Nem indul jövőre az A-csoportban a Vasas

A Vasas Budapest közleményben jelezte, hogy bennmaradásuk ellenére az utánpótlásra akarnak koncentrálni, ezért B-csoportos csapatot indítanak a következő szezonban.

A Vasas közleménye az Akadémia facebook-oldalán:

A Vasas Akadémiát és a Vasas Budapest férfi NB1/A csoportos csapatot működtető tulajdonosi kör és a csapat vezetősége közösen úgy döntött, hogy a 2017/18-as szezonban nem fog az NB1/A bajnokságban csapatot indítani. Ezt a mai napon az MKOSZ vezetésének is bejelentette, illetve az alábbiakban ezúton kíván mindenkit tájékoztatni:

Mindezt annak ellenére tettük, hogy óriási büszkeséggel tekintettünk vissza első, legmagasabb osztályú idényünkre, hiszen egy rendkívül nehéz szezon végén sikerült kiharcolni az újabb NB1/A szezon megkezdésére lehetőséget adó 13. helyet.

A fájdalmas, de mindazonáltal teljesen racionális döntés meghozatalának indoklása előtt fontos felelevenítenünk, hogy a 2016-17 szezont milyen körülmények között kezdtük és azt milyen elképzelésekkel vállaltuk.

Az NB1/A játékoskeret kialakítása során a célunk az volt, hogy az Akadémián nevelt 1996-2000 között született generáció képezze majd a csapat fiatal magját. A feljutást kiharcoló U23 alatti (Garamvölgyi Ákos, Andrássy Géza) és rutinosabb játékosoknak (Faragó Péter, Katona Róbert) szintén lehetőséget szerettünk volna biztosítani a legmagasabb osztályban történő bizonyításra. Rajtuk kívül további 3-4 magyar profi játékossal és legfeljebb 3 külföldi légióssal terveztük a keret megerősítését. A tapasztalt Horváth Ákos, a Vasasba visszatérő Moravcsik Áron és az U20 válogatott Peringer Balázs, valamint a csapatépítési elképzeléseinkhez szintén jól illeszkedő két fiatal (A.J.Pacher, S.Thompson) és egy rutinos amerikai játékos (R.Taylor) elfogadta ajánlatunkat és szerződött csapatunkkal.

A nyár végére, már a szezon indulása előtt kiderült azonban, hogy a saját nevelésű játékosaink közül Krivacevic Márkó tanulmányait az USA-ban folytatta, Somogyi Ádám Spanyolországban a sevillai Betis Akadémián szerepelt a 2016/2017-es szezonban, és sajnos harmadik kiemelt tehetségünk Chester Lewis – akinek szintén volt az USA-ból ajánlata, lehetősége ott játszani - az U18 EB csoportmeccsén súlyos sérülést szenvedett, így egész szezonra kiesett keretünkből.

Mindezek ellenére sem változtattunk elképzeléseinken és a kereten. 3 légióssal kezdtük el a szezont, és egészen január közepéig így játszottunk. Ugyanakkor az már ősszel látszott, hogy a csapatok többségénél alkalmazott 5 légióssal, valamit több helyen „honi játékosnak” minősített további külföldivel felálló ellenfeleinkkel szemben olyan versenyhátrányban leszünk, amit első éves újoncként szakmai munkával lehetetlen ellensúlyozni. Emiatt, saját eredeti elképzeléseinket részben feladva, igazoltuk le 4. külföldi játékosunkat (R.Wright) betöltetlen hiányposztunkra.

A minimális eredményességi célként megfogalmazott 13. helyet ennek, és valamennyi játékosunk, szakemberünk, a nyugodt hátteret biztosító stábunk 2016-17 szezonbéli áldozatos munkájának köszönhetően elértük, így ebből a szempontból elégedettetek lehetünk.

A siker és öröm pillanataiban viszont a legfontosabb dolgunk az volt, hogy realitás-érzékünket nem elveszítve gondoljuk végig, majd a szezon tapasztalatait mérlegre téve stratégiai szempontból vizsgáljuk meg, mik lehetnek céljaink a jövőben.

Megtettük. Őszintén megvizsgáltuk lehetőségeinket, a bajnoki helyezésen túli céljaink megvalósulását. Ennek eredményeként döntöttünk úgy, hogy vissza kell térnünk az alapokhoz, és az utánpótlás-neveléssel, a tehetséges fiatalok kiemelt képzésével kell foglalkoznunk a következő időszakban, de addig mindenképp, ameddig az alábbi feltételek nem valósulnak meg, vagy nem változnak.

1. Infrastruktúra. Jelenleg a klubunknak nincs saját csarnoka, Budapesten pedig nincs olyan bérelhető létesítmény, ahol minden olyan feltétel rendelkezésre áll, amelyet az MKOSZ a jelenlegi NB1/A csoportos férfi csapatok számára kötelezően előír. Csapatunk tulajdonosai racionális okok miatt nem vállalhatták a meglévő és a legszigorúbb FIBA szabványoknak is megfelelő sportburkolat parkettára történő cseréjét, amely sok tízmilliós beruházással járt volna egy bérelt ingatlanon.

2. Szakmai szempontok. A jelenlegi légiósokra és honi játékosokra vonatkozó szabályozás véleményünk szerint nem támogatja eléggé az utánpótlás nevelő klubok, szakosztályok munkáját. A mostani rendszerben a tehetséges, fiatal magyar játékosoknak legfőképpen az NB1/B bajnokságban van reális esélyük tartósan pályán szerepelni. Többek között ez is oka annak, hogy sok olyan fiatal, aki az átlagosnál nagyobb eséllyel válhat profi játékossá, nyugat-európai akadémiákat vagy amerikai egyetemeket választ a magyar klubok helyett. E téren - a legjobb szándék ellenére – sem tudnak az első osztályú klubok, illetve az MKOSZ vezetése reális fejlődési lehetőséget és alternatívát kínálni nekik.

Sajnálatos módon ki kell mondanunk, hogy Akadémiánk céljai és az MKOSZ akadémiákkal szemben egyértelműen megfogalmazott elit-képzéssel kapcsolatos elvárása megvalósításához nem megfelelő terep a jelenlegi első osztály. Emiatt – amíg az említett szabályok nem változnak – kizárólag a második vonalat használjuk fel szakmailag arra, hogy játékosokat építsünk fel azokból a fiatalokból, akik Akadémiánkon nőttek fel, vagy szakembereink munkájában bízva, nálunk fejlődési lehetőséget látva hozzánk igazolnak.

Okulva az idei év tapasztalataiból, köztük saját hibáinkból is, úgy döntöttünk, hogy mostantól ismét kiemelten az utánpótlás-képzésre fogunk koncentrálni, melynek egyik fontos eszköze lesz NB1/B csapatunk. Célunk egyértelműen az, hogy piacképes játékosokat tudjunk nevelni a kosárlabdasport számára. Ennek érdekében kiemelt figyelmet fogunk fordítani tehetségeink képzésére és saját szakmai munkánk megreformálására.

Tisztelettel, a Vasas Kosárlabda Akadémia Férfi Szakága
 

Forrás, Foto, Slide - Vasas Akadémia facebook-oldala

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus