10 millió forintos prémiumot kap a férfi válogatott

Szalay Ferenccel készített interjút a vg.hu, amelyben az MKOSZ elnöke beszélt többek között a kontinensviadalra való kijutásról, arról, hogy miért nem sikerült ezt majdnem 20 éven keresztül megtenni, Sztojan Ivkovicsról és a csapat Eb-prémiumáról is.

A Világgazdaság, a vg.hu interjúja:

A magyar futballválogatottnak 44 évet kellett várnia arra, hogy Európa-bajnokságon szerepeljen, és nagyon régen - egészen pontosan 1999-ben - jártak a kontinens elitjében a férfi kosarasaink is. Szerdán Luxemburgban ez a csapat is feltette a pontot az i-re, hiszen a zsinórban megszerzett ötödik győzelem már bizonyosan csoportgyőzelmet, valamint Eb-szereplést ér. A bravúros teljesítmény hátteréről a szövetség elnökével, Szalay Ferenccel beszélgettünk.

Mitől táltosodott meg, mi történt a csapattal, amely többé-kevésbé évek óta ebben az összeállításban szerepel?

Szó sincs megtáltosodásról, viszont általában a komoly, szisztematikus munka meghozza az eredményét. A kosárlabda az a csapatsportág, melyben csak nagyon ritkán vannak csodák. Több évnyi munka van amögött, hogy a válogatott a negyedik sorsolási kalapból a másodikba küzdötte magát, amivel esélyt kaptunk egy relatíve jobb csoporthoz. Ám mindez semmit sem érne, ha a mögöttünk álló öt évben nem szerepelnének egyre többet a magyar játékosok a nemzetközi kupaporondon. Így már nem csupán a selejtezőn találkoznak az európai tempóval, hanem szezon közben is. És itt láthatjuk meg annak az eredményét, hogy a Szolnok három szezont lehúzott az Adria Ligában, sikereket ért el az Eurochallange-ben, valamint legutóbb az Eurocupban. Ebben a szereplésben pedig már a magyarok is kulcsszerepet vállaltak! Fontos, hogy a bajnokságunk színvonala erősödött, köszönhetően az említetteken túl annak is, hogy az eddigieknél jobb minőségű külföldi játékosok jönnek Magyarországra. Tőlük pedig nagyon sokat tanulhatnak a magyarok edzésen és mérkőzésen egyaránt. Bízom benne, eljön az az idő, amikor nem kell ennyi külföldi a bajnokságba, mert egyre több magyar jut el a nemzetközi szintre. Ehhez komoly szakmai munka, tehetséggondozás, a vezetőedzők felelőssége szükséges, mert a tapasztalat az, hogy nagyon nehezen alakul a fiatal magyar játékosok beépítése az A-csoportos csapatokba. Márpedig nincs olyan ok, amiért a tehetséggondozásnak ezt a szintjét ne vegyük komolyan.

A jól sikerült rajt (hazai siker a britek és Luxemburg ellen) után olyan erényeket csillogtatott a magyar válogatott, melyeket régen nem láttunk tőle. Idegenben, kiegyenlített meccset nyert meg Macedóniában, majd Londonban is. Minek köszönhető ez a tartás, ez az erő?

Ne feledjük, hogy ebben a válogatottban Sztojan Ivkovicsnak és a játékosoknak több évnyi munkája fekszik. A kapitánynak pontosan az a legnagyobb erénye, hogy egymásért meghalni képes csapatot volt képes kialakítani ezekből a fiatalemberekből. Nagy előny az, hogy ezek a játékosok maximálisan bíztak egymásban, minden mérkőzésen volt olyan, aki húzóemberré vált. Kimondottan szimpatikus teljesítményt nyújtott Eilingsfeld János, Keller Ákos, Wittmann Krisztián, Perl Zoltán, s természetesen a többiekre sem lehet panasz. Ennek a csapatnak van két európai klasszis játékosa, Hanga Ádám és Vojvoda Dávid. De az első és legfontosabb, a nagyon szilárd egység és a töretlen hit, hogy Magyarországnak oda kell kerülnie az Eb-re. Feladatunk az, hogy a következő években is legyenek olyan tehetségek, akik képesen a válogatott szintjén kosárlabdázni. Természetesen ki kell emelnünk Ivkovics és az általa vezetett szakmai stáb taktikai és pedagógiai felkészültségét. Ők együtt hitet, erőt, kitartást adtak a csapatnak, amit a fiúk meg is háláltak.

Miért nem sikerült kiharcolni az Eb-tagságot csaknem húsz éven keresztül?

Összetett problémája ez a magyar kosárlabdázásnak, külön esszét érdemelne. Lehet emlegetni az utánpótlásképzés koncepcionális hibáit, a többi csapatsportág modernizálódását és sikerességét, valamint a szakemberképzés hiányosságait éppen úgy, mint a létesítménygondokat. Én azért becsülöm sokra ezt a mostani sikert, mert nem egy-egy kicsúszott eredmény, egy bravúros momentum döntött, hanem láthatóan valamennyi ellenfelünkkel szemben domináltunk, fizikálisan és taktikailag is föléjük nőttünk. Az a fegyelmezettség, taktikai felkészültség és csapategység, ami ezt a válogatottat jellemzi, talán a legnagyobb erényünk.

Szinte minden megszólalásban kiemelte az utóbbi időben, hogy a minőségre kell összpontosítani, és elvárható az eredmény a felnőtt válogatottaktól is. A női válogatottunk 3x3-as Eb-t nyert, a férficsapat kijutott a kontinenstornára: erre gondolt?

Természetesen erre is. A csapatsportágaknál Magyarországon jellemző, hogy 18 éves kor után gyerekeink nem érik el 20 éves korukra azt a szintet, amivel a felnőtt csapatokban meghatározóak lehetnének. Érdekes volt nézni az Adria Ligában, ahogy 19-20 éves fiatalemberek milyen jól játszanak. A legnagyobb tanulság, hogy ennek a korosztálynak a képzését a lehető legmagasabb szintre emeljük. Ehhez minőségi edzői munka és megfelelő menedzselés szükséges. Ezért a korosztályos válogatottakat havi rendszerességgel csapatépítési programokra hívjuk a későbbiekben, hogy a több magasabb színvonalú munka meghozza az eredményét. Látszik az, hogy kevés a magas, jó felépítésű, ötös pozícióban és hármasban használható játékos. ezért a kiválasztást 14 éves kor környékén úgy kell tudni erősítenünk, hogy játékosmegfigyelők járják az országot, megkeresve a hiányposztokhoz való gyerekeket. 2017 szeptemberétől újra elindul a szakedzői képzés a Testnevelési Egyetemen. Ennek előkészítésében komoly munkát vállalt a szövetségünk. Ebbe a képzésbe külföldi szakembereket kell bevonnunk. Azt tudomásul kell vennünk, hogy a kirakatban lévő válogatottak sikeressége nélkül nehéz a sportágat eladni, példaképek nélkül nehéz motiválni az utánpótlás korosztályt. Mert a sikeres válogatottak magukkal húzzák a fiatalabbakat. Tudomásul kell vennünk, hogy a férfi kosárlabda népszerűsége meghatározó, de persze az női szakágról sem feledkezünk meg, mely azért, különösen utánpótlás fronton, eredményesebb! A selejtezős siker nem csupán ünneplendő eredmény, hanem hatalmas lehetőség, hogy tartósan magasabb szintre emeljük a magyar kosárlabdát. Sok munkára lesz szükségünk, még az eddiginél is sokkal többre.

Sztojan Ivkovics igencsak megosztó személyiség: a kinevezése rejtett magában valamilyen kockázatot?

Szerintem Ivkovics nem megosztó személyiség, hiszen neki egységet a kosárlabda sportágon belül kell teremtenie. Márpedig őt a játékosok és a klubok jelentős része maximálisan elfogadja. Ez nem azt jelenti, hogy nincs véleménykülönbség bizonyos kérdésekben, de a tehetséges emberek ragaszkodni szoktak elképzeléseikhez, s nem zárkóznak el az építő kritikától sem. A kapitány eredményei azt igazolják, hogy jó döntést hoztunk, amikor őt bíztuk meg a feladattal. Mentalitása, habitusa, alázata volt képes arra, hogy ezt a válogatottat nagyon erős csapatként értékeli most Európa.

Röviden miként jellemezné ezt a sikercsapatot?

Igazi csapat, melyben nincs kiegészítő ember, ahol mindenkinek megvan a szerepe, s melynek pontosan az a legnagyobb erénye, hogy taktikailag rendkívül fegyelmezett. A két klasszis játékosunk, Hanga Ádám és Vojvoda Dávid stabil húzóember, melléjük mindig képes valaki felzárkózni, ami mutatja a társaság valódi erejét. Volt olyan mérkőzés, ahol a már említett játékosokon túl például Ferencz Csaba lett kulcsember, de ha kellett, a védekezésünkkel nyertünk mérkőzést. Ez egy olyan csapat, amit igazán lehet szeretni, mert nincs számára elveszett csata.

Publikus, hogy milyen díjazásban részesül a válogatott: mennyi a prémium?

A kijutásért tízmillió forintot kap a csapat, pontosan annyit, amennyit a lányok is kapnak, ha továbbjutnak.
 

Forrás - vg.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus