Olaj és Vasas összefogás körvonalazódik

A magyar férfi kosárlabda jövőjére is nagy hatással lehet az a tervezett együttműködés, mely a fél évtizede stabil nemzetközi indulónak számító, idén az Adria Liga hetedik helyén záró Szolnoki Olaj KK és az utánpótlás szinten nem csak itthon, de Európában is komoly sikereket felmutató Vasas Akadémia között jöhet létre.

A Szolnoki Olaj KK nem titkolt célja, hogy a következő években még magasabbra jusson a nemzetközi kupasorozatokban, illetve ha lehetőség lesz rá, a térség elit csapatait összefogó Adria Ligában is. Bár jelenleg a FIBA és az ULEB közötti vita miatt még nem tisztázott, hogy a Vojvoda Dáviddal és Keller Ákossal hosszabbító szolnokiak a következő évadban milyen versenysorozatokban indulhatnak el, de hosszú távú célja a klubnak, hogy az utánpótlás szélesítésével, illetve a lehető legprofibb alapokra való tételével a következő években egyre több fiatal magyar játékost tudjon beépíteni mindenkori keretébe – ebben az első lépés Peringer Balázs átigazolása volt. Az utóbbi pár évben a szolnoki utánpótlásban is egyre több tehetséges fiatal bontogatja a szárnyait a Szolnoki Sportiskola égisze alatt, ugyanakkor a tehetségkutatás és gondozás nem állhat meg itt, az Olaj nyitni kíván a Vasas utánpótlás-műhelye felé is.

Utánpótlás bázisunk létrehozását az az alap célkitűzés motiválta, hogy egy olyan közeget hozzunk létre, ahol a kosárlabdázni egyszerűen csak szerető fiatalok éppúgy megtalálják helyüket és boldogulásukat, mint a kiemelkedő tehetségek. Ennek az elvnek a szem előtt tartásával építettük fel az Akadémiát, ahol az utóbbi években befektetett rengeteg munka már mutatja gyümölcsét, az elmúlt négy évben a Vasas magasan a legeredményesebb klub volt az országban - vázolta Zöldi Péter, az egyesület alapító elnöke.

A fent említett célok miatt a Vasas a magyar bajnokságon kívül az európai elit előszobáját jelentő EYBL ligában, hazai és külföldi nemzetközi tornákon is versenyezteti fiataljait, ahol a fiúk az európai élmezőnnyel szemben mérhetik fel, hol tartanak a nemzetközi kosárlabdázás színterén. Az U17-es korosztályban idén az 5. helyen végeztek az alapszakaszban, bejutva így a nyolcas döntőbe.

Az elmúlt évek szisztematikus munkájának köszönhetően a következő évtől a Vasasnak lehetősége nyílhat elindulni a legmagasabb szintű európai utánpótlás-tornán, az adidas Next Generation Tournamenten (korábban Nike Junior Tour), amely az U18-as „Euroligát” jelenti.

Profi kosárlabdázók neveléséhez az utánpótlás bajnokságok mellett természetesen szükség van a legmagasabb ligában való részvételre is. A Vasas - az NBI/b-ben való indulással - gyakorlatilag a teljes utánpótlás palettát lefedi, mondhatnánk úgy is, hogy a profik előszobájába kíséri játékosait. Az NBI/a-s szereplés azonban sosem volt cél, ebben nagy segítséget nyújthat az Olaj. A két klub érdekei itt találkoztak, így kezdődött meg az együttműködés részleteinek kidolgozása.

Az első lépéseket már megtették a felek, hónapok óta tartó folyamatos kommunikáció és tervezés van a stábok mögött, benne a két klub működésének, szervezetének, lehetőségeinek kölcsönös megismerésével, az esetleges együttműködési módok modellezésével, részleteinek megvitatásával. Ennek részeként a Vasas junior korosztályából már közel egy tucat játékos járt a szolnoki klubnál, ahol edzések és különböző felmérések keretében találkozhattak a fiatalok a Szolnok szakmai stábjával és vezetőivel.

A jelenlegi állás szerint a klubok több lehetőséget is látnak munkájuk összefonására. Ennek részletei azonban egyelőre még nem kerültek ki a tárgyalóteremből.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus