"Ez a Kaposvár jobb lesz a tavalyinál"

A tavaly negyedik helyen végző somogyi klub is megkezdte a felkészülését, Monok Tibor ügyvezető szerint pedig a keretük papíron még jobb, mint az egy évvel ezelőtti.

Három új légiós érkezett, három távozott. Nik Raiviót már ismerhetjük, a centertől, Mihajlo Szekulovicstól viszont sok kaposvári szurkoló tart egy kicsit. Van okuk aggodalomra?

- Szerintem nincs, de a légiósválasztás mindig zsákbamacska, mert kaphatunk róla jó referenciát, megnézhetünk róla egy csomó felvételt, de ez majd akkor dől el, amikor itt lesz és kiderül, hogyan reagál a körülményekre, társakra, edzőre, tehát sok olyan emberi tényező van, amit előre nem lehet jósolni. Montenegróban 16 pontot és szűk 9 lepattanót átlagolt, ha a mi szintünkön mondjuk a Sopron ellen 15-öt dob, meg leszed mellé tíz lepattanót, már elégedettek lehetünk. Szerintem nem kell tartanunk tőle, olasz és görög bajnokságokból is voltak ajánlatai, de azért jött ide, mert itt látta a leginkább biztosítottnak a fejlődését, tele van bizonyítási vággyal és kiváló csapatból érkezett.

Utolsó légiósként érkezett Matthew Gibson irányító posztra. Korábban arról volt szó, hogy egy öt évvel fiatalabb, dinamikusabb Louis Hinnant lenne az ideális. Ő az?

- Szerintem Louis-nál jobb. Ha pedig nála jobb lesz, akkor a klub már megtette  a tőle telhető legtöbbet. Nálunk azért van határolva a költségvetés, amit nem lehet átlépni. Vannak jobb játékosok persze, de Hinnantet sem tudtuk volna megvenni, ha egészséges lett volna és nem hagyott volna ki másfél évet, tehát már ő sem a mi pénztárcánknak volt való. Mi csak így tudunk vadászni, hogy kockáztatnunk kell, véleményem szerint Matt jobb játékos, mint Louis.

A magyar kontingensbe érkezett Grebenár Péter, benne mennyi lehet, mit várhatunk tőle?

- Szerintem ő remekül fog illeszkedni a centerrotációnkba. Szekulovics tud játszani négyest és ötöst is, Peti inkább ötös, Hendlein Roli is tud itt játszani, de persze ő elsősorban négyesként képes klasszisteljesítményt nyújtani. Ebbe a hármas rotációba illik majd Peti és abban is bízom, hogy Fodor Marcival jól megtalálja majd a közös hangot és emelik egymás teljesítményét - ők korábban Körmenden és Szolnokon játszottak együtt.

Ha végignézünk a kezdőcsapaton, akkor azt látjuk, hogy gyakorlatilag öt olyan játékos alkotja, akik jobb napjaikon tizenöt-húsz pontot képesek termelni. Nem jelent majd problémát, hogy a kezdő ötös minden tagja igényli a labdát?

- Nem, ha megnézzük, Mattnek is öt gólpasszos átlaga van, Raiviónak Jászberényben 3,6 volt, Fodor Marcinak is 4,7, Hendlein Roli is jól passzol. Van ebben szakma, úgy lett összerakva ez a csapat, hogy jól illeszkednek egymáshoz a játékosok, meglesznek az asszisztok is.

Fekete Ádám azt nyilatkozta, hogy szerinte idén még nehezebb lesz a legjobb négybe kerülni a bajnokságban. Ez azt jelenti, hogy az ellenfelek ennyire erősítenek, vagy azt, hogy az idei Kaposvár nem lesz jobb a tavalyinál?

- Ez azt jelenti, hogy brutálisan erősítenek az ellenfelek. A mi csapatunk, ha mindenki beválik és mindenki azt hozza, amit korábban, más bajnokságokban és jól sikerül a beilleszkedésük (ez majd csak itt, élesben derülhet ki), akkor jobb lesz, mint a tavalyi. Csak ez sajnos nem azt jelenti, hogy az eredményünk is jobb lesz, ez nem a realitás, azzal nem tudunk versenyezni, hogy a Falcónál most már lassan öt külföldi van a honosítottakkal együtt, Körmenden hasonló a helyzet, a Sopron mindig brutális, Jászberényben nagyon jó szakmai kezekbe fogok kerülni a csapat, iszonyú pénzeket mozgatnak meg. A Kecskemétről és az Albacompról nem is beszéltem még, ezek a klubok mind több pénzből gazdálkodnak és (a Sopront leszámítva) mind megelőztük őket tavaly.

Elkezdődött már a felkészülés. Hogyan alakul?

- Először még a fizikai képzéseké a főszerep, aztán szeptember 3-án indulnak az előkészületi meccsek, innentől nagyjából tíz felkészülési találkozót játszunk majd, mielőtt október 11-én megkezdődne a bajnokság. A keret még nem teljes, Gibson és Szekulovics majd csak szeptember 1-jén érkeznek, onnantól szól a szerződésük.

A csapatot először szeptember 11-12-én, az Orosz László Emléktornán lehet majd megtekinteni nyilvánosan.

fotó: delfinek.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus