Rövid távon a nyolc közé vágyik az NYKK

Minél több helyi kötődésű játékossal, új felállásban vágnak neki a következő évnek a férfi kosárlabdázók.

Új felállásban a nyíregyházi férfi kosárlabdázás – vágott a közepébe a pénteki sajtótájékoztatón Kósa Árpád, úgy is, mint a már bejegyzett új cég, a Nyíregyházi Kosárlabda Nonprofit Kft. többségi, hatvan százalékos tulajdonosának, a Nyíregyházi Sportcentrum Nonprofit Kft.-nek az ügyvezetője. A fennmaradó negyven százalék marad az egyesület, vagyis az NYKK tulajdonában, de az üzenet egyértelmű: a város az ügy és a csapat mellé állt.

A sportszervezet ügyvezetője Oláh István, akinek első bejelentése az volt, hogy az állandóságot a szakmai stáb képviseli – új taggal kiegészülve. A szakmai igazgató Sitku Ernő munkáját ugyanis Siska János mellett az utánpótlás-szakágvezető Gombkötő Norbert is segíti. Ő az egyéni képzésért és a fiatalok beépítéséért felel elsősorban.

– Az elvárás egyértelműen már rövid távon is a nyolc közé jutás a bajnokságban, illetve az is, hogy a fiatal és tehetséges nyíregyházi játékosokat eredményesen és koncepciózusan beépítsük a felnőttcsapatba – vázolta a terveket Oláh István.

A csapat a következő szezonban kezdi meg a 15. szezonját az NB. I.-ben. Ezzel a megyében mindenképpen csúcstartó az első osztályú bajnoki szezonban eltöltött évek számát illetően. – tette hozzá Makrai László az NYKK Kft. ügyvezetője, de abban is, hogy a szakmai stábot csak helyi kötődésű edzők irányítják. Valamennyien azon dolgozunk a következő bajnokságban, hogy összefogva jövőre ötödik alkalommal újra play off (rájátszást érő) résztvevő legyen a Marso NYKK.

Sitku Ernő úgy is, mint a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének (MKOSZ) elnökségi tagja ismertette a légiósokra vonatkozó új szabályokat, amelyek meghatározzák a keret összetételét.

– A meccsekre nevezhető tizenkettes keretekben maximum öt nem hazai nevelésű játékos szerepeltethető, mindenki más ebbe a körbe tartozik, aki utánpótláskorban legalább harminc hónapot nem töltött el a magyar kosárlabdázás versenyrendszerében – mondta Sitku Ernő. – Magyarán a korábbi években honosított játékosok jelentős része újra légiós státuszba kerül. A szövetség ösztönzi a csapatokat, hogy minél kevesebb légiós legyen, az első négy nem hazai nevelésű kosaras játékengedélye háromszázezer forintba kerül majd, az ötödiké már négymillióba.

A keretről szólva: a tavalyi csapatból Molnár Marcell, Nagy Krisztián, Lajsz Gergely és Brane Savic rendelkezik érvényes szerződéssel, de az U20-as válogatottban szereplő Kósa Tamás is marad. Felkerül a nagyokhoz az U16-os nemzeti csapat erőssége, a roppant tehetséges Fazekas Csaba, és több korábbi játékosának visszatéréséről tárgyal a klub, de neveket nem árultak el. A csapat hivatalos neve Marso NYKK, de a szponzori tárgyalások folynak a meglévő szerződések  meghosszabbításáról.

Az viszont biztossá vált, hogy augusztus 3-án indul a felkészülés.

forrás: szon.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus