Mozgalmas nap a magyar kosárlabdában

Sztojan Ivkovics és Pór Péter Székesfehérváron - Újrajátsszák a női bajnokságot - A Zeller-testvérpárral erősödik a magyar válogatott - Ruják András felhagy a versenyszerű kosárlabdával.

Sztojan Ivkovics és Pór Péter Székesfehérváron

A TLI-Alba Fehérvár vezetése nem várta meg a szezon végét, máris bejelentették, hogy 2015 nyarától a válogatottnál már bizonyított Ivkovics-Pór kettős felel a szakmai munkáért Fehérváron.

A hír mindenkit meglepetésként ért, hiszen kosarasberkekben azt beszélték, Ivkovics a Szolnok csapatát veszi majd át.

"Szó sem volt ilyesmiről - mondta hamiskás mosollyal az arcán Sztojan Ivkovics. - Persze én is hallottam az efféle a pletykákat, de nem foglalkozom velük. Örülök, hogy végre Fehérváron dolgozhatok, régóta dédelgetett álmom volt az Alba irányítása. Halm Rollanddal, sőt, a korábbi elnökkel, Nagy Gáborral is lezártuk a múltat, a korábbi sérelmeket, így nincs akadálya a közös munkának. Tudom, hogy a szurkolók közül sokak szkeptikusan fogadnak majd, de biztos vagyok benne, hogy a szezon végére mindenkit magam mellé állítok majd" - nyilatkozta magabiztosan az új szakmai vezető.

A vezetőedzői teendőket Pór Péter veszi át, akinek munkáját Góbi Henrik segíti a továbbiakban. "Nincs bennem rossz érzés, hogy a Szolnok ősi ellenfelénél vállalok edzői munkát, sőt, mindent megteszek majd, hogy új csapatommal legyőzzük korábbi kenyéradómat. Nem lesz könnyű, de mindenki ismeri a hitvallásomat és tudja, hogy milyen játékot szeretnék kialakítani. Sztojan kapcsolatainak hála négy erős délszláv légióssal tervezünk majd, igyekszünk az eddigi amerikai vonal helyett egy kontrolláltabb kosárlabdát játszani. Az elsődleges, hogy eredményesek legyünk és visszavezessük az Albát az élmezőnybe, ahová való. Meggyőződésem, hogy ehhez nagyobb szervezettségre van szükség a pályán, ahol kiemelt fontosságú a jó védekezés. Ez mindennek az alapja. A filozófiám szerint inkább nyerjünk 65-61-re, mint veszítsünk 98-91-re" - vázolta fel a jövőt az újdonsült vezetőedző.

Halm Rolland elmondta, úgy érzi, sikerült olyan karakterű vezetőket találni a csapat mellé, akik visszatehetik a fehérvári csapatot a magyar bajnokság térképére. "Nem volt egyszerű döntés, a színfalak mögött már hetek óta egyeztettünk, sok dolgot át kellett beszélnünk. Igyekeztük meghozni a legjobb döntést, és Ivkovics volt a legjobb szabad edző a piacon. Biztos vagyok benne, hogy vele sikeresek leszünk" - zárta mondandóját a szakosztály-igazgató.

 

Újrajátsszák a női bajnokságot

Mint ismert, a CMB-Cargo UNI Győr csapata többször is kifogásolta, hogy önhibáján kívül újra kellett játszania a PINKK-Pécsi 424 elleni negyeddöntő első meccsét, amelynek eredményeként fáradtan esélytelennek bizonyult a Sopronnal vívott elődöntőben.

A győriek most szintén a Versenykiírás nem egyértelműsége miatt megóvták az egész bajnokságot, amelynek információink szerint az MKOSZ a mai napon kénytelen is volt helyt adni, mivel a szövetségben nem akadt legalább két olyan tisztségviselő, aki ugyanúgy értelmezte volna a Versenykiírást.

Mivel a nyári magyar-román közös rendezésű Eb miatt amúgy is rohamtempóban zavarta le a szövetség a magyar pontvadászatot, így úgy ítélték meg, a hátralevő 2 hónap és 10 nap bőven elegendő arra, hogy újrajátsszák az alapszakasztól kezdve az idényt. A tervezet szerint hétfő-szerda-péntek-szombat ritmusban kerülne sor a meccsekre.

Kerestük a klubok szakvezetőit, hogy miként készülnek fel a bajnokság újrajátszására, ám a meglepett vezetőedzők közül többen is időt kértek. Zseljko Djokics a PEAC-Pécs vezetőedzője ugyanakkor nem bosszankodott, sőt: „Fiatal, tehetséges csapatom napról napra fejlődik, így számunkra csak pozitív lehet az újrajátszás, célunk a bajnoki cím.”

A címvédő PINKK-nél egyelőre inkább gyorsan edzőt váltanak, a hírek szerint a nyelvi nehézségek elkerülése érdekében addig is a svéd Martin Pahlmblad, a PVSK-Pannonpower bedobója készíti fel a csapatot. A Sopron nem kommentálta az MKOSZ döntését, mindenesetre három délszláv játékos honosítását a biztonság kedvéért elindították. A Vasasnál eddig nem gondolkodtak a fellebbezésen, hiszen még mindig nem hitték el, hogy az utolsó két meccs megnyerésével végül tényleg bennmaradtak az NBI-ben.

Arról egyelőre nem döntött a szövetség, hogy csak a 2014/15-ös szezont kell-e újrajátszani, de a jobb félni, mint megijedni elv alapján a Ferencváros 1997-ben bajnokságot nyerő együttese újra edzésbe állt, ha esetleg meg kellene védeniük címüket.

 

A Zeller-testvérpárral erősödik a magyar válogatott

A férfi válogatott szempontjából nagy horderejű hír jelent meg számos amerikai weboldalon, mely szerint a magyar felmenőkkel rendelkező Zeller testvérek a jövőben Magyarország színeit szeretnék képviselni a világversenyeken.

A feltételezések és kútba fúló történetek, a Harangody és Fazekas-sztori után tényként közölték, az apai részről magyar nagyszülőkkel rendelkező Tyler és Cody Zeller felveszik a magyar állampolgárságot és magukra ölthetik a válogatott mezét.

"Már több mint egy éve tárgyalunk a magyar szövetséggel a hazaérkezésünk feltételeit illetően." – kezdte az idősebbik fivér, Tyler, aki jelenleg a Boston Celtics együttesét erősíti. "Tavaly január és február környékén gyorsultak fel az események, amikor próbált az ügynökségünk és a szövetség is minden követ megmozgatni, hogy már az Eb-selejtezőkön képviselhessük a piros-fehér-zöld színeket. Sajnos rajtunk kívül álló okok miatt ez nem jött össze. Ám annál nagyobb öröm számunkra, hogy most már biztosan bejelenthetjük, hogy a Zeller névvel nem csak a piacokon, bevásárlóközpontokban, szakácskönyvekben, hanem a kosárlabdával kapcsolatos nyomtatott és elektronikus médiákban is találkozhatnak majd a magyar emberek."

"Sokan azt hiszik, hogy nekünk, NBA játékosoknak kevés időnk van arra, hogy a játékon, edzésen kívül más dolgokkal foglalkozzunk. Nos, ez tévhit. Már jó ideje folyamatosan követjük testvéremmel a magyar bajnokság eseményeit, az Adria Liga csatározásait, s természetesen láttuk a válogatott nyári mérkőzéseit is. A Szolnokon rendezett csehek elleni mérkőzést szerettük volna a helyszínen megtekinteni, de késve küldtük el a jegyigénylésünket, lemaradtunk az összecsapásról. Az a vereség mély nyomott hagyott bennünk és szeretnénk a leendő csapattársainak segíteni, hogy 2017-ben valóra tudják váltani korábbi álmaikat és szerepelhessenek az Európa-bajnokságon. Kiváló magasemberekben nincs hiány nagyszüleink szülőföldjén. Elég Lóránt Péter, Keller Ákos, vagy Somogyi Gergely nevét említeni. Nagyon várjuk, hogy velük és Vojvoda Dáviddal, Hendlein Rolanddal, esetleg Hanga Ádámmal készülhessünk és harcoljunk a magyar színek sikeréért." - érvelt Cody a Fakehoops.com munkatársának.

A hírek szerint Zellerék már a felkészülés kezdetén csatlakoznak a válogatotthoz.

 

Ruják András felhagy a versenyszerű kosárlabdával

A Soproni Sördögök irányítója, Ruják András a csapat hivatalos honlapján, az sakc.hu-n jelentette be, hogy inkább más sportágban próbálja ki magát a nyártól. Részlet a vele készített interjúból:

"Egy nehéz döntést hoztál meg.

Igen, úgy érzem, mint ahogy az előbb mondtam, éveket tudtam profi szinten kosárlabdázni, és válogatott is lehettem.

Az elmúlt hetekben, sok gyerekkori emlékem jött vissza és a családom is támogatott abban, hogy vitorlázzak. A kosárlabdát is szeretném folytatni egy alacsonyabb osztályban, azonban az idei szezon befejezése után már készülök a Laser hajómmal az első versenyemre!"

A teljes beszélgetést ezen a linken elolvashatjátok!

Foto - mob.hu
Slide - ktekosar.com

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus