A Hétvége Sztorija: mi történt Pécsen?

Csirke Ferencet kérdeztük a védekezésről, a végjátékról, a csapategységről és a következő feladatról is. 

Hatalmas győzelmet aratott hétvégén a PVSK a Falco ellen, amelyet az őrült végjáték előtt elsősorban azzal alapozott meg, hogy sokáig jól tudta limitálni a szombathelyiek két vezérét, Darrin Govenst és Perl Zoltánt. Csirke Ferencet, a baranyaiak vezetőedzőjét kérdeztük erről.

"Nagy titok nincs, igazából azt kellett eldönteni a héten, hogy Supola Zoli kin védekezzen, mert olyan védőspecialista játékos, aki képes egy ilyen feladatot megoldani, igazából csak ő van a kezdő ötösben. Úgy döntöttünk, hogy Perl Zolit fogja és valóban jól meg is oldotta az ő egy-egyeit, míg Demeter Attila próbálta egész pályán fárasztani Govenst. Az aztán kiderült, hogy Govenst nem lehet kifárasztani, mert ötven percet játszott, de csapatként jól védtük a büntetőterületet, próbáltuk kiszorítani a szombathelyieket, hogy távolról dobjanak, illetve arra figyeltünk, hogy a kiosztások után ne kapjunk kontrából ziccereket, mert ezt többen is előszeretettel csinálják a Falco-játékosok közül. Szintén nagyon fontos volt, hogy jól lepattanóztunk, nem adtunk nekik második esélyeket.

Sokáig uralta is a meccset a Pécs, de a negyedik negyedben felzárkózott, kiegyenlített, sőt, át is vette a vezetést a Szombathely.

"Ebben az időszakban a Falco több alkalommal is könnyen szerezhetett kosarat, mert talán három olyan alkalom is volt, amikor tripladobás közben fújtak ránk faultot és ezeket Váradi Benedekék megbüntették. Ezen felül persze mi is fáradtunk, védekezésben nem volt mindig tökéletes a koncentráció, egy-két besegítés nem oda érkezett, ahova kellett volna és amikor ilyen jó egyéni játékosok vannak az ellenfélben, akkor ezekből bizony kosarakat kapunk."

A negyedik negyed hajrájától aztán hatalmas adok-kapok ment, Sarlija, Durham, Pustahvar és Zsigeranovics is kipontozódott, Boriszovot kiállították a játékvezetők, majd előbb a hazaiaknak, később a vendégeknek volt esélyük lezárni a találkozót.  

"Én úgy gondolom, hogy a rendes játékidő végén a mi kezünkben volt a meccs, az első hosszabbítás végén viszont a Falcóéban, egyik vagy másik oldal pedig nyilván vitatott játékvezetői ítéleteket mindkét játékrész hajrájában. A második hosszabbításban viszont már azt éreztem, hogy a közönség belehajt minket a győzelembe, illetve nyilván kellett Budimir extrája is, ami idegenben szinte biztos, hogy nem történt volna így. Régen volt ilyen hangulat, talán csak a Kaposvár elleni meccseken szokott lenni, de az elmúlt két hazai bajnokinkon rengetegen jöttek ki és most a meccs vége felé már szinte a fél csarnok állt."

A pécsi együttesben ráadásul Dukics egy sérülés miatt nem tudott sok időt a pályán tölteni, de így is jól alkalmazkodott ellenfeléhez a Csirke-legénység.

"Dukics megsérült a szerdai edzésen, pénteken 50%-osan tudott edzeni és mikor becseréltem, úgy éreztem, hogy a kettő-kettőknél nem tudja majd megtartani a Falco gyors játékosait. A meccs későbbi szakaszában pedig már nem úgy alakultak a dolgok, ők is alacsonyabb szerkezetben játszottak inkább, többször volt, hogy Boriszov és Pustahvar játszotta a két magas posztot, nálunk pedig Harazin Tomi kiválóan kosárlabdázott."

Azt persze a tréner is hangsúlyozza: elszállni nem lehet ettől a meccstől, de a csapategység ismét megmutatkozott.

"Nagyszerű volt látni például azt, hogy Dukics mennyire tudott örülni a győzelemnek úgy, hogy csak két percet játszott, vagy hogy Simon Kristóf mennyire jól kosárlabdázott úgy, hogy elmondta: az ő szíve mindig szombathelyi marad. Higgye el mindenki, ezek nagyon fontos dolgok, de most az a fontos, hogy ne szálljunk el, nem lettünk mi Real Madrid, most is nagyon kemény hetünk lesz. Hétfő délelőtt van, nem találkoztam még a srácokkal a meccs óta, most délután lesz edzésünk, de tudom, hogy milyenek és hogy nem lesz ezzel probléma."

Pénteken már Debrecenben lép pályára a PVSK, ahol szintén kőkemény feladat vár rá - Isaiah Armwood, az újonc magasembere például több statisztikai mutatóban is vezeti a bajnokságot, vele nehéz lesz majd megbirkózni.

"Ugyan náluk még mindig a bent maradásról beszélnek, de ők egy nagyon jó csapatot alkotnak, aki nézi a meccseiket, az tudja. Armwood olyan center, aki igazából nem is center, hanem mezőnyjátékos-készségekkel dolgozik, a gyűrűvel szemben sokkal veszélyesebb, mint háttal. Nagyon fontos lesz, hogy jól dobjunk kintről, a DEAC sokat zónázik, amely ellen mindig fontos, hogy hogyan ülnek a triplák. Attól nem félek, hogy nem lesznek helyzeteink, illetve tudunk mi jól dobni, voltak már tíz tripla feletti meccseink, de idegenben leszünk, nehéz lesz."
 

fotó: pvsk-panthers.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus