Rájátszás-percek: Hendlein helykeresése, Milosevics higgadtsága és a három értékelhető negyed

Félidő után robbantott a Szolnok. Hendlein Rolandot eltüntették az első 25 percben, és a Kaposvár másik fő fegyverét is hatástalanították. Kihez nyúlhat Fekete Ádám? Milosevics ezúttal a játékkal foglalkozott. Hazai taktikai húzás felemás sikerrel. 

 

Három negyedig volt értékelhető a meccs

A második félidei kiállítások alapjaiban határozták meg a mérkőzés további alakulását, a hazaiak ezt követően szó szerint átrobogtak ellenfelükön. Három játékrészt követően pontosan kirajzolódott a statisztikából, hogy hol nyert a Szolnok: 59-39-re vezettek, a kétpontos dobások százalékában 58-39-re voltak jobbak, 20 gólpasszt adtak a Kaposvár 11-ével szemben, és bár a triplákat nem dobták jól (4/15), a kaposváriakat 2/16-on tartották. Érdekesség, hogy 30 percig egyetlen Olaj-játékos sem érte el a 10 pontot, Báder és Holiday 9-9 egységgel volt a legeredményesebb. 

Igazságtalanság lenne azonban csak Hinnant kiállítására visszavezetni a sima Olaj-győzelmet – a második félidő elején egy nagyon feltüzelt és védekezésben maximumra törekvő hazai csapat jött ki a pályára, akik a jó védekezésekből lendületesen tudtak támadni. Az ABA Ligában számtalan esetben a Szolnok volt a szenvedő fél a harmadik negyedben, ellenük szigorított be az aktuális ellenfél védőoldalon – úgy tűnik azonban, hogy megtanulták ezt a leckét, és tegnap szépen fel is mondták. 

Hendlein helykeresése

A mérkőzés érdemi, első 25 percében a Kaposvár válogatott erőcsatára gyakorlatilag láthatatlan volt támadóoldalon. A meccs elején Ivosev (aki X-faktor volt az első meccsen, fontos pillanatokban hozott jó döntéseket) elég keményen védekezett vele szemben és árnyékként követte még a periméterre is, ezt követően centerben próbálkozott, ahol Báder Mártonnal kellett megküzdenie – de volt párban Lóránt Péterrel, Keller Ákossal, Sztrahinja Miloseviccsel és 1-1 pillanatra Justin Holiday-jel is. Ebben a váltott őrizetben mintha kissé felőrölték volna. Az első félidőben három pontot szedett össze, a következő kosarát már akkor szerezte egy látványos zsákolással, amikor 20 pont körül volt a differencia. Feltűnő volt, hogy nagyon kevés használható labda jutott el hozzá - előfordult, hogy percekig nem találkozott a játékszerrel. Fekete Ádám egyik nagy feladata lesz, hogy megtalálja a Hendlein helyét a rendszerben – talán azzal próbálkozhatna, hogy Bennet Davis helyett ő adja az elzárásokat, így többet jutna a labdához. 

Ütemtelen triplák

A vendégek kevesebb triplával próbálkoztak, mint szoktak, és sokszor azokat is kiszorított helyzetből engedték el – ebből jött össze egy rettenetes, 4/21-es mezőnymutató. Hrvoje Puljko 1/5-tel, Fodor Márton 0/4-gyel tüzelt, de a többiek sem találták a ritmust. Nagy kérdés, hogy az elméletileg egy meccsre felfüggesztett Hinnant távollétében ki lehet az, aki megbontja a szolnoki védelmet, amiből üresre játszott helyzetekig juthat a Kaposvár – ha nem találnak senkit, és feladják a hármasokat, akkor viszont a palánk közelében kellene jól pozíciózni, ami szintén nem lesz egyszerű feladat. 

Jancsikin jó opció lehet?

Az első negyed végén Fekete Ádám volt kénytelen kicsit megkeverni a lapokat, és az Olaj magasabb szerkezetére, valamint a hazaiak 64, illetve a vendégek 27%-os kétpontos arányára egy Fodor-Jancsikin cserével igyekezett megoldást találni. A honosított bedobó rögtön ki is harcolt egy faultot és büntetőket, majd nem sokkal később egy szép védekezést is bemutatott, amiből sima ziccert dobott. 

Milosevics most nagyon higgadt volt

Az idén már meggyűlt a baja a játékvezetőkkel a Szolnokkal nemrégiben hosszabbító légiósnak, a Kaposvár elleni első meccsen azonban nagyon higgadt volt. Egy, az arcára kapott könyökös miatt reklamált ugyan, de aztán nem foglalkozott tovább az esettel – a második félidő elején látott tömegjelenetben pedig inkább békíteni próbált. Az eset után a játékkal igyekezett foglalkozni, rögtön csapata élére állt, két kiharcolt és bedobott büntetővel, illetve egy duplával nyugtatta meg az Olajt. 

Könnyen mentek a váltások a Szolnoknál

Az első félidőben rendre nagyon simán meg tudták csinálni a hazaiak azt, hogy 12-13 másodperccel a támadóidő lejárta előtt egy magasember (jellemzően Keller Ákos vagy Báder Márton) kisemberrel (jellemzően Louis Hinnanttel) maradt párban a palánk környékén. Úgy tűnt azonban, hogy ez a bejövő taktikai húzás inkább a szolnoki játékosokat zavarta meg, többször is rossz ütemben, későn érkezett meg a labda pozícióba, illetve a magasemberek sem tudták hatékonyan támadni a gyűrűt. 

fotó, slide: delfinek.hu, szolnokiolaj.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus