Mozgalmas időszak után - új évad előtt

A magyar kosárlabda utóbbi időszakáról és a közelgő szezonról beszélgettünk Bodnár Péter MKOSZ főtitkárral. 

Mozgalmas időszakon van túl a magyar kosárlabda és a szövetség: az elmúlt két hónapban egy világ és két Európa-bajnokságnak adott otthont Magyarország. Ezek tapasztalatairól, valamint a közelgő új évadban történő változásokról beszélgettünk az MKOSZ főtitkárával, Bodnár Péterrel.

Szervezés - közmegelégedésre

- Hogyan zárultak az itthon rendezett nagy viadalok, milyenek a nemzetközi vélemények azokkal kapcsolaban?

- Úgy gondolom, mind a debreceni U18-as 3x3-as világbajnokságon, mind a női Eb-n, mind pedig a székesfehérvári U20-as B-csoportos Eb-n kitettek magukért a szervezők. A debreceni rendezvény végig remek hangulatban, tömött lelátok előtt zajlott, kitűnő volt a hangulat. A női Európa-bajnokság kapcsán természetesen az összes helyszínen jártam. A külföldi küldöttségektől a szervezés kapcsán Sopronban, Szombathelyen, Debrecenben, Győrben és Budapesten is szinte csak pozitívumokat lehetett hallani, a budapesti végjáték pedig magas színvonalú, élvezetes, izgalmas mérkőzéseket hozott. A finálé pedig úgy maradt meg a vendégek és a nemzetközi szövetség, a FIBA vezérkarának emlékezetében, mint egy kitűnő hangulatú, teltházas, remek döntő. E tekintetben tehát azt gondolom, elégedettek lehetünk. A három nagy viadal közül kettő sportszakmai értelemben is sikeres volt, hiszen a B3x3-as vb-n lányaink bronzérmesek lettek, az U20-as fiúk pedig feljutottak az A-divízióba. Ez utóbbi kapcsán egy, a magyar sportolókkal kapcsolatos előítéletre – jelesül, hogy a szoros végjátékokban rendre leblokkolnak fiaink-lányaink – sikerült a csapatnak rácáfolni: nem kevesebb mint négy meccset hoztak vissza szinte a sírból, nagyobb hátrányból felállva, s a maguk javára fordítva a meccset. Itt azért ki kell emelnem, hogy jó döntésnek bizonyult, hogy az U20 válogatott irányításával a felnőtt válogatott szakmai stábját bíztuk meg, hiszen ez a korosztályos válogatott a felnőtt válogatott előszobája. Pór Péter és Stojan Ivkovic így közvetlenül is segíthetik a folyamatos átmenetet az utánpótlás válogatottból a felnőttbe, ahogy pl. Perl Zoltán a fehérvári torna után ott is volt a felnőttek táborában

Nevezések után

- A következő, ősszel kezdődő évadra a csapatok már leadták a nevezéseket. Ennek kapcsán milyen feladatai vannak a szövetségnek?

- Elsősorban azt vizsgáljuk, vannak-e rendezetlen jogi esetek, tartozások a kluboknál a játékosok, edzők felé. Örömmel mondhatom, hogy a férfi élvonalban, köszönhetően egyrészt a szövetség évek óta tartó következetességének, ha úgy tetszik, szigorú számonkérésének, másrészt pedig a klubok, sportszervezetek egyre fegyelmezettebb gondolkodásának a gazdálkodás és kötelezettségvállalás terén, csak apró adminisztratív hiányosságokat észlelt a Minősítő Bizottság, ezek hiánypótlása folyamatban van. Ami a női élvonalat illeti, három klubnál van bejelentett elmaradás, tartozás. Ezeket a klubokat felszólítjuk majd, közöljék ezzel kapcsolatos álláspontjukat, illetve egyenlítsék ki tartozásaikat. Remélem, az augusztus 19-ei elnökségi ülésen, amelyen a nevezésekről a végleges döntések megszületnek, már minden rendben lesz.

- A légiósszabály jelentősen átalakul...

- Az EU-szabályozáshoz igazodva megszűnik az állampolgárság alapján történő megkülönböztetés, hazai nevelésű és nem hazai nevelésű sportolókról beszélünk majd a jövőben. Hazai nevelésű – állampolgárságra való tekintet nélkül azon 1998.12.31-én vagy előtte született sportoló, aki 22. életévének betöltése napjáig, illetve azon 1999.01.01-én vagy utána született sportoló, aki 21. életévének betöltése napjáig legalább 30 hónapon keresztül – egyben vagy megszakításokkal – Magyarországon működő sportszervezet vagy sportszervezetek igazolt sportolójaként volt nyilvántartva a NYIL informatikai rendszerben. A férfi élvonalban legfeljebb öt, a női NB I. A csoportban négy fő nem hazai nevelésű játékos írható be a mérkőzés jegyzőkönyvébe. Próbálunk azonban forrást találni arra, hogy minél hangsúlyosabban támogassuk azokat a csapatokat, amelyek főként hazai nevelésű sportolókat szerepeltetnek. 

A jó szereplés - jó üzlet

- A nem hazai nevelésű sportolókhoz kapcsolódva a szövetség támogatja a nemzetközi porondra kilépő magyar férfi csapatokat. Hogyan, s ha szabad tudni, mennyivel?

- Mint mondtam, öt nem hazai nevelésű sportoló szerepelhet egy-egy csapatban. Négy ilyen kosaras játékengedélye egyenként 300 000 forint, de az ötödiké jóval több: négymilló. Viszont ha egy csapat vállalja a nemzetközi megmérettetést, e csapatnál az ötödik légiós engedélyéből a 300 000 forint és a négymillió forint különbözetét visszatérítjük.

- A korábbi évekkel ellentétben a következő évadtól a nemzetközi szövetség, a FIBA is támogatja a nemzetközi kupában induló csapatokat. Hallhatnánk erről részleteket?

- Szögezzük le, ez egyelőre csak az új FIBA kupára vonatkozik, melynek a pontos nevét egyelőre nem jelentették be. Erre a Sopron, a Falco és a Körmend is benevezett. Egy-egy mérkőzés rendezéséért háromezer eurót ad a FIBA. Az első körből továbbjutók ezen felül még tíz és tizenötezer euró közötti összeget kapnak, a negyeddöntőbe jutottak még huszonötezret. A négyes döntőbe kerülő csapatok közül a negyediknek ötvenezer, a harmadiknak hetvenezer, a másodiknak százezer, a győztesnek pedig kettőszázötvenezer euró üti a markát.

Utánpótlás: mennyiség után minőség

- Az utánpótlásképzés terén bár valami a jelek szerint elindult, de bőven van még tennivaló. Mik a tervek ennek kapcsán a közejövőben?

- Úgy gondolom, sikerült a tömegesítési céljainkat elérni. A következő lépés a meglévő mennyiségből nemzetközi szinten versenyképes minőség "előállítása", azaz nemzetközi szinten is sikeres játékosok nevelése. Ennek kapcsán indult el az akadémiai audit, amelynek keretén belül a mentorok elkezdték felmérni az akadémiákon, utánpótlás bázisokon zajló szakmai munka színvonalát. Ez természetesen folytatódik. Próbálunk a technikai-taktikai-fizikai képzéssel kapcsolatos szakmai anyagok, oktató videók elkészítésével is segíteni a nevelő klubokban, akadémiákon zajló szakmai munka színvonalának emelésében. Ez kulcsfontosságú, hiszen a sportolók képzése 90%-ban a klubokban és nem a válogatottakban zajlik. A megfelelő szakmai munka ellenőrzésére, a fizikális képességfejlesztési programmal kapcsolatos felmérések elvégzésére is nagyobb figyelmet fordítunk a jövőben. A szakmai munka színvonala pedig befolyásolja majd a működési támogatások nagyságrendjét.

- Még zajlanak a korosztályos versenyek, mi várható fiainktól, lányainktól?

- Az U18-as lány csapat egy rendkívül kiegyenlített csoportban versenyez éppen a celjei Eb-n, de ahogy korábbi eredményei mutatták, egy nagyon sokra hivatott társaság. Szerencsére az U16-os lányoknál is újabb tehetséges korosztályunk van, a grúziai EYOF 3. helyezése itt is bíztató. Idén szeptember 26-án lesz a Kosárlabdázás napja nevű hagyományos rendezvényünk, ezen már biztos, hogy köszöntjük a 3x3 VB bronzérmes lányainkat, a feljutó U20-as fiú válogatottat, valamint a fél évszázada bronzérmet szerző férfi Universiade válogatottat. Nagyon remélem, hogy a még versenyző, vagy a versenyei előtt álló fiataljaink is sikeresen szerepelnek, a köszöntendők köre tovább bővül, és szűk lesz majd a színpad, a pódium. Nagyon fontosnak tartjuk, hogy a nagy nyilvánosság előtt is elismerjük a sikereket, már csak azért is, mert ez a sportolók számára is szép emlék lesz. Remélem, ezekre a sikerekre, rendezvényekre, ünnepségekre majd akkor is emlékeznek, amikor már sikeres felnőtt sportolóként kapják kézhez a válogatott meghívókat, és olyan lelkesedéssel kezdik majd a munkát a felnőtt válogatottban, mint tették azt utánpótlás játékos korukban.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus