Újabb pénzbüntetést kapott a ZTE

Újabb pénzbüntetést kapott a Zalakerámia ZTE, méghozzá megint a szurkolói - az MKOSZ határozata szerint - trágár rigmusai miatt. Íme a teljes határozat a ztekosar.hu portál jóvoltából:

2013. november 25.
MKOSZ
Fegyelmi Bizottság
 
JEGYZŐKÖNYV
 
az MKOSZ Fegyelmi Bizottsága 2013. november hó 21. napján a ZTE KK ellen fegyelmi vétség elkövetése miatt megtartott tárgyalásáról
 
Jelen vannak:

Dr. Nyilas Levente a Fegyelmi Bizottság elnöke
Hegyi Tekla a Fegyelmi Bizottság tagja
Dr. Forray Gábor a Fegyelmi Bizottság tagja
 
A bizottság elnöke megállapítja, hogy a tárgyaláson az idézett nem jelent meg, értesítése szabályszerű volt.
 
A bizottság elnöke ismerteti a BC Körmend – ZTE KK, F1AF 0084 számú mérkőzésről a jelentéseket, és a ZTE KK levelét.
 
Ezután a bizottság meghozta az alábbi
 
HATÁROZATOT:
 
A ZTE KK Kft sportegyesületet a Fegyelmi Szabályzat 59. § (1) és (4) bekezdésében írt mérkőzés rendjének megzavarása fegyelmi vétség miatt az 59. § (1) bekezdés g.) pontja alapján 100.000 (százezer) forint pénzbüntetésben részesíti.
 
A határozat ellen a kézbesítéstől számított 15 napon belül fellebbezésnek van helye.
 
INDOKOLÁS
 
Az MKOSZ Biztonsági Bizottsága fegyelmi eljárást kezdeményezett a BC Körmend – ZTE KK, F1AF 0084 számú kosárlabda mérkőzésen történtek miatt.
 
A jelentések alapján a következőket állapította meg a bizottság:
 
A ZTE KK szurkolói a következőket kiabálták a mérkőzés előtt, illetve alatt:
„Ki nem ugrál, büdös vasi, hej, hej!”
„Ütni kell, ütni kell, minden vasit ütni kell!”
„Cigányok, cigányok!”
„Dögöljön meg minden vasi, hej, hej!”
„Nincsen hangotok, parasztok nincsen hangotok!”
 
A ZTE KK nem tagadta, hogy szurkolói a fentebb idézetteket kiabálták az ellenfél szurkolótábora felé, csupán azt jegyezte meg, hogy a szurkolók szavalókórusa nem minden esetben tartalmazott rasszista kifejezéseket.

Valóban megállapítható, hogy a fenti kifejezések közül csak a „cigányok, cigányok!” bekiabálás rasszista tartalmú, azonban a trágár, becsmérlő kifejezések önmagában alapot adnak a fegyelmi felelősség megállapítására.
 
Az egyesület kifejtette, hogy lehetőségeihez mérten mindent megtesz, hogy a hasonló szurkolói megnyilvánulások megszűnjenek, így elhatárolódott ettől a magatartástól. Ez az elhatárolódás azonban nem mentesíti az egyesületet a fegyelmi felelősség alól, mert az egyesület felelősséggel tartozik többek között a mérkőzésen, illetve az előtt és után a helyszínen történt eseményekért, így a szurkolói rendbontásokért. Ezért a fegyelmi felelősségre vonás szempontjából az egyesület szurkolói is az egyesület részének tekintendők, a mérkőzés megrendezésére vonatkozó szabályokat velük is meg kell ismertetni, hogy tisztában legyenek azzal, hogy az ellenfél játékosainak, szurkolóinak, a játékvezetőknek, vagy akár saját csapatuknak a trágár szidalmazása, becsmérlése, fenyegetése, rasszista kifejezések használata egyesületük megbüntetését vonja maga után. Azon szurkolókat, akik a mérkőzés biztonságos, kulturált lebonyolítását biztosító fenti korlátokat nem hajlandóak elfogadni, az egyesületnek kell eltávolítani a mérkőzésről, illetve egy megelőző, a videofelvételeken és biztonsági kamerák felvételein, illetve a biztonsági szolgálat észlelésén alapuló szűrőrendszert alkalmazva a mérkőzések látogatásától eltiltani.
A fentiekre figyelemmel nem fogadható el az egyesület azon álláspontja, mely szerint tehetetlen a szurkolói megnyilvánulásokkal szemben.
 
Az egyesület azzal, hogy a trágár szurkolásnak, az ellenfél becsmérlésének teret engedett, a mérkőzés rendjének megzavarása fegyelmi vétséget követte el. Az egyesület kérte, hogy a bizottság tekintsen el büntetés kiszabásától, azonban erre a Fegyelmi Szabályzat szerint nincs lehetőség. A kialakított gyakorlat szerint a legenyhébb fegyelmi büntetést, az írásbeli figyelmeztetést csak az adott bajnoki évben először előforduló fegyelmi vétség megvalósítása esetén, vagy egyéb esetekben a mérkőzés folyamán egy, esetleg két esetben előforduló trágár szurkolói megnyilvánulás esetén alkalmaz a bizottság. Mivel itt egyik eset sem áll fenn, ezért súlyosabb büntetést, pénzbüntetést szabott ki, annak mértékét a cselekmény súlyára tekintettel a jogszabályi minimumban állapította meg.
 
Dr. Nyilas Levente
elnök

 

A Zalakerámia ZTE KK levele a mérkőzést követő ellenőri jelentésre reagálva (még a fegyelmi tárgyalás  előtt):

Fegyelmi Bizottság

Dr. Nyilas Levente

Elnök részére

 

Tisztelt Elnök Úr!

Az MKOSZ Technikai Bizottságának kezdeményezése alapján - a 2013. november 16-án megrendezett BC Körmend - Zalakerámia-ZTE KK mérkőzés rendjének megzavarásával kapcsolatos tényekre hivatkozással – a Fegyelmi Bizottság fegyelmi eljárást rendelt el a ZTE KK Kft. ellen a fegyelmi szabályzat 17. § (1) bekezdése alapján. A fegyelmi eljáráshoz kapcsolódóan a következő észrevételeket illetve megjegyzéseket szeretnénk megtenni.

A klub a Szövetségi ellenőri jelentésben leírt, a mérkőzésen történt – a szövetségi szabályzatok szerinti - rendbontás tényét nem vitatja, csak mellékesen jegyeznénk meg, hogy a jelentésben leírt szavalókórusok rasszista ténye több esetben is megkérdőjelezhető. A klubunk a korábbi évek tapasztalatai, valamint a 2013-14. bajnoki szezonban lejátszott mérkőzései alapján mindent – a rendelkezésünkre álló lehetséges eszközzel - megtesz a mérkőzési rendbontások megelőzésére, ahogyan azt tette a fegyelmi eljárás alapjául szolgáló BC Körmend - Zalakerámia-ZTE KK mérkőzés előtt is.

A ZTE KK Kft. a fegyelmi eljárás kapcsán – a Szövetségnek írt nyilvános levelében megfogalmazott véleményének megfelelően – ismételten kéri a Szövetség segítségét és iránymutatását abban a tekintetben, hogy az ehhez hasonló mérkőzési rendbontásokat, mint a szurkolói trágár szavalókórusok, miként lehet megelőzni, milyen operatív intézkedéseket javasolnak annak érdekében, hogy a további mérkőzéseink során az ilyen szurkolói magatartások és reakciók ne történhessenek meg.

A klubunk továbbra is elítéli az ilyen és ehhez hasonló szurkolói megnyilvánulásokat, ugyanakkor reményét fejezi ki, hogy minél több hasonló presztízsű és hagyományú rangadók kerülnek megrendezésre a bajnokság keretén belül, természetesen szurkolói rendbontások nélkül.

Fentiekre hivatkozva, kérem a Fegyelmi Bizottságot, hogy döntése meghozatalánál ezen tényeket vegye figyelembe és tekintsenek el a büntetés kiszabásától, ugyanakkor várom mielőbbi válaszukat, állásfoglalásukat a kért megelőző javaslatok tekintetében.

Zalaegerszeg, 2013. november 19.
                     

                  Sportbaráti üdvözlettel:
 

                                                                                                       Podlovics Péter

                                                                                                        ZTE KK KFT."

Forrás: ztekosar.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus