210 centi magas, ifjú óriás a Kaszásoknál

A 19 éves Peringer Balázzsal készített interjút az Óbuda című lap - beszélt a kezdetekről, céljairól, saját játékáról is.

Az Óbuda című lap cikke:

Peringer Balázs még csak 19 éves, de már kiemelkedik az Óbudai Kaszások NBI-s kosarasai közül. Igaz, egyelőre még csak termetével, de kivételes - a természettől kapott - adottságai és szorgalma révén tudásban is föléjük nőhet.

- Milyen állomásokon át vezetett az útja a Kaszásokig?

- 2011 decemberében kezdtem el kosarazni a Honvédban, onnan kerültem 2012 őszén az óbudai klubhoz.

- Mikor és miért kezdett el kosárlabdázni?

- 2011 decemberének elején kezdődött kosaras pályafutásom. Egy Honvédban játszó ismerős felhívott azzal, hogy csapatában nincs magas ember, lenne-e kedvem kipróbálni a kosarazást. Tetszett az ötlet, elkezdtem az edzéseket. Sajnos lelkesedésem nem tartott sokáig, a nyári szünet előtt kétszer is súlyosan megsérült a csuklóm, emiatt elment a kedvem a játéktól, az augusztusi felkészülésre már nem mentem vissza.

- Mégis a folytatás mellett döntött. Miért a Kaszásokat választotta?

- Rövid idő elteltével hiányozni kezdett a kosarazás és rájöttem, hogy örömöt jelent nekem a játék és csinálnom kell tovább. Öcsém, aki ekkor kezdett el kosarazni a Kaszások egyik mini csapatánál megemlítette, milyen jó lenne, ha egy klubban játszanánk. Farkas László volt ekkor a Kaszások junior csapatának az edzője, a vele történt beszélgetés után elkezdtem edzeni és nagyon megtetszett az itteni légkör, éreztem, hogy jó helyen vagyok.

- Pályafutása kezdetén túl van, most hol tart, hova szeretne eljutni?

- Decemberben lesz három éve, hogy kisebb-nagyobb megszakításokkal kosarazok. Jelenleg az NBI/B-s csapattal edzek. Nagy örömömre már bajnoki mérkőzésen is átélhettem az NBI/B légkörét és rendszeresen játszom az U21-es csapatban is. Mindenképpen szeretnék a kosárlabdával foglalkozni, célom, hogy a magyar élvonalba kerüljek és esetleg nemzetközi szintre jussak, de ez még a jövő zenéje.

- Hol tanul, milyen életpályára készül?

- Most szemptemberben kezdtem meg tanulmányaimat a Budapesti Gazdasági Főiskola turizmus-vendéglátás szakán. Érdekel a vendéglátás területe, egy saját étterem álmaim közt szerepel, de ez még elég távol van.

- Mire van ideje a sport mellett?

- Az a véleményem, hogy az embernek arra van ideje, amit szeretne. Ezzel én is így vagyok. Hétköznapjaimat az iskola és az edzés tölti ki. Minden hétvégén meccsünk van, kevés szabadidőmben szívesen vagyok együtt családommal és barátaimmal.

- Van példaképe? Szeretne maga is a fiatalok példaképe lenni?

- Legnagyobb példaképeim az NBA-ből Dwight Howard és Blake Griffin. Ami engem illet, igen izgalmasnak és tiszteletreméltónak hangzik a fiatalok példaképének lenni, persze, hogy szeretnék. Jó lenne egy olyan szintre eljutni, hogy a fiatalok bizalommal forduljanak hozzám és biztos, használható tanácsokat tudjak nekik adni.

- 210 centiméteres termetével a legmagasabb hazai élvonalbeli játékosok közé tartozik. Érzi ennek előnyét játék közben?

- Az, hogy idáig eljutottam a kosárlabdában, elsősorban testi adottságaimnak köszönhető, ami nem az én érdemem. Persze kellett hozzá munka, de elsősorban az előbbi tényező a meghatározó. Azt szokták mondani, a kosárlabda nagy emberek sportja. Természetesen hatalmas előny a magasság, ezt én is érzem, tapasztalom a pályán. Viszont azzal is tisztában vagyok, hogy még rengeteget kell fejlődnöm, dolgoznom, tanulnom, hogy behozzam a lemaradásomat és hogy jó játékos legyek.

- Van valami különleges hobbija?

- Nincs. Ha csak az nem számít annak, hogy szeretek enni. Elég nagy hangsúlyt fektetek a táplálkozásra. Ha már a természet ilyen termettel ajándékozott meg, igyekszem kihozni belőle a maximumot és kihasználni játék közben. Egy jó centernek kevés az, hogy magas. Nagyon erősnek, atlétikusnak kell lennie.

- Milyen érzéssel fogadta az U20-as válogatott keretbe való meghívást?

- Nagyon örültem, amikor Kertész István edzőm közölte velem, hogy felhívták a válogatottól, hogy megnéznének. Hatalmas megtiszteltetés számomra, természetesen igyekszem ott is a maximumot nyújtani, és ha esetleg bekerülök a keretbe, remélem a csapat hasznára tudok majd válni.

- Hogyan érzi magát a Kaszások nagy családjában?

- Nagyon szeretek itt lenni, ez nem egy szimpla egyesület, ez egy Kosárlabda Akadémia, ahol a magas szintű szakmai képzés mellett az életre is felkészítik a játékosokat. Úgy érzem beilleszkedtem, a csapattársaim elfogadnak, szeretek velük játszani, és teljesült öcsém vágya is: egy klubban játszhatunk.

Forrás - Óbuda újság
Foto - kaszasok.hu
Slide - obudasport.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus