A beugró a bravúrokról

Jó évtized után került vissza a férfi kosárlabda válogatottba a Sopron 32 éves játékosa, Dénes Gábor, aki "második hullámban", amolyan beugróként csatlakozott az Eb-selejtezőkön eddig bravúrt bravúrra halmozó válogatotthoz. A 2004-ben és 2005-ben már a nemzeti csapatban 20 alkalommal pályára lépő Dénest klubtársa, Tóth Gergely sérülése után hívta be Sztojan Ivkovics szövetségi kapitány. A soproni játékossal többek között a régi és a jelenlegi válogatott közötti különbségről, valamint a két bravúrról beszélgettünk.

- Gratulálunk, hogy közel egy évtized után visszakerültél a válogatottba. Hogyan történt a visszatérés, s milyen állapotban álltál edzésbe a nemzeti csapatnál?

- Tóth Geri sérülése után keresett meg a szövetségi kapitány. Nem sokat gondolkodtam, annyit jeleztem: akkor hívjon, ha tényleg komolyan gondolja, hogy tudok segíteni, de mivel dolgoztam már korábban éveken át Ivkoviccsal, tudtam, hogy számít rám. Éppen Gerivel kezdtünk el 2-3 héttel a válogatott felkészülése előtt egy, a Sopron erőnléti edzője által javasolt program szerint edzeni. Ahogy Geri elment a válogatotthoz, egyedül folytattam. Fizikálisan tehát azt éreztem, hogy a behívásomtól a meccsekig utolérem magam. Ami talán nehezebbnek tűnt, hogy május végén, június elején befejeződött a bajnokság, s lényegében amíg a válogatotthoz vissza nem tértem, labdát nem nagyon láttam.

- Hogyan látod, érzed, van-e különbség a jelenlegi és az egy évtizeddel ezelőtti válogatott között, s ha igen, mi az eltérés?

- Szerkezetileg van különbség. Amikor régebben játszottam a válogatottban, úgy emlékszem, több játékosunk, lehetőségünk volt center poszton, tehát adott esetben tudtunk pozíciójátékot játszani. Most a riválisok többnyire magasabbak, fizikailag erősebbek. Ezt kell próbáljuk ellensúlyozni úgy, hogy a riválisokénál alacsonyabb, de mozgékonyabb centereink sprintben próbálják lefutni ellenfeleiket. Sok a felső kettő-kettő és a jelenlegi csapatnál jóval nagyobb szerepük van a távoli dobásoknak.

- Minek köszönhető a jelenlegi csapat eddigi, messze várakozáson felüli szereplése?

- Sok összetevője van. Az igaz, hogy a szövetségi kapitány van a kirakatban, de a stábban sok ember dolgozik azon, hogy nekünk játékosoknak csak a munkára, a feladatokra kelljen koncentrálnunk. A portugálok elleni igen hatékony védekezéssel elért fölényes diadal nagyon sokat dobott a csapat addig is jó hangulatán. Arra a meccsre nagyon alaposan felkészültünk, éreztük, velük szemben idegenben is lehet esélyünk. A siker egyik fő okát abban látom, hogy nem "görcsöltük" túl a meccset, azaz, hogy a hatékony védekezés mellett a nagy akarás nem ment át erőlködésbe. A grúzok ellen egy a miénknél jobb egyéni képességű játékosokból álló csapatot sikerült legyőzni. Annyi lélektani előnyünk volt, hogy ellenük még itthon sem mi számítottunk esélyeseknek, tehát veszítenivaló nélkül játszhattunk. Jó taktikával, egységes csapatként kosarazva, amelyben mindenki tudta, mi a dolga, a feladata, sikerült a bravúr. És a sikerhez az a rengeteg energia, pozitív impulzus is nagyon kellett, amit a szurkolóktól kaptunk a lelátóról.

- A remek rajt után mi várható a selejtezőkben a folytatásban?

- Ahogy a mi stábunk az ellenfelek játékából, nyilván a riválisokéi is készülnek a miénkből. Nálunk nagyon jó scouting, azaz az ellenfelek játékát elemző munka folyik. Biztos vagyok benne, hogy a grúzok legyőzése után már ellenünk is fokozottan készülnek, talán az eddiginél is komolyabban vesznek az ellenfelek, tehát a folytatás biztos, hogy még nehezebb lesz. Viszont az is tény, hogy ez a két győzelem még inkább egységgé kovácsolta ezt a társaságot, és a sikerek hatására tovább nőtt az önbizalmunk.

Foto, Slide - kosarsport.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus