Az NBI/B döntője előtt mindkét vezetőedző megszólalt

Szombaton a Vasas Akadémia és az OSE Lions megkezdi az egyik fél második győzelméig tartó döntőt a férfi NBI/B-ben. A két fiatal szakvezető, Sárosi Bulcsú és Vavra András már U16-os országos döntőben és Hepp-kupa fináléban is megmérkőzött egymással, most viszont "új terepen" kell bizonyítaniuk csapataikkal egymás ellen. Lássuk hát, mit vár a két szakvezető a döntőtől!
 

Sárosi Bulcsú, a Vasas Akadémia vezetőedzője:

Mennyire lepett meg, hogy az Oroszlány jutott be a döntőbe a másik ágról?

Egy kicsit meglepett, hiszen az alapszakasz alapján a Veszprém tűnt a legerősebb együttesnek. Meghatározó játékosai szinte mindig hozták magukat, és a játékstílus kiválóan idomult a szerkezeti adottságokhoz. Olyan szempontból viszont nem volt meglepő az OSE továbbjutása, hogy az imént említett előnyöket leginkább a Lions tudta ellensúlyozni már a korábbi meccseken is. Vavra Andrásék védőfelfogásának fekszik a Veszprém, és a kispadjuk is lényegesen hosszabb.

A két csapat már háromszor megmérkőzött egymással a szezonban. Ez miben jelenthet előnyt, illetve hátrányt csapatod számára?

Ismerjük egymást. Ezentúl alapvetően semmit sem jelent, hogy eddig mi volt, hiszen a döntő 0-0-ról indul, és minden meccs más és más... Ugyanakkor az is igaz, hogy ezek a sikerek számunkra nagyon sokat értek. A Hepp-kupa nem szorul magyarázatra, de a bajnoki győzelmek is sokat jelentettek, hiszen leginkább azoknak volt köszönhető, hogy a mindent eldöntő harmadik meccset itthon játszhattuk a DEAC elleni negyeddöntőben, valamint most, a döntőt is pályaelőnyből kezdhetjük.

Mindkét gárda rendkívül erős idegenben téthelyzetben. Minek köszönhető ez elsősorban szerinted?

Ha egy csapat jó közösségként funkcionál, akkor higgadtabb tud maradni és mélyebbről jövő erőket is képes mozgósítani a nehezebb szituációkban.

A hangulatra biztosan nem lehet majd panasz a finálé mérkőzései alatt. Hogyan látod, ez mennyire befolyásolhatja a csatát?

Örülök, ha jó lesz a hangulat. Nincs is jobb dolog annál, mint amikor sok embert érdekli az, ami számunkra is fontos. Egy versenyzőnek mondható sportoló megtáltosodik a szurkolók hatására, a jó versenyzőnek pedig már az sem számít, hogy mellette vagy éppenséggel ellene szurkolnak. Nekünk mindkét helyszínen élmény lesz pályára lépni.

Mikor fogalmazódott meg benned először, hogy akár a döntőig is eljuthattok a Vasassal?

Nem olyan rég volt ez, hogy ne emlékeznék: a DEAC párharc után történt. Akkor a Salgótarján elleni elődöntő várt ránk, és ott már a finálé volt a tét. Előtte tényleg nem gondolkodtam ezen.

Mi a szezon legnagyobb tanulsága eddig számodra?

Nehéz kérdés, hiszen nagyon sok volt belőle. Hadd közelítsem meg a kérdést inkább a klubunk szemszögéből, úgy már egyértelmű. A korábbi évek "csupa fiatal koncepciójáról" váltottunk a "rutinos öregek-nagyon fiatalok koncepcióra", aminek számos buktatója van/volt/lesz, de bebizonyosodott, hogy a legfontosabb az "öregek" megfelelő kiválasztása. Nekünk ez kiválóan sikerült, hiszen az "öregjeink" beépültek a klubba, a fiatal játékosaink pedig többet fejlődtek, vagyis inkább többen fejlődtek. Az eredményesség csak hab a tortán és a munka, valamint a jó kiválasztás visszacsatolása.

És végezetül mit szeretnél leginkább viszontlátni a pályán a csapatodtól?

Azt, amit az egész év során láttam tőle, a rá jellemző stílussal, motiváltsággal, hangulattal és teljesítménnyel.

 

Vavra András, az Oroszlány vezetőedzője:

Mennyire lepett meg, hogy az Vasas jutott be a döntőbe a másik ágról?

Igazából nem volt meglepetés, már a Hepp-döntő után azt mondtam, hogy jóval fizikálisabbak a nyugati csapatok, úgyhogy nagyjából ezt vártam. Ami inkább meglepett, hogy a keletiek ennyire nem tudnak zóna ellen játszani.

A két gárda már háromszor megmérkőzött egymással a szezonban. Ez miben jelenthet előnyt, illetve hátrányt csapatod számára?

Nem gondolom, h ez különösebb előnyt vagy hátrányt jelentene, maximum annyiban, hogy tudjuk, a Vasas fő fegyvere az agresszivitás. Azóta már sokat fejlődtünk ezen a téren, ahogy minden másban is.

Mindkét alakulat rendkívül erős idegenben téthelyzetben. Minek köszönhető ez elsősorban szerinted?

Hazai pályán mindenki hajlamosabb tudat alatt kicsit kilazítani, idegenben kevesebbet lehet hibázni, ezért mindenki fókuszáltabb. Illetve van, aki hazai pályán kevésbé bírja a nyomást.

A hangulatra biztosan nem lehet majd panasz a finálé mérkőzései alatt. Hogyan látod, ez mennyire befolyásolhatja a csatát?

Mi egész szezonban ilyen hangulatban játszunk, a Vasas kevésbé van ehhez szokva, de aki jó versenyző, azt nyilván dobja, aki nem.... annak is lehet jó napja.

Mikor fogalmazódott meg benned először, hogy akár a döntőig is eljuthattok a Oroszlánnyal?

Azt gondolom, ez titkon végig bennünk volt, de igazán március eleje óta lehetett érezni, hogy hatalmas fejlődésen ment át a csapat. Talán pont a Vasas idegen kellett utoljára ahhoz, hogy minden a helyére kerüljön. Azóta rendkívül magabiztosan hoztuk minden meccsünket.

Mi a szezon legnagyobb tanulsága eddig számodra?

Több is van, de az első, hogy következetesnek kell lenni minden szituációban, különben nem fogják megérteni a játékosok, mit akarsz a csapattól és azon belül az egyéntől. Nem szabad érzelmi alapon dönteni, csak a közösség egésze számít. Hosszú a szezon, amíg valami nem működik rendesen, nem szabad továbblépni, ha túl izzadságszagú, erőltetni.

És végezetül mit szeretnél leginkább viszont látni a pályán a csapatodtól?

Egységben az erő, úgyhogy csak azt, amit eddig a playoffban, hogy kőkemények vagyunk és CSAPAT. Ne engedjük át magunkat az érzelmeinknek, ahogy azt a Hepp-kupa döntőjén tettük, még ha utólag visszanézve is egyértelműen igazunk volt. Csak magunkkal szabad foglalkoznunk, és akkor nyert ügyünk van.

Köszönjük az interjút, és sok sikert a csapatoknak a fináléban!

 

Fotó (1.): Vasas Akadémia
Fotó (2.): oselions.hu

Fotó (slide): Doba István - Vasas SC

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus