Mit várhatunk a hétvégén rajtoló NBI/A-s szezontól?

Déri Csaba fejtette ki a véleményét a férfi élvonal csapatairól és elmondta, hogy kit hova vár a 2018/2019-es idényben.

A Kezdő5.hu Déri Csabát kérte meg arra, hogy mondja el, mit vár a nyakunkon lévő szezontól - íme a szakember gondolatai:

"A Szolnokkal kapcsolatban még nem látok teljesen tisztán. Úgy tűnik, hogy Kendrick Perryt nem sikerült igazán pótolni, Andrew Rowsey egy egészen más stílusú irányító, Airington szerepe sem teljesen tiszta, illetve Andric és Milosevics mellett Murphy szerepét és helyét is nehéz lesz megtalálni. Viszont mivel én Milosevicset extra, Andricot pedig jó légiósnak tartom, Vojvoda, Benke és Tóth Ádám személyében pedig van három extra magyar játékosuk, úgy gondolom, hogy ezek a kérdőjelek ki fognak simulni és nálam ők a legnagyobb esélyesek.

A Falco sokat veszített Perl és Govens távozásával, nekik időbe telik az, hogy az új edzővel, az új légiósaikkal kihozzák magukból a bennük rejlő potenciált, illetve Váradi Benedek hosszabb kihagyásáról sem szabad megfeledkeznünk. Kicsit sötét ló számomra a szombathelyi csapat, de így az első ötbe várom őket.

Azt sokan nem is értik igazán, hogy az Alba mennyit vesztett Keller Ákos távozásával, pedig itthon messze a leghasznosabb centerről beszélünk. Elvesztették még Kovács Ákost és úgy tűnik, hogy Luka Markovicsot is, akik értékes játékosok, így a magyar magjuk gyengült - ugyanakkor jónak tűnő légiósokat igazoltak, az az állományuk erősnek látszik. Nyilván nekik is kell még idő és hogy együtt játsszanak, de őket is elölre várom.

A Körmendnél úgy tűnik, hogy a tavalyinál lényegesen jobb légiósállományt sikerült összehozni, Ferencz Csaba tavaly nagyon jó szezont futott, Csorvási is nagy érték, érkezett még Lajsz és a fiatalok egész nyáron dolgoztak, ők jobbak lesznek, mint tavaly. A Körmendet is az első ötbe várom.

Az említett négy csapat mögött érdekesnek tűnik a mezőny. A tavalyi ötödik Kecskemét nagyjából egyben maradt, visszahozták Mészárost, aki jól ismeri a közeget, Green pedig egy gyorsan és jól passzoló, bontani képes p&r játékos, aki ugyan nem volt igazán jó a felkészülési meccseken, de én tőle többet várok és összességében a KTE-t esélyesnek tartom a felsőházra. 

Szintén esélyes még az ötödik helyre a Paks és a Pécs. Pakson új edző van, szépen építkeznek, alakul a csapat, a Pécset pedig olyan csapatnak tartom, amely bárhol bármikor képes lehet nyerni. Jó igazolásaik vannak, Kameron Taylort nagyon jó és sok mindenre használható játékosnak vélem, Csirics, Budimir és Horti jelenti a rutint, a kérdés az, hogy a Pongó-Simon páros felnő-e irányító poszton ehhez - ha igen, akkor ők is ott lesznek a harcban.

Érdekes még a DEAC, jó állományuk van, jobb légiósokat választottak és most már az év elejétől rendelkezésre áll minden külföldi játékosuk, ráadásul elég jó magyarjaik is vannak. A legjobb nyolc közé kerülésre esélyes lehet még a Kaposvár, ahol szintén sok múlik majd a külföldiek teljesítményén - kicsit ott billegnek a kerítés tetején, befelé és kifelé is eshetnek. Nagy kérdőjel számomra a ZTE, ahol négy légióssal és Szabó Zsolttal kialakult a kezdő, mögöttük pedig fiatalok képzésére tettek most és sokat is dolgoztak velük nyáron. Ha nincs sérülés, akkor szépen felfejlődhetnek ezek a fiatalok, de ha valami baj történik, vagy becsúsznak vereségek, akkor kérdés, hogy milyen lesz az önbizalom és hogy ezek a fiatalok hogy tudnak majd versenyezni.

Ugyanúgy vékony jégen táncol a Jászberény és a Szeged is, előbbinél jó légiósok vannak, a Szedeákkal kapcsolatban pedig azt is el kell mondani, hogy tavaly a sérülések ellenére is jól teljesítettek. A Sopronnál én az irányítójukban látom az átütőerőt, a többi légiósukban kevésbé, a magyarok közül akik itt maradtak, azok az elmúlt években már nem voltak olyan meggyőzők és egy évvel idősebbek is lettek, Farkas Attila sorsa bizonytalan, Supolánál pedig kíváncsian várom, hogy igazolja-e azt, amiért szerződtették - Pécsen volt egy nagyon jó és egy gyengébb éve. A tabella második felében lévő csapatok szerintem egyébként már erősen hazai pályás csapatok lesznek.

És végül, de nem utolsó sorban a TF. Le a kalappal, minden gratulációt, dicséretet megérdemelnek, bravúrral jutottak fel, egyértelműen megérdemelték ezt a rájátszás során. Azóta azért sok bizonytalan hírt lehetett róluk hallani és ezek után nincs ember, aki meg tudná mondani, hogy mi lesz belőlük. Sokan biztos kiesőnek várják őket, én azért óvatosabb lennék, nagyon tisztelem Merim Mehmedovics munkáját és csapatösszetartó képességét, de most minden tudására szüksége lesz, hogy elkerüljék a kiesést.

És hogy lehetnek-e átrendeződések az esetleges légióscserékkel? Hiába jó a bajnokságunk, továbbra is nagyon nehéz ide jó külföldit hozni, mert amely csapat nem indul nemzetközi kupában, oda nem szívesen jönnek - pályafutásuk elején, vagy éppen vége felé járó, sérülésből visszatérő, vagy máshova nem kellő játékosokat lehet leginkább igazolni. Én azt mondom, hogy jelenleg nagyjából húsz olyan légiós van ebben a bajnokságban, aki jó és aki komolyan megüti a szintet, de sok csapatnál csak egy-kettő ilyen található. Cserélni viszont nem egyszerű, mert van anyagi vonzata is, általában ez akkor szokott jönni, ha komolyabb gödörbe kerül egy-egy csapat. Én mindenkinek azt kívánom, hogy ne kelljen cserélnie."

fotó: kosarsport.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus