Ők az Alba felkészülési ellenfelei

A fehérvári klub több felkészülési tornát is játszik a szezonrajtig - az albakosar.hu az ellenfeleket vette górcső alá. Lesz itt lengyel, szlovák, román, német, holland csapat, de magyar egyesületek is szerepelnek a programban.

Marso-NYKK – Nyíregyháza (Magyarország)

A hazai bajnokság tavalyi sereghajtója igen viharos szezont hagyott maga után, hiszen az alapszakaszban mindössze 5 győzelmet sikerült összeszedni 17 vereség mellett. Ezzel azonban mind az alapszakaszban, mind a középszakaszban (ahol még 3 győzelmet gyűjtöttek 9 vereség mellett) utolsók lettek és a kiesési rangadón is oda-vissza kikaptak a Zalaegerszegtől. A szurkolók azonban a holtszezonban sem nyugodhattak meg, ugyanis folyamatosan a távozókról szóló híreket lehetett hallani. Még a szezon közben szerződést bontottak Mohácsi Mátéval, míg a szezon után távozott Polyák László, Cseh György, valamint a két amerikai légiós, Derek Hall és Jara Rubin Doyne (mind a ketten a Falco-ban folytatják). A maradókat erősíti a nagyszerű játékosból edzővé avanzsált Sitku Ernő továbbá Molnár Marcell, Kósa Tamás és Varga Márton. Érkezett Brane Szavics Jászberényből, Nagy Krisztián Pécsről és Lajsz Gergely az NB1/B-s Tiszaújváros csapatából. A nyírségi csapat számára továbbra is az élvonalban maradás a cél és ehhez el kéne mozdulniuk a kiesést jelentő utolsó helyről.

 

FORTRESS Jászberény – Jászberény (Magyarország)

Az élvonalban negyedik évét elkezdő alföldi csapat a legutóbbi szezonban halványan teljesített, mivel csupán az alsóházi középszakaszba jutottak be és így 13 győzelemmel, valamint 21 vereséggel a bajnokság 11. helyén végeztek. Ez akár csalódás is lehetne a két évvel ezelőtti 17-15-ös mérleghez és az 5. helyhez képest, azonban ismét bíztató híreket lehetett hallani a nyáron a kisebbik jászsági klub irányából. Ugyan elvesztették a legjobb játékosukat Rastko Damicanin, Nick Raivio és Nebojsa Dukic személyében, azonban sikerült megszerezniük a korábban év magyar játékosának is választott Horváth Ákost Szegedről, Cseh Györgyöt Nyíregyházáról, Csabay Ádámot Pécsről, valamint a Falco korábbi sikeredzőjét, Bencze Tamást is. Ezek az igazolások abba az irányba mutatnak, hogy a Jászberény ismét fellendülhet az alsóházból a rájátszás csapatok közé, szóval kiváló edzőpartner lesz a tavalyi, kissé csalódást keltő idény után az Alba számára a szeptember 25-27 között megrendezésre kerülő II. Nyíregyházi Nagydíjon.

 

BK Iskra Svit – Szvit (Szlovákia)

A fehérváriak a felkészülés során találkoztak a szlovák Extraliga első és második helyezettjével. A szeptember 25-27-e között lezajló II. Nyíregyházi Nagydíjon a szlovák bajnokság harmadik helyezett csapatával, a BK Iskra Svit csapatával is szembenéz az Alba Fehérvár. A tavalyi alapszakaszt 21 győzelemmel és 12 vereséggel fejezték be, így harmadik helyen végeztek a Inter Bratislava és a BC Prievidza mögött. A rájátszásban végül az első kört egy simábbnak mondható 4-1-gyel abszolválták, de az elődöntőben már megállította őket a későbbi ezüstérmes privigyei csapat, így végül a dobogó legalsó foka jutott nekik az év végi összesítésnél. A pontszerzésből főként a légiósok vették ki a részüket, az amerikai Wesley Channels (17 pont), Tyronne McNeal (14) és Lakeem Jackson (11), illetve a horvát Sasa Jankovic (10). Közülök csupán Lakeen maradt, de leigazolták a korábban Nyíregyházán is megforduló Martins Berkins-t. A Svit célja a következő évben utolérni versenytársait és ehhez talán az Albával való edzőmeccs is hozzásegíti őket.

 

BC Prievidza – Privigye (Szlovákia)

A szlovák bajnokság első helyezettje után a második helyen végző csapattal is meg fog ütközni az Alba Fehérvár először szeptember 13-án a Vodafone Sportcentrumban, majd egy felkészülési torna keretében szeptember 19-21-éig Privigyében. A későbbi ezüstérmes is meggyőző eredménnyel jutott be a tavalyi rájátszásba 23 győzelemmel és 9 vereséggel, azonban a döntőben, 1-0-s pozsonyi vezetés mellet a második mérkőzésén súlyos incidens történt a pályán, emiatt a két privigyei találkozóra zárt kapus lebonyolítást rendelt el a szövetség. A hazai csapat ezután nem volt hajlandó kiállni ezekre a fennmaradó mérkőzésekre, így eldőlt a bajnoki cím, melyet az Inter Bratislava nyert.

Legjobb játékosok itt is a légiósok voltak, a horvát kontingens, Marko Batina (15 pont) és Drazen Klaric (13), valamint az amerikai Corey Jefferson (11). Ők együtt átlagban 39 ponttal írták fel magukat az eredményjelzőre. Az idei évre azonban Batina és Jefferson is távozott, így a stabilitást a csapatban Klaric jelenti és megszerezték az NCAA-ben vitézkedő Virginia csapatától Jontel Evans-t. A BC Prievidza célja erre az évre nem lehet más, mint hogy előrébb lépjenek egy lépést és revansot vegyenek a tavaly döntőben történt incidensért.

 

BG Goettingen – Göttingen (Németország)

A Goettingen a német bajnokság élvonalából frissen visszatérő csapat, miután két év másodosztályban való szereplés után ismét feljutottak a felsőosztályba. Lebecsülni azon egyáltalán nem érdemes őket, mivel 2009/2010-es évadban ők nyerték meg az EuroChallenge sorozatot, illetve rá egy évre az elődöntőben estek csupán ki. Az elmúlt szezonban a három amerikai játékosuk átlagolt két jegyű pontszámot legalább: Ruoff Alex (17 pont), Kamp Harper (15) és Jermaine Mallett (11). Közülük csupán Mallett távozott, a másik két légióst megtartották, így ők továbbra is a csapat erősségei lesznek feltehetően. Érdekes megjegyezni még velük kapcsolatban, hogy ahogy tavaly is, idén is egyelőre csupán német és amerikai nemzetiségű játékosokat szerződtettek.

 

SPM Shoeters Den Bosch – 's-Hertogenbosch (Hollandia)

A szeptember 19-21-éig tartó privigyei felkészülési tornán részvevő harmadik ellenfél a holland bajnokságban küzd a minél jobb helyezésért. A rekordbajnokot köszönthetjük, ugyanis 15 alkalommal nyerték meg a kiírást és emellett 6 kupagyőzelemmel is rendelkeznek. De ha csak az elmúlt 9 évet tekintjük, akkor sem szorultak le a dobogóról (3 elsőség, 3 második és 3 harmadik hely). Jelentős nemzetközi tapasztalatuk is van, ugyanis több ízben indultak az EuroChallenge-ben is, ahol az eddig legjobb eredményük a legjobb 16 volt, de részt vették még az ULEB Kupa és a Szaporta Kupa kiírásaiban is.

A tavalyi keretből négy játékos átlagolt tíz pont felett: az amerikai játékosok, Tai Wesley (14 pont), Ali Farokhmanesh (10) és David Gonzalvez (10), valamint a holland Kees Akerboom (13). Rajtuk kívül a csapat erősségeinek számítanak a holland válogatott játékosok, Arvin Slagter és Ralf de Pakter. Az idei szezonra sikerült megtartani a két válogatott játékost és Akerboom-ot, viszont távoztak az amerikai játékosok. Abban azonban biztosak lehetünk, hogy idén is jó képességű légiósokat tudnak majd szerződtetni, így erős edzőpartnerek lesznek Csorvásiék számára.

 

CSM Oradea – Nagyvárad (Románia)

A nagyváradi csapatot 2003-ban alapították és 2005 óta tagja a román élbajnokságnak. A tavalyi év hozott igazi kiugrást a klub történetében, mivel bejutottak mind a román kupa és a bajnoki döntőbe, ott azonban mind a kétszer alulmaradtak. Az előző szezonban indultak először az EuroChallenge sorozatban, ahol a Pakssal voltak csoportban (közöttük a párharc 1-1 hazai győzelmekkel), azonban nem jutottak tovább végül a csoportkörből. Főleg két játékos húzta előre a csapatot, az ausztrál Daniel Dillon a román Titus Nicoara húzta előre, akik fejenként 13 ponttal terhelték meg átlagban az ellenfél gyűrűjét, de érdemes még kiemelni a kanadai Sean Denison-t (10 pont) , a szerb Markovan Radovics-ot (11) vagy a szintén román Subotic Vujadin-t (10).

Az idei szezonra a fent említett nevek közül Dillon, Radovics és Vujadin maradt, azonban a német élvonalbeli Mitteldeutcher BC csapatától érkezett az amerikai Marcus Hatten, a döntőbeli riválistól pedig a horvát Ante Krapic. Szóval valószínűleg idén is kell számolni velük a román bajnokság végelszámolásánál.

A fehérvári klub az Antonio Alexe Emléktornán fog velük játszani Nagyváradon szeptember 5-7-e között, majd pedig vendégszereplésük is lesz a Vodafone Sportcentrumban, ahol először szeptember 12-én az Alba Fehérvár ellen, majd 14-én a BC Prievidza ellen lépnek pályára.

 

BK Inter Incheba Bratislava – Pozsony (Szlovákia)

A csapat személyében a szlovák bajnokot köszönthetjük, akik rendkívül meggyőzően, 26 győzelemmel és 6 vereséggel zárták az alapszakaszt majd 12 győzelemmel és vereség nélkül nyerték meg a bajnoki címet. Az eredmény nem tükrözi, de a BC Prievidza elleni döntő végül botrányba fulladt és 2-0-ás állás után az ellenfél csapat ki nem állása miatt nyerték meg végül 20-0-ra az utolsó két mérkőzést. Lebecsülni ezt az eredményt így sem érdemes, hiszen meggyőző teljesítményt mutattak egész évben.

Nemzetközi tapasztalattal nem rendelkeznek, nem indultak még nemzetközi kupában. Tavaly a sárga-feketék legjobb pontszerzői a szlovák Martin Rancik (17 pont) és amerikai légiósok, Justin Graham (13) és Derek Williams (13) voltak.

Az idei évre mind a hárman távoztak, Graham éppen Zalaegerszegre, szóval egy teljesen új alappillérekkel felálló csapattal fog játszani az Alba ellen szeptember 5-7-e között a nagyváradi Antonio Alexe Emléktornán.

 

Energa Czarni Slupsk – Slupsk (Lengyelország)

Az Alba Fehérvár harmadik ellenfele az Antonio Alexe Emléktornán a lengyel elsőosztály középmezőnyéből érkezik. Legjobb eredményük még 2005/2006-ból egy harmadik hely, azonban a tavalyi szezont a hatodik helyen fejezték be 14 győzelemmel és 18 vereséggel. Szintén nem indultak még nemzetközi ligában. Ponttermelésben messze kiemelkedett a csapatból a két amerikai légiósuk, Stutz Garrett és Trice Roderick, akik fejenként átlagban 13 pontot szereztek. Ők azonban távoztak a szezon végén, azonban sikerült megszerezniük a lengyel válogatott csatárt, Mokros Jaroslawot, illetve Romániából és Görögországból érkezett légiósokkal töltötték fel a keretüket, így talán ismét jobb helyezést fognak elérni a lengyel bajnokságban.

Szerző: K.T.S.
forrás és fotó: albakosar.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus