A Hétvége Sztorija: nagyon fontos lépést tett a ZTE

Bencze Tamást kérdeztük a ZTE helyzetéről, csapatépítésről, légiósválasztásról, de beszélt az Alba és a Jászberény elleni meccsekről is. 

Megtört a jég, megszerezte idei első győzelmét a tavalyi bronzérmes ZTE. Zaklatott időszak van a gárda mögött, de ez a siker elindíthatja az együttest a jó irányban. 

"A csapatépítés egy hosszú folyamat, nekünk is kell még ehhez idő, bár az utolsó két mérkőzésen már mutattunk olyan erényeket, amelyek alapján lesz nekünk szebb időszakunk is. Fontos lépcső volt ez a siker, hiszen a vereségek miatt a pszichés nyomás rajtunk volt, már háromszor is kikaptunk, legközelebb pedig idegenben lépünk pályára. A győzelem ténye és mikéntje is fontos, mindenkinek el kell hinnie, hogy van bennünk potenciál" - nyilatkozta a Kezdő5.hu-nak Bencze Tamás. 

A gárdánál egyelőre nincs egyetlen igazán kiemelkedő légiós sem, pedig az elmúlt két idényben kiváló játékosok érkeztek Egerszegre. Jelenleg ráadásul csak három külföldi van a keretben, miután Rayshawn Simmons játékára már nem tart igényt a klub. 

"Minden légiósunknak örülök, de egyikük sem az első és nem is a második opció volt a tervek közül. A fő cél az volt, hogy a gazdasági hátterünk stabil maradjon és a tavalyi-tavalyelőtti sikerek miatt nem tudtuk megtartani a légiósainkat. Szerettünk volna legalább egy ismert külföldit igazolni a két hátvédes pick&roll játékunkhoz, de ezt elsőre nem tudtuk megcsinálni. Egyébként nem kvalitásbeli problémák voltak (Simmonsszal), hanem emberi gondok, hiába végez alapos munkát egy stáb ezzel kapcsolatban, nem lehet mindig kivédeni. Az előző két évben sikerült jól választani elsőre, de ez sajnos nem lehet mindig így, ugyanakkor mindenkinek el kell hinnie, hogy akkor is lehetünk eredményesek, ha nem dobál senki 25-30 pontokat, ami pedig tavaly és tavalyelőtt is jellemző volt ránk" - magyarázta a tréner. 

Hogy mikor érkezik a negyedik légiós, az egyelőre kérdéses, de a klub természetesen dolgozik az ügyön. 

"Először le kell zárni a Simmonsszal való elválást, ami természetesen nem megy ingyen. Ha ez lezárul, akkor látjuk, hogy milyen büdzsé áll rendelkezésre igazolásra, de egy olyan játékos még mindenképpen kell, aki tud védelmet bontani, pontokat szerezni, mert bár Horváth Ákos nagyon sokat segít, egy kicsit kevesen vagyunk. Megvan ugyan a nyolcemberes rotáció, de Mohácsi Mátét például visszahoztuk hármas posztra a négyesről, illetve Vaughn is elég sokat játszott, vétett fáradtságból adódó hibákat. Egyébként nem sietünk a légiósigazolással, nem akarunk még egyszer olyan helyzetbe kerülni, mint amilyenben voltunk, ha nincs megfelelő játékos a piacon, akkor inkább várunk. Bár jó lett volna, ha már az Alba ellen is van valaki, de igazából ha holnap igazolnánk valakit, a következő két meccsen akkor sem tudna még túl sokat segíteni, annyira kevés az idő. Utána lesz egy hosszabb szünet."

Az említett csapatépítéssel még sok dolga lesz a szakmai stábnak a közeljövőben. 

"Sokat kell még dolgoznunk, taktikailag van még mit gyakorolni. Védekezésben sem az egy-egy elleni, sem a csapatvédekezésünk nem igazán jó, támadásban pedig szintén vannak még meg nem értésből adódó eladott labdák, ki nem kényszerített hibák, ezeket mindenképpen csökkentenünk kell."

A gárda hétvégén a Jászberény otthonába látogat, a szakembert erről is megkérdeztük. 

"Mindenképpen fontos lesz, hogy a pick&rolljaik mélységi leválásait megállítsuk, ha ez sikerül, akkor szerintem nagyrészt kontrollálni tudjuk majd a védekezésünket. Nyilván fontos, hogy Sejficet is kordában tartsuk, ő a felkészüléskor és az elmúlt fordulókban is rendre nagyon ponterősen játszott. Az biztos, hogy többféle védekezéssel készülünk, váltogatni fogjuk, reméljük, hogy valamelyik működni fog."

fotó: zaol.hu

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus