Gáspár: Rengeteg variációnk van

Gáspár Dávid a ztekosar.hu-nak nyilatkozott a csapatról, a támadójátékukról, a játékoskeretről és minden másról.

- Milyen játékot fog játszani az idei ZTE?

- Lerohanásokon alapuló gyors játékot szeretnénk játszani, mindezt okosan és kontrolláltan. Kívülálló számára ez sokszor tűnhet szervezetlennek, és nevezhetik streetballnak, de szó sincs róla! Ebben van koncepció és van rengeteg variáció a támadás-befejezéseinkre. Ha türelmetlenül játszunk és rossz a helyzetfelismerésünk, akkor valóban nem szép ez a játék, de a célunk, hogy ne legyen sok ilyen szakasz. Az eddigi edzőink (Völgyi Péter és a szerb szakemberek többsége is) többnyire a blokk-leválásokra (pick&rollra) alapozták a legtöbb sémát, ettől elég sokban különbözik Raúl Jimenez elképzelése. Több a gyorsindítás, az első helyzetből való vállalás, ha valaki elkapja a fonalat (avagy az angol terminusz szerint „on fire”), akkor neki több helyzetet teremtünk. Noha az eddig megszokottnál kevesebb edzőmeccset játszottunk, de a látottak alapján is sokkal jobban megoszlanak a terhek, sokkal kiszámíthatatlanabb csapat vagyunk (ennek a pozitív értelmében), mint korábban.

- Hogy érzed, milyen játékoskeret alakult ki?

- Edzőnk olyan új kosarasok leigazolását szorgalmazta, akiknek fekszik ez a stílus. Van ehhez a játékhoz nélkülözhetetlen nagyon jól lepattanózó játékosunk (pl.: Healy), extra dobónk (pl. Kusnyer), vagy jól betörő és egy-egyező irányítónk (pl.: Graham). Mindenkinek – a képzeletbeli 12. embertől kezdve a kulcsjátékosig – tisztázva van a szerepe és ezt mindenki ismeri is.

- Minden évben elhangzik az, hogy az eddigieknél is kiegyensúlyozottabb bajnokság következik? Igaz ez most is?

- Teljes mértékben! Én az eddigiek alapján látok 5 olyan csapatot, akik egyértelműen a mezőny első felében lehetnek, ilyen természetesen a Szolnok és a Paks, valamint az Alba és a Kecskemét és bizony én ide sorolom azt a Falco-t is, ahol fiatal és rutinos magyarok, honosítottak és külföldiek jó ötvözete van kialakulóban. És rögtön utánuk (velünk együtt) vannak olyan csapatok, mint a Sopron, Kaposvár, Körmend, Jászberény és a Pécs. Felsoroltam 11 csapatot, amelynek mindegyike teljesen joggal tűzheti ki a legjobb 8 közé jutást reális célként. De ki számított tavaly a Pécs menetelésére? Most gyengébbnek tűnik a Szeged, Nyíregyháza, MAFC trió, de nehéz jósolni – tényleg kiegyensúlyozott bajnokság elé nézünk, olyan apró nüanszokon múlhatnak helyezések, mint a sérülések, a kudarcok kezelése, öltözői hangulat, stb. De természetesen én is szeretnék a ZTE-vel 8-ba jutni.

- És mit vársz magadtól, milyen egyéni teljesítménnyel lennél elégedett?

- Védekezésben hullámzásmentes idényt, és támadásban is szeretnék egy jó átlagot hozni. Itt nem feltétlenül csak pontokra és dobásbiztonságra gondolok, hanem gólpasszokra, a védelem bontására is. Tavaly talán minden második meccsen sikerült ennek megfelelnem, idén mindenképp javulást várok magamtól.

- Az első állomás Nyíregyháza lesz szombaton 15:30-tól. Mit vársz attól a találkozótól?

- Az előbb vázolt célok alapján Nyíregyházán jó lenne nyernünk, de nem lesz egyszerű. Vannak sérültjeink, a hazai csapat pedig elég kiszámíthatatlan. Most igazolták le a korábban Sopronban megforduló Wise-t, ismerjük azt, hogy mire lehet képes egy frissen a csapatba „csöppent” amerikai: Doyne nem is tudom hányszor tréfált meg bennünket korábban, de hozhatok egerszegi példát is: anno Rashad Bell 15 órás repülőút után 35 pontjával szinte egyedül verte meg a Kecskemétet. Wise-on kívül még 3 szerb és fiatal magyarok alkotják ellenfelünket. Remélem téthelyzetben is pontosan tudjuk az edzői utasításokat végrehajtani, nehéz mindig az első meccs, vért kell izzadnunk, de bízom benne jól indítjuk a bajnokságot!

forrás: Dallos Ádám, ztekosar.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus