Interjú a BPM 2015 készítőivel

November 19-én érkezik a BPM 2015, a fejlesztők közül Vicor da Costával, Kevin Mehou-Lokóval és Adorján Istvánnal készítettünk interjút.

A Basketball Pro Management bemutatója ERRE a linkre kattintva érhető el.

Mióta játszik szerepet az életetekben a kosárlabda?

Kevin Mehou-Loko: Miután Jordan visszavonult, elkezdtem a számítógépes NBA Live sorozattal játszani és a barátaim is követtek ebben. Ezt követően jött a parkett, az iskoláimban és a későbbi csapatomban is nagyon sokat kosárlabdáztam.

Victor da Costa: Amikor a csapatom a Vichy 2002-ben feljutott az első osztályba, akkor kimentem pár mérkőzésre. Nagyon élveztem az ottani hangulatot. Egy évvel később én is elkezdtem kosárlabdázni.

Adorján István: Nekem 2001-ben kezdődött az aktív pályafutásom. Kevinhez hasonlóan tinédzserként sok időt töltöttem az NBA Live széria mellett. A magyar bajnokságot és az NBA-t kb. 13-14 éve követem, de komolyabban csak az elmúlt 4-5 esztendőben.

Mióta tartozol a BPM fejlesztői stábjába?

K. M-L.: Victor da Costa a vezető fejlesztő, és Yoann Noblet, az adatbázis szerkesztő 2013-ban vették fel velem a kapcsolatot, hogy segítsek az adatbázis fejlesztésében. Azóta vagyok a csapat tagja.

V.C.: Amikor fiatalabb voltam nagyon sokat játszottam a Football Manager szériával, pedig nem igazán szerettem a focit. Vártam egy jó kosárlabda menedzser játékra, egészen addig, amíg 2010-ben úgy döntöttem, hogy elkészítem magam. Elkezdtem programozást tanulni és két évvel később már ki is jött a játék első verziója.

A. I.: Júniusban írtam először levelet az Umix Studio munkatársainak, azt követően pedig Kevinnel folyamatosan egyeztettünk, leveleztünk. Először csak arra kért, hogy az adatbázis ellenőrzésében segítsek. Ahogy egyre jobban belemerültünk a munkába sikerült elérni, megvalósítani, hogy a magyar bajnokság is helyet kapjon a játékban. Victor pedig hozzájárult ahhoz, hogy magyar nyelven is megjelenhessen a játék, ami legnagyobb siker számunkra. Négy kemény, munkával teli hónap van mögöttünk. Bízunk benne, hogy elégedettek lesznek a felhasználok az általunk elvégzett munkával.

A kezdetekkor gondoltatok arra, hogy sikerül együttműködési megállapodást kötnötök egy olyan nagy partnerrel, mint a Cyanide, vagy arra, hogy külföldi partneretek is lesz, mint a Kezdő5.hu?

K. M-L.: Nagyon sok helyen próbálkoztunk. Nehéz helyzetben vagyunk, hiszen mi egy kis „cég” vagyunk. De úgy fest, hogy a kemény munka kifizetődött és remélem, hogy ez még csak a kezdet.

V. C.: Tudtam, hogy nagy lehetőségek rejlenek ebben a játékban. Ezeket kell átültetnünk a funkciókba ahhoz, hogy a legjobb lehessen a kategóriájában. Remélem, hogy ez még csak a kezdet.

Számotokra mit jelent ez a projekt?

A. I.: Természetesen nagyon örültünk, amikor a fejlesztők felkínálták az együttműködés lehetőségét. Hiszen olyan játékot készítenek, mely egészét tekintve egyedülálló a kosaras témában. Ahogy az a tény is pozitív, hogy mindezt magyar nyelven tudjuk a felhasználók számára tálalni. Megsaccolni is nehéz, hogy milyen hosszú lehet a játékmenet, ugyanis ennek szinte csak az ember játékkedve szab határt. Ahány ember, annyi játékstílus. Hiszen akad, aki nem tekinti meg a mérkőzéseket, csak szimulálja őket. Ezzel szemben, aki szereti végigizgulni a találkozókat jóval hosszabb, mélyebb szezonokra számíthat. A legfontosabb, hogy minden csapatot érintő dologra koncentráljunk. Ha például nem szentelünk elég figyelmet az utánpótlás játékosoknak, akkor hamar ott találhatjuk magunkat, hogy az igazolások nagyon megterhelik a költségvetést.

Melyik a kedvenc részed a játékban?

K. M-L.: Nem vagyok benne biztos, hogy ki tudnék emelni egyet. Az új grafikus felhasználói felület, a csereügyletek bonyolítása az amerikai ligában, a toborzás, a 3D-s mérkőzések. Nagyon sokat tudnék mondani.

V. C.: Nagyon tetszik az az új lehetőség, hogy figurákat, taktikákat tudunk létrehozni. A Eszak-amerikai bajnokságnál a fizetési sapka és a különböző lehetőségek izgalmassá teszik a játékot. De mind a menedzser játékok rajongója azt mondom, hogy a BPM fő jellemzője az, hogy más képességek, különböző tapasztalatok szükségesek ahhoz, hogy valaki sikeres lehessen Európában, az USA-ban, vagy egy egyetemi csapattal.

A. I.: A toborzás és a figurák készítése. A megfelelő csapatépítés az utánpótlás-nevelésnél kezdődik. A játékosok képességeinek feltérképezése, megfelelő adottságok megtalálása mind izgalmakat tartogat magában. Ahogy az is, hogy a már kész keretre saját figurákat szabjunk. Ez az egyik legizgalmasabb rész számomra.



Véleményed szerint ki a legjobb magyar kosárlabdázó?

K. M.-L.: Be kell valljam, hogy nagyon sok játékost nem ismerek. Úgy gondolom, hogy Hanga Ádám. Akik a jövőben majd őt követhetik Golomán György és Rosco Allen. A hölgyeknél szerintem Krivacsevics Tijana a legjobb magyar játékos.

V. C.: Nem igazán láttam sok mérkőzést a magyar csapatoktól. De az előző szezonban volt szerencsém párat megnézni, főleg az EuroChallengeben. Engem Vojvoda Dávid játéka nyűgözött le, fiatal kora ellenére nagyon fontos szerepet játszott a válogatottban a Eb-selejtezőkön.

Vannak tervben fejlesztések a magyar részt illetően?

A. I.: Az adatbázist folyamatosan figyeljük, ha komolyabb változás áll be, akkor adunk ki újat azok számára, akik esetleg a friss adatbázissal szeretnének játszani. Sok idő szükséges hozzá, de tervben van az NBI/B-csoportjának, esetleg az NBII-nek létrehozása. Először várjuk a visszajelzéseket az első verzióról.

Mikor találkozhat egymással a francia és a magyar válogatott az Európa-bajnokságon?

K. M.-L.: Magyarország nem jutott ki a következő tornára, ettől függetlenül úgy gondolom, hogy a 2017-es Európa-bajnokságon találkozhatnak majd a csapatok. A hölgyeknél azonban már akár jövőre összejöhet a találkozás, hiszen Magyarország és Románia közösen rendezik meg 2015-ben a kontinensviadalt.

V. C.: Láttam, hogy a magyar nemzeti együttes nagyon közel volt ahhoz, hogy kijusson a következő Európa-bajnokságra. Nagyon fiatal a csapat és ott előttük a lehetőség, hogy sikerrel vegyék a következő selejtező-sorozatot. Viszont a jövő évi női Európa-bajnokságon találkozhat egymással a magyar és a francia csapat.

Mit üzennél a Kezdő5.hu olvasóinak?

K. M-L.: Hogy töltsenek sok játékórát a Basketball Pro Management 2015-tel és élvezzék a kosárlabda szezont.

V. C.: Élvezzék a BPM 2015-öt és minden új funkcióját.

A. I.: Csak azt tudom kérni, mint Kevin. Továbbá, hogy bármilyen ötletetek, javaslatotok, kérésetek van a játékkal kapcsolatban azt osszátok meg velünk.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus