Berényi Sándor elárulta a DEAC titkát

A szezon eddigi egyik legnagyobb meglepetése az újonc kiváló szereplése - a csapat vezetőedzőjét kérdeztük.

A szünetet 5-4-es mérleggel, felsőházi helyen töltheti az A csoportban a DEAC, és az újonc teljesítménye sokakat meglepett a bajnokság elején. A debreceniek otthon legyőzték a Paksot és a Jászberényt, idegenben pedig a MAFC, a Kaposvár és a Sopron pályáján is nyerni tudtak úgy, hogy három légióssal veszik fel a versenyt a riválisokkal, ráadásul rendszeresen vannak gondjaik a sérülésekkel is.

"Az elégedettség veszélyes, úgyhogy inkább azt mondanám, hogy nincs okunk panaszra, eddig a tervezett felett teljesített a csapat. A Szeged elleni hazai meccs volt olyan, hogy ha kicsit szerencsésebbek vagyunk, akkor megnyerhettük volna, de a Szedeák eredményei azért mutatják, hogy milyen csapatról beszélünk. Sajnálom a két súlyos hazai vereséget, mert ott egyáltalán nem voltunk partiban, és a szurkolóink megérdemelték volna a jobb játékot" - értékelte az eddigieket a Kezdő5.hu-nak Berényi Sándor.

"Mi a védekezésünket mindig igyekszünk az aktuális ellenfélhez igazítani, ez néha bejön, néha kevésbé, támadásban viszont nagyon sok múlik a kulcsjátékosaink teljesítményén. Eddig nem panaszkodhatunk erre sem, mert a légiósaink és a húzóembernek számító magyar játékosaink is hozzák magukat, ha mindenki egészséges lesz, akkor talán még erősebbek lehetünk. Illetve fontos volt, hogy azokon a meccseken, ahol nyomás volt rajtunk, tehát közvetlen riválisok ellen léptünk pályára (Sopron, MAFC, Jászberény, bár a Sopront előzetesen nem tekintettük annak), akkor nagyon koncentráltan és fegyelmezetten tudtunk játszani. Az idegenbeli bravúrgyőzelmek esetén pedig megvoltak az extra teljesítmények, illetve a csapategységünket is jól mutatta, hogy a két vasi csapat elleni vereségek után sem dőltünk össze" - válaszolta a tréner arra a kérdésre, hogy mi a titka az eddigi sikereknek.

Pedig a sérülésekkel eddig hadilábon állt a gárda, a szezon elején Farkas Attila és Bognár Kristóf dőlt ki, majd a negyedik légiósnak igazol Dallas Lauderdale sérült meg és távozott a csapattól, az utóbbi időben pedig a hátvédsor volt problémás.

"Igen, eddig erősen befolyásolja az egész alapszakaszunkat a sok sérülés, a szezon elején a centereink bajlódtak gondokkal, ők most már egészségesek, de az utóbbi időben hagyott ki meccseket Jones, Lilov, Molnár Andris, Kósa Tomi is kidőlt, Fazekas Csabinak is van egy izomsérülése, szóval nem vagyunk szerencsések ilyen szempontból."

Berényiék természetesen nem számítottak arra, hogy 5-4-es mérleggel fognak elmenni szünetre, felülteljesítették az elvárásokat.

"Előzetesen az első öt meccsből hármat tartottunk nyerhetőnek, és ha végül nem is azt a hármat nyertük meg, de sikerült 3-2-t hozni ebből az időszakból. Ez aztán olyan önbizalmat hozott, hogy két idegenbeli sikert is be tudtunk gyűjteni. Igazából nem számítottam erre, én nagyjából három győzelmet tartottam reálisnak, nem gondoltam, hogy így fogunk állni kilenc meccs után."

A szakember szerint olyat egyszer sem érzett, hogy bármelyik ellenfél lebecsülte volna az újoncot, de a céljaik ezt követően sem változnak.

"A visszajelzések alapján sem a kollégák, sem pedig az ellenfelek játékosai nem olyan újoncnak tartanak minket, mint esetleg a korábbi években másokat. A célunk viszont nem változott, továbbra is szeretnénk bent maradni az A csoportban, a szezon első feléből hátralévő két hazai meccsünkből legalább egyet, ha lehet, akkor kettőt szeretnénk megnyerni, aztán meglátjuk."

A DEAC az A csoportos mezőnyben egyedüliként játszik három légióssal, de a közeljövőben nem is terveznek további külföldi játékost igazolni, ha csak nem szorulnak rá.

"Ez egy olyan kérdés, amit erősen befolyásolnak az eredmények és az esetleges további sérülések is. Alapvetően akkor kell negyedik légióst igazolnunk, ha a kiesés elkerüléséhez az kell, vagy ha megmarad ez a jó forma, és egy új külföldi játékossal magasabb célokért küzdhetünk. Egyelőre viszont nem szükséges ilyenen gondolkodnunk, nem tervezünk igazolni."
 

fotó: DEAC Kosárlabda NB I Facebook oldala

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus