NCAA-bajnokot igazolt az Alba Fehérvár!

Nem kis meglepetésre kifogott egy nagyobb halat az átigazolási szezon zárása előtt az Alba Fehérvár, mely szerződtetett egy negyedik légióst is!

Az ukrán BC Kijev - tavalyhoz hasonlóan - komoly pénzügyi problémákkal küszködödik, s ezért el kellett engednie játékosait, így egyezhetett meg a magyar bajnokkal a Florida Gatorsszel 2006-ban és 2007-ben is NCAA bajnoki címet nyerő Lee Humphrey. A 188 centis 1-2-es 12.8 pontot, 3,9 gólpasszt, valamint 2,2 lepattanót átlagolt az Ukrán Szuperligában és a sportando.net portál híradása szerint holnap érkezik meg Magyarországra.

Az NBA drafton 2007-ben kiválasztásra nem kerülő 29 esztendős játékmester Európában több patinás egyesületnél is megfordult, többek közt az Albával az idei EuroCupban egy csoportban szereplő görög PAOK Szalonikinél (2007-2010), majd a következő évadot a német döntős Ulm alakulatánál töltötte egy lengyel kitérőt (Energa Czarni, 2010) követően, aztán 2011 és 2012 közt a D-League-ben (Rio Grande Valley Vipers, 10,5 pont átlagban 50 meccsen) pallérozódott. Tavaly jött egy francia kitérő (Denain), majd ezt az évadot már Kijevben kezdte meg a kosaras, aki korábban négy NCAA-s szezonja alatt (különösen a bajnoki címekkel végződő szezonokban) húzóembere (10,9-es, majd 10,3-as pontátlag) volt a többek közt Joakim Noah-val, Al Horforddal és Corey Brewerrel felálló Floridának.

Érdekesség, hogy 2006-ban 12,8, majd a duplázás évében 12,5 pontot szállított a March Madness alatt, így alaposan kivette a részét mindkét bajnoki címből. Az utóbbi évtized egyik legsikeresebb amerikai egyetemi csapatának ő a valaha volt legtöbb triplát értékesítő játékosa (288 tripla 4 szezon alatt), ráadásul az egy idényben értékesített távoliak kategóriájában is ő az iskola valaha volt legjobbja (113). Ezen felül az NCAA Tournament (vagyis a March Madness) rekordját is ő tartja a bedobott hármasokat illetően.

A Körmend ellen kétszer is játszott a kijeviek színeiben, 26, illetve 18 pontot szórt a két EuroChallenge összecsapáson, az előbbin 4, az utóbbin pedig 6 triplát vert be a vasiaknak.

Itt az egyik legismertebb jelenetsor vele kapcsolatosan:

Egy kis ízelítő abból, mit tud ebből a játékból az Alba új igazolása:

A Bundesliga egyik élcsapatának légiósaként (2010/2011, Ulm):

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus