Filipovics Márkó szerint a nehezebb utat választotta

Szülei a Kaposvárt javasolták, ám ő az Alba mellett döntött, azt eleve úgy is tervezte, hogy nem tér vissza Amerikába. 

Filipovics Márkóval az albakosar.hu készített interjút:

Egy évet töltött a tengerentúlon, egy kaliforniai akadémián pattogtatott. A várakozásokkal ellentétben az Egyesült Államokból nem nevelőegyesületéhez, Kaposvárra igazolt, hanem a TLI-Alba Fehérvár ajánlatát fogadta el. A 19 éves játékos nagy reményekkel költözött a koronázó városba. Vasárnap érkezett a megyeszékhelyre, hétfőn edzett először a felnőtt csapattal.

- A júliusban, Fehérváron rendezett, B-csoportos Eb-n a legjobbak közé jutó magyar gárda kulcsembere volt. A nyári emlékek szerepet játszottak a szerződés aláírásakor?
- Nem, a korosztályos kontinensviadal nem befolyásolt. Még akkor sem, ha nagyszerű két hetet töltöttem Fehérváron, bravúros teljesítménnyel jutottunk a legjobbak közé. A bronzérmet szerző gárdából többen kiöregszenek, jövő nyáron már nem léphetnek pályára az elitben, azonban én igen, mivel július 30-án múltam 19 esztendős. Fehérvárt az itt töltött napok ellenére alig ismerem, mindössze egyszer jártam a belvárosban. Persze, ez rövidesen változni fog, hiszen két évig biztosan ez a város lesz az otthonom.

- Mikor keresték meg a TLI-Alba vezetői?
- Az Európa-bajnokságot követően. Kaposváron születtem, kezdtem kosárlabdázni, s ott mutatkoztam be 17 évesen az élvonalban, a 2013-14-es szezonban. Logikus volt, hogy ismét ott folytatom, ám én a nehezebb utat választottam, Fehérváron szeretnék sikeres lenni. Apukám, Filipovics Gordan a kaposváriak másodedzője hosszú évek óta, érthetően szerette volna, ha visszatérek Somogyba, valamint anyukám is ezt javasolta. Úgy gondolom, itt többet fejlődhetek, ugyanis az Albában nem csak a felnőtt együttesben, hanem az U21-es gárdában is lehetőségem lesz bizonyítani. Természetesen inkább az első csapatban szeretnék maradandót alkotni.

- A tengerentúlon nem marasztalták?
- De igen, a Palm Beach State College ösztöndíjat ajánlott, de a hazatérés mellett döntöttem. Egy évet töltöttem a középiskolás bajnokságban szereplő Prolific Prep Academy együttesében, az iskola a hetvenezres lélekszámú Napa városában található, San Francisco közelében. A gimnázium utolsó évét végeztem ott, eleve így terveztem. Úgy utaztam ki tavaly nyáron, hogy nem tudtam angolul, egy év alatt sikerült megtanulnom. Az első félévben 3-as poszton számítottak rám, majd 4-esben, később kevesebbet játszottam, de így is húsz percet töltöttem a pályán átlagban. Úgy gondolom, a 206 centiméteres magasságommal erőcsatárként és magasbedobóként egyaránt használható vagyok.

- Mi a legnagyobb erénye?
- Itthon gyors és atletikus, valamint jól dobó játékosnak számítok a korosztályomban. Persze, tudom, hogy technikailag és fizikálisan is fejlődnöm kell, hogy a felnőttek között is megálljam a helyem. A rövidtávú célom az, hogy minél több időt töltsek a parketten a Albában, idővel pedig kulcsember legyek. Természetesen szeretnék majd bemutatkozni a felnőtt válogatottban, valamint bizonyítani külföldön, komoly bajnokságban. De ez még távoli.

- Vannak ismerősei a fehérvári, felnőtt együttesben?
- Nincsenek, egyelőre ismerkedem a körülményekkel. Mindenki kedves és segítőkész.  

forrás és fotó: albakosar.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus