Hanga Ádám a Spursnél töltött napokról

Magyarország legmagasabban jegyzett kosarasa beszélt honlapunknak a Spursnél tett látogatásáról, az idei szezonjáról és a jövőről

Milyen volt a texasi kiruccanásod?

Rövid volt, mert két-két és fél napot tudtam csak eltölteni San Antonióban, míg az utazás oda-vissza inkább három nap volt összesen. Ettől függetlenül úgy gondolom, hogy megérte, nagyon jó két és fél napot tudtam eltölteni kint, nagyon jó tapasztalatokkal gazdagodtam, valamint találkozhattam a Spurs menedzsmentjével. Fel tudtam mérni azt, hogy milyen szinten vagyok azokhoz a játékosokhoz képest, akik most azért küzdenek, hogy bekerülhessenek valamelyik NBA-csapatba.

Hogyan zajlott ez a két és fél nap?

Ez három edzést takart, kettő keményebb, öt-öt és négy-négy elleni játékot, valamint egy dobóedzést. A délelőtti edzések voltak inkább keményebbek, a délutániakon pedig inkább csak simán dobóedzést tartottak.

Milyenek voltak a visszajelzések?

Visszajelzést egyelőre nem kaptam semmilyen fronton, azt gondolom, hogy az amerikai ügynököm fog felém jelezni azzal kapcsolatban, hogy milyenek voltak ezek. Első kézből nekem annyit mondtak, hogy örülnek, hogy újra látnak, hogy ott vagyok, és azt gondolják, hogy mindenképpen fejlődtem, valamint azt mondták, hogy nagyon örülnek annak, hogy végre egészséges vagyok és nem sérült.

Mi volt a legnagyobb élmény ebben?

Az az érzés, hogy újra egy olyan közegben vagyok, ahol nagyon kompetitívnek kell lennem, mert nagyon sok játékos van, bedobnak a mélyvízbe, itt egy labda és akkor mutasd meg, hogy mit tudsz. Ilyen érzésem nagyon régen volt, talán utoljára öt-hat éve, amikor Trevisóban voltam egy táborban, ott volt hasonló, hogy meg kell mutatnod, hogy mire vagy képes. Azon kívül persze minden ugyanaz, a gyűrű ugyanolyan magasan van és ugyanazt kell csinálni, csak kicsit más mentalitással.

Gregg Popovich-csal sikerült beszélned?

Beszélni nem sikerült, ott volt és látogatta az edzéseket, az egész menedzsment ott volt, de olyan sűrű volt a program, hogy minden játékos inkább arra koncentrált, hogy próbálja megérteni a feladatot, amikor meg holtidő volt, mi is inkább pihentünk.

Mondtad, hogy visszajelzést még nem kaptál. Neked mennyire reális most az NBA?

Nem is gondoltam most erre, arról meg pláne nincs szó, hogy ez alapján a két nap alapján választanának be engem a csapatba. A draftolt játékosuk vagyok, ezért hívtak és ezért szerettem volna kimenni, hogy újra személyesen találkozzunk, mivel az előző két szezonban a sérüléseim miatt nem tudtam menni. Én azt gondolom, hogy ez most nem reális, nem ezzel kell foglalkozni, egyelőre rendbe kell rakni azt, hogy Európában hol fogom folytatni, szerződés alatt állok a Laborallal, úgyhogy egyelőre úgy néz ki, hogy oda fogok visszamenni, de az elmúlt évben azt is megtanultam, hogy semmi sem biztos, semmit sem veszek készpénznek.

Nem biztos, hogy a Laboralnál kezded a következő szezont?

Én azt gondolom, hogy nem. Tavaly is biztosra vettem, hogy oda megyek, aztán kölcsönadtak egy évre, úgyhogy ha majd már ott leszek, augusztusban utazok, ahova kell, az lesz csak biztos.

Ezt a szezonodat hogyan értékelnéd?

Az első felében az olasz csapatomban más szerepet töltöttem be, én voltam az egyik legmeghatározóbb játékos, harminc perceket tudtam eltölteni a pályán. Nagyon jó év volt, jól éreztem magam, végig sérülések nélkül le tudtam hozni az évet, elég kiegyensúlyozott teljesítményt tudtam nyújtani. Sajnos csapatszinten nem tudtuk elérni azt, amire hivatottak voltunk, mert ugye nem jutottunk be a legjobb nyolcba a szezon végén, viszont ez megnyitotta nekem a kaput arra, hogy visszamehessek a spanyol klubomhoz, ott is három-négy hetet el tudjak tölteni és a playoffban csatlakozzak. Volt egy kis kettős érzés ebben, mert ha Olaszországban bejutunk a nyolcba, akkor nem mentem volna vissza a Laboralhoz, de összességében pozitív évet zártam.

Mit gondolsz, miben fejlődtél leginkább ebben az évben?

Elsődlegesen abban, hogy kiegyensúlyozott lett a teljesítményem, hétről hétre tudtam hozni a teljesítményem, ha pontot, lepattanót, statisztikát nézek, azt gondolom, hogy mindig lehetett rám építeni, mindemellett szerintem védekezésben is sikerült jól teljesítenem, talán elsőként végeztem a labdaszerzéseket tekintve. Ezekben mindenképp és hát tapasztaltabb lettem, új ligát, új bírókat, új edzőket, új játékosokat ismertem meg, úgyhogy sok mindennel gazdagodtam.

Ezek alapján mivel lennél elégedett a következő szezonodban?

Nekem a célom az, hogy egy olyan klubban játsszak, amely Euroligában vagy EuroCupban játszik és ezek mellett én is játsszak. Tehát szeretnék részese lenni egy olyan csapatnak, ahol számítanak rám és ahol nem epizódszereplőként kapok lehetőséget, hanem igenis húsz perceket stabilan tudjak játszani, aztán majd meglátjuk, hogy hol lesz erre lehetőségem. 

fotó és slide: Hanga Ádám Online

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus