Ivkovics: "Cél a vb-részvétel"

A magyar válogatott szövetségi kapitánya szerint Hanga Ádám minden héten képviseli országunkat - Darrin Govens papírjai megvannak, de akkor kerülhet pályára, ha az edzéseken meggyőzi a szakmai stábot - ki akarunk jutni a vb-re, de a 2021-es Európa-bajnokság is a szemünk előtt lebeg.

Az m4.sport.hu beszámolója a Sztojan Ivkoviccsal készített interjút követően:

A kontinenstornán szereplők közül egyedül Hanga Ádám hiányzik a jelenlegi 17 fős bő névsorból. A közös munkának jó hangulatban vágtak neki a kosarasok, igaz a felkészülést kissé borította, hogy vasárnap este még Körmend–Szolnok rangadót rendeztek, jónéhány válogatottal a két csapatban.

Ivkovics azonban nem csinál problémát belőle, hogy mindössze másfél napot készülnek majd együtt az első selejtező előtt. Azokkal végzi a munkát, akik épp a rendelkezésére állnak, ami pedig a Barcelonában maradó Hangát illeti, a kapitány vele kapcsolatban sem siránkozott, sőt büszkén jelentette ki róla, ő „képviseli Magyarországot Európában minden héten”.

A lengyelek elleni selejtezőn Darrin Govens is ugyanezt teheti, mármint képviselheti hazánkat – amennyiben az edzéseken meggyőzi a stábot, hogy számoljon vele. „Nem jelenti egy útlevél vagy egy állampolgárság, hogy játszani is fog” – hangzott a kapitányi ukáz.

A vb-selejtezők első fázisában a lengyel, litván, koszovói trióból kell egyet maga mögé utasítania a mieinknek, hogy egy újabb csoportkörben szálljanak harcba a kínai tornáért. Kiemelte, az Eb után sok mindenre, rá lehet mondani, hogy kötelező, csakhogy a pályán kell ezt igazolni. A leggyengébbnek vélt Koszovó ellen semmivel sem készül másképp és másra, mint a lengyelek otthonában, jelesül – ahogy mindig – győzelemre.

Ahogy a cél is a legnagyobb: a vb-részvétel. „Hogy fogjuk ezt kiharcolni, még nem tudom” – válaszolta meg a magának feltett költői kérdést. Ez nem reális – említette a többség véleményét Ivkovics, csakhogy a játékosokkal már megbeszélte, márpedig előttük visszakozni... „Megyünk mindig magasabb célért.”

A bydgoszcz-i mérkőzésre fiatal együttest nevez („megnézzük mire képesek”), mivel komoly embernek tartja magát, aki nem beszélt a levegőbe, mikor a nyáron belengette a generációváltást. Ezért Hangán túl az Eb-résztvevők közül nem utazik Ferencz Csaba, Tóth Norbert és Wittmann Krisztián.

Persze nem engedi el csak úgy a szívéhez közel álló játékosokat, akik ha nem játszanak, akkor is a csapattal maradnak, mert fontos részei a válogatottnak, amelyet egy nagy családhoz hasonlított. „Ha megöregedünk, minket sem fognak félrerakni az asztaltól” – zárta le eszmefuttatását.

A fiatalok élvezik a bizalmát, mint mondta, tehetségesek, de tapasztalatot kell gyűjteniük. Ehhez pedig bizalom kell, melyet az edzőktől kell megkapniuk, így tőle is.

Az öt évvel ezelőtti helyzethez („katasztrofális helyzet meg minden”) képest érthetően sokkal bizakodóbb, ha vb tényleg álomnak is tűnik a húsz év várakozás helyett legfeljebb négyben reménykedik: azaz a következő Eb-n 2021-ben is részt szeretne venni.

A válogatott hétvégi selejtezőit az M4 Sport és az m4sport.hu élőben közvetíti.

A magyarok vb-selejtezős programja:

november 24.:
Lengyelország-Magyarország, Bydgoszcz 18.30

november 26.:
Magyarország-Koszovó, Debrecen 19.00

Az Ivkoviccsal készült teljes interjút megnézhetitek az m4sport.hu-n, ezen a linken!

Forrás - m4sport.hu
Foto, Slide - fiba.com

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus