Magyar Kupa Nyolcas Döntő felvezetés Puskás Artúrral!

Csütörtökön, kora délután veszi kezdetét a három napon át tartó Zsíros Tibor Férfi Magyar Kupa Nyolcas Döntő, melyet Pécsett, a Lauber Dezső Sportcsarnokban rendeznek. A magyar kosárlabda szempontjából sporttörténelmi torna negyeddöntőinek felvezetéseként Puskás Artúrral készítettünk rövid, de annál velősebb, esélylatolgató interjút.

Az előttünk álló sporttörténelmi rendezvényt az első találkozótól egészen az utolsóig élőben közvetíti a DigiSport csatorna. Mennyiben profitálhat a kupadöntőből a kicsit hányattatott sorsú magyar kosárlabda? Szakmai szempontból miként tekintetek Kristóffal az előttetek álló napokra?

Egy kicsit messzebbről kezdem. A DigiSportnak az a nem titkolt célja, hogy az összes magyar labdajáték első osztályú bajnokságát közvetítse. Nem rejtjük véka alá azt a törekvésünket, hogy harcba szállunk majd a férfi kosárlabda bajnokság közvetítési jogaiért, amikor a jelenlegi szerződés lejárófélben lesz. Rangosnak és kitüntetőnek érzi az egész csatorna, hogy a Magyar Kupát sikerült megszerezni a válogatott mérkőzések mellett. Egy pillanatig nem volt kérdés, hogy az összes meccset adjuk és teljes stábbal kivonulva leszünk ott.

Ami ennek a pozitív hozadékát illeti: nagyon remélem és szeretném azt mondani, hogy ez a rendezvény egy kicsivel nagyobb reflektorfénybe helyezi a magyar kosárlabdázást, ami méltatlanul van esetleg háttérben. Nem csak Hanga Ádi miatt várnám el, hogy kicsivel nagyobb figyelmet kapjon ez a játék, még akkor is, ha most Ádi ezzel a makacs sérüléssel küszködik, de remélem hamarosan visszatér. Úgy gondolom, hogy a honi bajnokság színvonala és izgalmassága miatt is többet érdemelne, nem beszélve arról, hogy öt csapat is elindult az európai kupákban. Ami a legfontosabb, hogy képviseltettük magunkat Európában. Az Olaj pedig azért csak gyűri második éve az Adria Ligát, ráadásul nem is rosszul. Remélem, hogy a DigiSport segít abban, hogy többen nézzenek kosárlabdát, vagy térjenek vissza hozzá újra.

Ami a személyes részét illeti. Bármennyire is frankó csávók vagyunk mi Kristóffal, úgy beszéltük meg  Faragó András főszerkesztővel, hogy szép-szép a határtalan terhelhetőség és olthatatlan szenvedélyünk a kosárlabda iránt, de szét fogjuk dobni a feladatokat. Kristóf két mérkőzést fog kommentálni. Nem titok, vagy Gulyás Róbert értő szavaival, vagy Csirke Ferenc segédletével. Én pedig Kandó Tamással fogok közvetíteni. Tamás ex-kosaras, hódmezővásárhelyi kommentátor volt az anno jól szereplő, A-csoportos helyi csapat meccsein. Ő a DigiSport stábjának kiemelkedő alakja, nagy kosárlabda fanatikus. Ő lesz, aki velem a Jászberény–Olaj és a Kaposvár–Sopron meccseket közvetíti, Kristófék pedig az Alba-Kecskemét és a Körmend-Paks mérkőzéseket nyomják majd. Én pénteken maradok Budapesten, edzést vezénylek, mert hétvégén nyerni kell a Honvéddal. Akkor Kristóf egyszer Robival, egyszer Ferivel az oldalán kommentálja majd az elődöntőket. Ők ketten vannak a pakliban, akik mind személyiségben, mind beszélőkében, mind hitelességben megütik azt a szintet, amit kell. Szombat este nem titkoltan győzelmi mámorban fogok a Digis kocsiba bepattanni és száguldok le Pécsre, mert a döntőt ki nem hagynám.

Ez lesz az első alkalom, hogy Magyar Kupa Nyolcas Döntőt rendeznek, méghozzá három napos rendezvény keretében. Mit vársz ettől a hosszú kosaras hétvégétől, mind színvonalát, mind az érdeklődést figyelembe véve? Mely csapatok továbbjutását várod a negyeddöntőkből?

Kezdjük azzal, hogy nagyon örülök annak, hogy Pécshez, egy kosárlabdavároshoz került a rendezés joga. Remélem, hogy nem leszek azzal túl álnaiv, hogy azt várom, hogy szépen telik majd a csarnok a csütörtöki nap folyamán. Hogy mást ne mondjak, az Olaj meccse – bár elég matiné időpontban lesz - csak kicsal más nézőt is, nem csak szolnoki, jászberényi szimpatizánsokat, itt tehát nagyobb közönséget várnék. Remélem, hogy szépen, folyamatosan jönnek majd a nézők az esti nagy derbikre. A Sopron-Kaposvár és a Körmend-Paks mérkőzéseken remélem lesz háromnegyed ház, aztán az elődöntők az már más kérdés.

Ami az színvonalat illeti, azt gondolom, hogy nyolc jó csapat lesz ott. Ha párosításokba is belekóstolunk majd, akkor meg kell említeni, hogy a Jászberény nem igazán találja az utóbbi időben a győzelemhez vezető utat, de szerintem már csak a szerb játékosok és a Berény – Szolnok pikantéria miatt nem egy lefutott derbi. A kezdési időpont miatt sem mindegy, illetve kérdés, hogy Szolnok miként tudja feldolgozni, hogy újra magyar csapat ellen kell játszania. Itt úgy érzem, hogy az Olaj az esélyes.

Ami az Alba – KTE meccset illeti, nagy kérdés, hogy ki játszik és ki nem, és mi a célja a Kecskemétnek ezzel a Magyar Kupával, bármennyire is furcsán hangzik ez. Tudom és sokan tudják, hogy Ivkovics nagy sakkmester. Nagyon komoly derbi lesz, amit a pillanatnyi formák, keretek döntenek majd el. Ha a Kecskemét teljes kerettel áll ki, komolyan veszik az összecsapást, akkor meglephetik az Albát.

A Kaposvár – Sopron esetében szintén elég meleg a pite. Több embert tud forgatni Sabáli Balázs, ezért esélyesebbnek érzem a Sopront. Nyilván van jó oldala is annak, amikor az embernek 5-7 játékosa van, akit bevethet, bármennyire is ügyesek a kaposvári fiatalok, de úgy gondolom, hogy egészségesebb az, hogy 9-10 embert tud forgatni valaki, mint most Sabáli mester. Itt a Sopron egy árnyalatnyival esélyesebbnek tűnik.

A Körmend - Paks eszméletlen lesz. Nem tudom mit csináltak a vasi betyárok az örökrangadón, csak a számokat láttam, az rettenetes volt. Teljesen érthetetlenül hathatott a piros-fekete drukkerek számára az alapján a remek forma alapján, ami az elmúlt nyolc mérkőzésen átjött az újságokon, meg a Kezdő5-ön keresztül. Ha csapatkosárlabdát játszik majd a Körmend, lesz dobása Ferencznek, lesz momentuma Farkas Attilának, Grebenár Péternek, és a többi magyarnak, akkor nyerhet az MTE. Ha El-Amin rácsavarodik a labdára, vagy Rakocsevics brusztol egyedül, akkor kikapnak. Sokkal csapatabb nekem egyelőre a Paks a két gárda közül. Nehéz tippelni, mert nagyon szoros meccs lesz, de ha egy továbbjutót kell mondanom, akkor úgy érzem, hogy a Paks lesz az.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus