Senior torna Miskolcon, az egyetemi "katlanban"

Múlt hét végén senior kosárlabdatornát rendeztek Miskolcon az Egyetemi Körcsarnokban, a közeli s a távolabbi múlt több kiváló játékosával.

Nem volt túl sok csapat a nyár végi tornán. Úgy is fogalmazhatnánk, nem a mennyiség, hanem a minőség számított. A férfiak versengésében országrészeket átszelő vegyescsapatok alakultak, akadtak ugyanis gárdák, amelyekből ötnél kevesebben érkeztek. E társaságok összeálltak más, hasonlóan létszámgondokkal küzdő részcsapatokkal. Így alakult ki például egy Dunaharaszti-Szeged "kombinált kompánia". A lényeg persze a mozgás, a játék volt a rekkenő hőségben, amely a csarnokban is éreztette hatását. 

A rendezvény első felében az ünnepélyes megnyitón a rendező egyetemi klub, a MEAFC ügyvezető elnöke, Rakaczki Zoltán mutatta be a miskolci egyetemi egyesületet, s a résztvevők köszönthették Szabó Imrét, vagy ahogy Miskolcon, kosaras körökben ismerik, Jimmy bácsit. A 85. életévét a napokban betöltő korábbi edző irányításával jutott fel a MEAFC 1977-ben az akkor még 14 csapatos NB I-be. 

Három kategóriában összesen 13 csapat lépett pályára, a hölgyeknél 4, a férfiaknál 6, a férfi 50+ kategóriában pedig 3 együttes versengett. Az egyes mérkőzések között a játékosok pihenésképpen sűrűn látogatták a büfét, ahol bizony az ásványvíz gyakran kísérő szerepet töltött be... mit szépítsük, a sikerre szomjazó senior kosarasok, főleg persze a férfiak körében a rozé fröccs és a serital volt a legnépszerűbb. 

Ami a torna sportszakmai részét illeti, a hölgyeknél több korábbi élvonalbeli, sőt volt válogatott játékos bújt szerelésbe. Károlyi Andrea a Nyíregyháza-Vadkelet együttesét erősítette, a miskolci csapatban a Bukovszki Mónika, Koncz Judit, Ambrus Erzsébet trió vitte a prímet, a mezőberényieknél pedig Winter Ilona és Kosjár Katalin tekintehetett vissza szép, dicső játékosmúltra, abból az időszakból, amikor még hivatásszerűen űzték a sportágat. A mezőny negyedik együttese, a Viharos Szenyórák összeszokott alakulata rendre nevéhez méltón, fergetegesen kezdte meccseit, ám a találkozók hajrájára a kánikulában többnyire elfogyott erejük - ám ők is jól érezték magukat. 

A férfiak versengésében az összeszokott, s a mezőnyhöz képest jó erőállapotban lévő egri legénység minden ellenfelének ellenállását felőrölte, s megérdemelten nyert, az 50+-os kategóriában pedig hazai, azaz miskolci siker született a három csapat körmérkőzéses tornáján. Külön ki kell emelni a fehérvári legénységet, amely ugyanabban az összetételben mindkét kategóriában rajthoz állt. 

Voltak, akik csak a "szakmára", azaz a sportra koncentráltak, az esti, a senior tornákon hagyományos zenés-táncos összejöveteleken már nem maradtak, hanem hazamantek. Ugyanakkor akadtak ún. "bulisták" is, akik általában játszani szoktak e tornákon, ám ezúttal csupán a "végjátékra", azaz a bulira érkeztek. 

A "mozgalom" résztvevői legközelebb szeptember 18-19-én Nyíregyházán találkoznak, valószínűleg már nagyobb létszámban.

Végeredmény

Nők: 1. Nyíregyháza-Vadkelet, 2. Miskolc, 3. Mezőberény, 4. Viharos Szenyórák.
Férfiak: 1. Eger, 2. Nyíregyháza, 3. Dunaharaszti-Szeged és Miskolc.
Férfiak 50 +: 1. Miskolc, 2. Szeékesfehérvár, 3. Szeghalom. 

All Star csapatok

Nők: Pasek Mónika (Nyíregyháza-Vadkelet), Koncz Judit (Miskolc), Kosjár Katalin, Jónás Erzsébet (Mezőberény), Szerencsés Ildikó (Viharos Szenyórák)
Férfiak: Áron Zsolt (Miskolc), Varga Tamás (Kecskemét), Senánszky Zsolt (Nyíregyháza), Országh Károly (Dunaharaszti-Szeged), Szeredi Roland (Eger)
Férfiak 50+: Valastyán László, Nagy László-Tamás (Szeghalom), Köves István, Poór Tamás (Széklesfehérvár), Botár László (Miskolc).

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus