Monok Tibor Spicáról és a Kaposvárról

A szerb center intenzíven edz, szombaton kezdhet, az idény is akkor indul érdemben a KKK-nak. Fodor már szerdán játszhat.

Szombat este-vasárnap reggel a kaposvári szurkolók nagy örömmel olvashatták a csapat honlapján megjelent hírt, miszerint a korábbi kedvenc, Marko Spica visszatér a somogyi megyeszékhelyre. Hogy került ismét a csapathoz a center?

Folyamatosan tartottuk vele a kapcsolatot, hiszen jó barátság alakult ki vele. Amikor a kecskeméti szerződése nem sikerült, nekünk akkor megvolt már a centerjelöltünk Szekulovics személyében, bár az látszott, hogy nem ő lesz a megfelelő, de nem lehetett tudni, hogy Marko rehabilitációja hogyan halad.

Volt szó korábban is arról, hogy visszatér Kaposvárra?

Szerettük volna, de ő azért egy drága játékos, mivel kiváló játékos. A kecskeméti szerződése után beszélgettünk arról, hogy ha esetleg Magyarországot választja, akkor lehet, hogy mi is meg tudnánk fizetni, bár a KTE-vel nyilván nem vagyunk egy szinten. Végül olyan eredményesek voltak ezek a tárgyalások, hogy egy korrekt árban meg tudtunk egyezni.

Viszont még mindig nem százszázalékos, nem ért véget a rehabilitációja.

Igen, ebben még mindig benne van a kockázat, de másképp nem tudtuk volna megfizetni és már a rehabilitáció finisében van, Kecskeméten még nem, de úgy néz ki, hogy a Nyíregyháza elleni hazai bajnokin tudjuk majd használni.

Mire lehet tőle számítani? Két évvel ezelőtt ő pontkirály volt Kaposváron, de azóta a csapat eléggé átalakult, többek között teljesen más stílusú irányító van a keretben. Változott az a szerep, ami ebben a KKK-ban hárulhat rá?

Alapjaiban nem. Ő egy gondolkodó center, aki nagyon kreatív és majdnem irányítóként tud kosárlabdázni centerposzton, ezzel pedig azt nyerjük, hogy Hendlein Roli is eredményesebb lesz, hiszen ők nagyon jól megértették egymást. Nem csak a pályán, de a pályán kívül is jóban voltak, jó barátság alakult ki közöttük, Marko itt volt Roli esküvőjén is. A másik fele pedig az, hogy ő egy olyan szellemiséget tud adni ennek a csapatnak, amit kevesen és ami eddig hiányzott. Azt, hogy ő pontkirály lesz vagy milyen teljesítményt fog nyújtani, azt még nem lehet megmondani, júniusban játszott utoljára, azóta egy szerb első osztályú csapatnál végzett edzéseket, de a csapatedzéseket most kezdi csak. Pár meccs biztosan kelleni fog neki, mire eléri azt a formát, amire a szurkolók emlékeznek.

Ez a sérülés egyébként a hírek szerint nem feltétlenül veszélyes, ebből elméletileg maximálisan fel lehet épülni.

Igen, mi is konzultáltunk orvosokkal, kontrollálni fogjuk a lábát egy CT-vizsgálat keretében, de ezek a sérülések olyan szinten meg tudnak gyógyulni, hogy nem fogja befolyásolni a játékát, ez is szerepet játszott abban, hogy egyáltalán megpróbálkozunk vele. Most láttam edzésen, nagyon intenzív munkát végzett, nem hiszem, hogy ebből probléma lesz.

Az elődje, Alihodzic viszont távozott a csapattól, vele mi volt a fő gond?

Fahro egy jó védőjátékos, nagyon tisztességes ember, csak nem volt meg benne a tűz, az akarás, ez valószínűleg rookie-betegség. Az ő karaktere nem vezéregyéniség-típus, nem volt elég agresszív, mert maga a személye sem az. Keveset támadta a gyűrűt, volt egy jó külső dobása, lepattanókban is jó volt, de ponterőben ez nekünk sajnos kevés.

Fodor Márton nem játszott még egyetlen mérkőzést sem idén, az ő állapotáról mit lehet tudni?

Vasárnapi jelentés szerint hetven százalékos állapotban érzi magát, ő Kecskeméten már fog játszani és remélhetőleg szombaton teljes értékű lesz. Bokaszalag-húzódása van, rendben végigcsinálta a rehabilitációját, nagyon sokat dolgozott vele, úgyhogy remélem, hogy egy jó rögzítéssel ő már hamarosan százszázalékos lesz.

Nagy szüksége is van rá a Kaposvárnak, hiszen a csapat talán nem úgy kezdte a szezont, ahogy a szurkolók remélték – és a folytatás sem egyszerű, Kecskemét és a négyből hármat nyerő Nyíregyháza a következő két meccs.

Igen, a szurkolók minden meccset meg akarnak nyerni, de hát ettől szurkolók. A MAFC-meccs papírforma-eredmény volt, Szegeden mindig nehéz nyerni és most nagyon rosszul jöttünk ki abból a találkozóból. Tőlük három-négy játékos olyan extrát hozott, amire nem tudtunk reagálni és ott éreztük először, hogy Fodor Marci mennyire hiányzik. A Paks más dimenzió, bajnokesélyes csapat, teljesen reális eredmény született a pályán. Kecskeméten is tavaly nyertünk, amikor a négy közé jutásért meccseltünk, egyébként ritkán aratunk ott győzelmet, nagyon agresszív kosárlabdát játszanak, nem kell ecsetelnem a honosításokat, külföldieket, nagyon erős csapat. Nekünk a bajnokság november elsején kezdődik érdemben, akkor kell elkezdeni menetelni és meglátjuk, hogy mire lesz elég a végén. Pánikra úgy gondolom, hogy egyelőre nincs ok.

A szurkolóktól olvasni olyat, hogy Gibsonnal nem elégedettek, sőt, már olyat is lehetett, hogy Hendlein Rolit is kikezdték.

A szurkoló azért szurkoló, hogy alkossa meg a véleményét és nyugodtan kritizálja a csapatot. Hendlein Roli rendesen elvégzi a munkáját, Magyarország egyik legjobb kosárlabdázója, vele nem lesz semmi probléma. Matt Gibsonnal vannak nehézségek, mert nem olyan az irányítómunkája, mint amire számítani lehetett, de ezt majd Fodor Marcival megpróbáljuk kompenzálni. Persze amikor kikap a csapat, akkor jogosak ezek a kritikák, de azt tudomásul kell venni, hogy az elmúlt három meccsen nem volt irányítónk és centerünk, úgy meg nehéz kosárlabdázni. Bármelyik csapatból kiveszünk két kezdőjátékost, ugyanígy fog játszani, kivétel azok, akik tizenkét emberes rotációval dolgozhatnak, mert olyan mély a keretük. De ha a szurkolóink közül bárki látta volna a vasárnapi edzést, akkor azt mondaná, hogy na igen, ez rendben lesz.

Illetve tavaly 0-3-mal kezdett a csapat és negyedik hely lett a vége.

Így van. Most ha nálunk gond van, akkor mi lehet Körmenden, Zalaegerszegen, vagy láttam a Pécs-Alba meccset, a fehérváriaknál sem klappol még minden. Ettől jó ez a bajnokság, kiegyensúlyozott, érdekes és izgalmas lesz.

fotó és slide: delfinek.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus