Szabályváltozások a lépéshibánál és a sportszerűtlennél

A most következő szezontól kezdve változnak a lépéshibára és a sportszerűtlen szabálytalanságra vonatkozó szabályok.

A Soproni Sportiskola Egyesület facebook-oldaláról:

A FIBA Központi Bizottsága folyamatosan figyelemmel követi a sportág fejlődését, s időről időre módosít a szabályokon, hogy még dinamikusabbá és látványosabbá tegye a játékot. Ezúttal 2017. júliusában néhány újabb szabályváltozást fogadott el. Az alábbiakban egy összefoglalót közlünk a lényegesebb változásokról. A szabályváltozások hivatalosan 2017. október 1-jétől érvényesek, azonban már célszerű alkalmazni a felkészülési tornákon is.


Lépéshiba

Amikor a játékosok egyszerű ziccerdobást végeznek, vagy különösen leforgásos ziccerdobás közben gyakran előfordul, hogy amikor felveszik a labdát, az egyik láb még éppen a talajon van, majd ezután lépik ki a 2 lépést és engedik el a labdát. A mozgás teljesen normális kosárlabda mozdulat, lassítás nélkül nehezen is érzékelhető, hogy a láb még érinti a talajt, mielőtt a kétlépéses ziccert kilépi a játékos, azonban a jelenlegi szabályok szerint ez lépéshiba.

Az amerikai játékszabályokban ráadásul ez a mozgás engedélyezett is, így a FIBA is alkalmazkodik e szabályváltoztatással, amikor az alábbiak szerint módosítja a lépésszabályt:

Amikor egy mozgásban lévő játékos megfogja a labdát, vagy befejezi a labdavezetést, és egyik lába a talajon van, akkor ezt 0. lépésnek tekintjük. Az ezt követő lépést tekintjük 1. lépésnek. Az első lépés során letett láb lesz a támaszláb.


Sportszerűtlen hiba

Gyorsindítások során a csapatok gyakran éltek azzal a lehetőséggel, hogy taktikai megfontolásból a kialakuló ellentámadásokat egy személyi hiba árán megakadályozzák. Ha ezt az utolsó védő követte el oldalról vagy hátulról, akkor már a jelenlegi szabályok is sportszerűtlen hibával büntették. Azonban ha nem utolsó védő követte el, akkor annak megítélése komoly problémát okozott, mivel a játékvezetők sem tudták egységesen megítélni az eseteket. Ráadásul a különböző bajnokságokban más-más elveket alkalmaztak.

Mivel a játék dinamikáját, látványosságát az ilyen játékmegszakítások jelentősen rontották, a FIBA elhatározta, hogy szigorítja a szabályt.

Ezért sportszerűtlen hibának kell mostantól megítélni, ha a védőjátékos szükségtelen, nem követlenül a labda megjátszására irányuló érintkezést okoz annak érdekében, hogy megakadályozza az ellenfél gyorsindítását vagy ellentámadásának kifejlődését. Ez a szabályváltozás már a nem utolsó védőre is alkalmazandó, és a dobómozdulat megkezdéséig érvényes.

Megjegyzés: Gyorsindítás során, utolsó védőként, a védő oldalról vagy hátulról érintkezést, akár labdára irányuló mozdulattal, akár vétlenül, az mérlegelés nélkül sportszerűtlen hibának ítélendő, de ez eddig is így volt és nem változott.

Forrás - Soproni Sportiskola Egyesület facebook-oldala

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus