott.

A helyiek a szervezés mellett női vonalon a pályán is kitettek magukért, hiszen a fiatalabb kategóriában a második helyen zártak, az idősebbek versengését pedig megnyerték. Női vonalon is játszottak korábbi élvonalbeli játékosok, a teljesség igénye nélkül Fábián Ildikó és Rónaszéki Szilvia, Molnár Krisztina és Szilágyi Nóra nevét említhetjük.

A négy kategóriában - férfi 35+ és 50+, női 30+ és 45+ - átfedésekkel összesen 29 csapat versengett, s 3 helyszínen összesen 39 mérkőzést játszottak.

A sok mérkőzés, a feszített program miatt a szervezők a hosszabbítás helyett a kevésbé időigényes és fárasztó "aranykosaras" megoldás mellett döntöttek... És a fiatalabb férfi torna így dőlt el. A szegedi és a debreceni csapat párharca ellentétes félidők után döntetlennel végződött. A "túlórára" a meccset 5 játékossal kezdő hajdúsági különítmény legeredményesebb játékosa, Varga Tamás kipontozódása miatt 4 főre fogyatkozott, így a szegediek helyzeti előnyben várhatták a ráadást, amely igazi "Só-show-t" hozott. Soós Tamás, a szegediek ma is nagyot ugró, egykori rugólábú kosarasa remek dobócsellel ugrasztott el egy debreceni srácot, ügyesen belépett mellette, s bedobta a tornagyőzelmet jelentő kosarat.

Akadtak csapatok, amelyek már előző este megérkeztek a torna helyszínére, e játékosokat egy welcome drinkkel, valamint finom alföldi gulyáslevessel várták a szervezők, akik a különdíjakkal is kitettek magukért. Érdekes: úgy tűnik, a viharsarki kosárlabdában ismeretlen az a sajnos nálunk oly gyakori "szomszédvári marakodás", ugyanis a közeli Békésből is akadtak a tornának támogatói, akik a békési NB I B-s együttest is segítik. A helyi szervezők pedig készséggel - térképpel is - igazították útba a híres békési húsipar egyik fellegvárába, egy - méltán - többszörös díjnyertes helyi kolbászkészítőhöz, ahonnan többen is bőségesen megrakodva tértek haza.

A tornán résztvevő kosarasokat a város polgármestere, Siklósi István köszöntötte. Az eredményhirdetés után bőséges vacsora, majd zene, tánc következett. A bankettet a város énekes büszkesége, az X-faktorban is szerencsét próbáló Csordás Ákos által énekelt slágerek vezették fel.

A győztes, dobogós csapatok díjazása mellett a kreatív szervezők valóságos díjesőt - néhány igen szellemes elismerést - "zúdítottak" a résztvevőkre. Volt olyan elismerés, amelyet leginkább fájdalomdíjként foghatott fel, aki "kiérdemelte", s akadt, aki Németországból érkezett - természetesen az ilyen fanatikus is elismerést érdemel - és fair play díjasok is voltak.
 

A torna végeredménye

Nők, 30+: 1. Budapest-Baja, 2. Mezőberény, 3. Vadkelet.
45+: 1. Mezőberény, 2. Sopron, 3. Viharos Szenyórák.
Férfiak, 35+: 1. Szeged, 2. Debrecen, 3. Miskolc.
50+: 1. Szeghalom, 2. Miskolc, 3. Szolnok.
 

Az All-Star csapatok

Nők, 35+: Horváth Rita (Bp.-Baja), Molnár Enikő (Szolnok), Kiss Gabriella és Pasek Mónika (Vadkelet), Kárpáti Csilla (Viharos Szenyórák)
45+: Bányai Judit (Mezőberény), Nagy Olga (Karcag), Szabó Kata (Debrecen), Kubicsek Zsuzsa (Sopron), Dr. Nádasy Katalin (Viharos Szenyórák)
Férfiak, 35+: Martók Attila (Szeged). Baptiszta Péter (Miskolc), Komlósy Gyula (Debrecen), Réger Zsolt (Budapest), Bálint Zoltán (Mezőberény-Békéscsaba)
50+:  Endrész Sándor (Szolnok), Valastyán László, Vozár László (mindketten Szeghalom), Iványi László (Mezőberény), Botár László (Miskolc)
 

Különdíjasok

A legtapasztaltabb játékos: Winter Ilona (Mezőberény).
A legtekintélyesebb játékos: Ország Károly (Szeged)
A legalacsonyabb játékos: Zolnai Ágnes (Mezőberény)
A hazaiak számára a legszimpatikusabb vendég játékosok: Tajti Zoltán (Székesfehérvár) és Erdődi Márta
Sebfertőtlenítő díj: Rátkay Kitti (Szolnok)
Legjobb dobók: Jónás Erzsébet (Mezőberény, 37 pont), Varga Tamás (Debrecen, 55 pont)
Fair play díj: Molnár Enikő (Szolnok) és dr. Varga Zoltán (Szeged)
A legmesszebbről érkező játékos: Ifj. Kiss Kálmán (Székesfehérvár) Németországból
Születésnapos: Szamosi Péter (Pécs)
A legjobb hazai játékosok: Székely Szabolcs és Kosjár Katalin.

A városban ötven éve zajlik kosárlabda élet. A mezőberényi kosárlabda fél évszázados jubileumát majd augusztus 20. körül ünneplik egy nagyszabású, többnapos rendezvénysorozat keretében, amelyre a szervezők ezt a "senior-premiert" amolyan főpróbának szánták. Remekül sikerült!

Foto, Slide - Vágvölgyi Mihály

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus