Váradi Kornél a Sopron új vezetőedzője

Váradi Kornél lett a Sopron KC új vezetőedzője - bejelentették Mészáros Máté, Bagó Martin és Lamb Autrey leigazolását is.

Az sakc.hu beszámolója:

Az új szakvezetővel, a fiatal, mindössze 30 esztendős, ám makacs térdsérülése miatt a versenyszerű kosarazást már évek óta befejező Váradi Kornéllal már hetekkel ezelőtt megállapodott klubunk. Mivel azonban – most már előző – csapata, a Falco érdekelt volt a bajnokság végjátékában, s a fináléba is bejutott, – ahol 5 mérkőzésen végül alulmaradt a bajnokságot megnyerő Alba Fehérvár együttesével szemben -, a szombathelyiek kérésére klubunk csak most, a döntő, s az azt követő hivatalos szombathelyi bankett után hozza nyilvánosságra új edzőnk kilétét.

Ügyvezetőnk a szakember kinevezésével kapcsolatban hozzátette: egy fiatal, ambiciózus, sikeréhes szakvezetőt fiatal edzőt keresett a klub vezetése a klub élére, aki kicsit “megpezsdíti az állóvizet” – így esett a választás a szombathelyi szakemberre. Váradi érkeztével még nem teljes a szakmai stáb, ezen a vonalon még várható “erősítés”.

A 30 esztendős szakember mellett, klubunk két fiatal magyar kosarassal is megállapodott. Bagó Martin, a 21 éves, 206 centis,  négyes és az ötös poszton bevethető kosaras az előző évadban Pakson kosarazott. Korábban, Szombathelyen pedig már dolgozott együtt új szakvezetőnkkel. A fiatal centerre az első csapat mellett az NB I B-be benevező induló U23-as együttesben is számít klubunk.

A másik új magyar kosaras, akit szerződtetett az SKC, már tapasztaltabb játékos, a 25 éves, az elsősorban a kettes és a hármas poszton bevethető 25 éves, 190 centi magas Mészáros Máté, aki Kecskeméten kosarazott az elmúlt években. Máté egyik legjobb meccsét éppen Sopronban játszotta a középszakasz utolsó mérkőzésén, 10/3 ponttal zárta a találkozót – talán ez is közrejátszott szerződtetésében.

Uros Duvnjak után a második légiósunk is megvan a következő szezonra. Az irányító és hátvéd poszton bevethető 28 éves, 190 centi magas Lamb Autrey-t szerződtettük. Egyetemi éveit követően Autrey az NBA fejlesztő ligájába a D-League-be került, a Rio Grande Valley Vipers együtteséhez. Csehországba először, a BK Lions Jindrichuv Hradec csapatához szerződött, ahol meccsenként átlagban több, mint 32 percet játszva 16,7 pontot, 7,4 lepattanót és 4,4 gólpasszt átlagolt, A duplákat 60, a triplákat 33, a büntetőket pedig 77,6%-kal dobta.

A 2015-16-os évad elejét Finnországban, a KTP Basket csapatánál töltötte, ahol 13 meccsen átlagban közel 26 percet a pályán töltve 9,4 pontot, 4,8 lepattanót és 2,5 gólpasszt átlagolt. Finn csapatával az Európa-kupában is pályára lépett 6 mérkőzés erejéig. Ezeken átlagban bő 22 perc alatt 8,7 pontos, 3 lepattanós és 1,8 gólpasszos átlagot hozott össze.
A 2015-16-os évad második felében visszatért Csehországba, ahol a Pardubice együtteséhez igazolt. Közel 28 percet a pályán töltve  bronzérmet szerzett. Cseh csapatában új játékosunk meccsenként átlagban nem egészen 27 percet játszva 16,3 pontot, 6,9 lepattanót és 4,3 asszisztot átlagolt, a duplákat 60,2, a triplákat 31.6, a büntetőket pedig 79,5%-os pontossággal dobta. Lamb maradt a Pardubicénél, amellyel a teljes évadot végigjátszva bronzérmes lett, amelyből  12,4 pontos, 5,9 lepattanós és 4 gólpasszos átlaggal vette ki részét. A duplákat nagyjából 62,  a triplákat 32,3, a büntetőket pedig közel 80%-os “találati aránnyal” dobta.  Az Európa-kupában jobb számokat hozott, mint a cseh bajnokságban: a 12 nemzetközi találkozón átlagban bő 30 percet játszva figyelemre méltó, 16 pontos, 5,6 lepattanós és 5,3 gólpasszos átlagot hozott össze. A duplákat közel 65, a triplákat csaknem 33, a büntetőket pedig 77,4%-kal dobta.

Zárszavában ügyvezetőnk egy tévedést, félreértést szeretne eloszlatni. Mint mondta, olyan hírek kaptak szárnyra a városban, miszerint a klubnál jócskán van mit a tejbe aprítani, hogy bőségesen van miből gazdálkodni. Nos, mint Pojbics Szabolcs kiemelte, a(z anyagi) helyzet távolról sem fényes, évek óta nagyjából hasonló nagyságrendű költségvetésből gazdálkodhat a klub, leszámítva azt a rövid időszakot, amikor a Dömper, mint mezszponzor megjelent a csapat mellett. Az is tévhit, hogy így, hogy a csapat nem indul az Európa-kupában, több pénz marad, ugyanis a nemzetközi szereplés költségeit a nemzetközi szövetség állta, az nem jelent plusz pénzt. A klub anyagi lehetőségei tehát az olyan hírekkel ellentétben, hogy sok pénz áll rendelkezésre, erősen behatároltak. Klubunk több magyar kosarast próbált az SKC-hoz csábítani, de itt is kiderült, hogy az SKC anyagi lehetőségei jelenleg nem engedhetik meg meghatározó magyar játékosok szerződtetését. A vezetőség gőzerővel dolgozik azon, hogy támogatókat szerezzen a klub mellé.

Új vezetőedzőnk, Váradi Kornél honlapunknak elmondta, hosszú sorozatos sérülések miatt nagyon fiatalon, 23 évesen, 2010-ben abba kellett hagynia az aktív játékot, s azóta edzősködik. Kezdetben –  nem tagadta – nehezére esett elviselni, hogy a pályán, játékosként már nem lehet nagy csaták, forró hangulatú mérkőzések részese, de fokozatosan megszokta, hogy a kispadról próbál segíteni csapatának. Vezette már a 2001-es születésű kosarasok, azaz az U16-os válogatott kiválasztó táborát, s jelenleg az U18-as válogatott szakmai stábjának is tagja. A Falco felnőtt csapatához öt éve Bencze Tamás vette maga mellé másodedzőnek, majd dolgozott Andeljko Mandics, Kálmán László és Szrecsko Szekulovics segítőjeként. Amellett, hogy minden vezetőedző munkáját próbálta tőle telhetően a legjobban segíteni, mindegyiküktől próbált tanulni, elesni szakmai fortélyokat, tapasztalatot szerezni.

Kiemelte: nagyon nagy megtiszteltetésnek tartja, hogy egy olyan szép kosaras hagyományokkal rendelkező városban, mint Sopron, rá gondoltak, mint vezetőedzőre, és próbálja a legjobb tudása szerint meghálálni klubunk vezetésének bizalmát.

Tervei szerint a felkészülést augusztus közepén kezdi a csapat a magyar játékosokkal. Az idegenlégiósok – akik közül két mezőnyposzton szereplő kosarast, a szerb Uros Duvnjakot, valamint az amerikai Lamb Autrey-t  már szerződtetett klubunk – szeptember elején kapcsolódnak be a felkészülésbe. Addig persze új vezetőedzőnk folyamatosan tartja majd a kapcsolatot klubunk vezetőivel, elsősorban azért, hogy az újabb, a később szerződtetendő külföldi kosarasok kapcsán egyeztessenek.


Forrás - sakc.hu
Foto, Slide - falcokc.com

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus