Raúl Jimenez a ZTE helyzetéről

A Zalakerámia ZTE KK vezetőedzője, Raúl Jimenez nyilatkozott a csapat honlapjának a gárda helyzetéről, felkészülésről, honosításról.

- Úgy gondolom, hogy kiegyensúlyozott játékoskeretünk lett, elégedett vagyok. A kollégákkal együtt mindent megtettünk, hogy a lehető legjobb keretet állítsuk össze. Néhány játékos leigazolását nem engedhettünk meg magunknak, és nekem - edzőnek - el kellett fogadni azt, hogy vannak határaink, amit nem léphetünk át, hogy ne csak fényes jövőnk és bombaerős keretünk, hanem jelenünk is legyen.

 Jimenez azt is elárulta, hogy mi döntött a játékosok kiválasztásánál.

- Leginkább az, hogy ki akar hozzánk csatlakozni, egy nagy múltú együtteshez, ahol a munkában hisznek. Személyesen beszéltem mind az előző idény játékosaival, mind a kiszemeltekkel illetve végül az érkezőkkel is, és vázoltam a munka mennyiségét és ritmusát, hogy amennyiben ebben nem kíván partner lenni, akkor választhasson más egyesületet. Szakmai szemszögből olyan játékosok érkeztek, akik sokoldalúak és több poszton is bevethetőek. Energikus játékosok, akik képesek védekezni, gyors kosárlabdát játszani és támadó repertoárban valami olyat felmutatni, ami nem volt birtokunkban az előző szezon során.

 A szakvezető a honosításról is kifejtette a véleményét.

- Más csapatokról, azok indítékairól nem tudok véleményt alkotni. Én szeretném, ha a 12 legjobb magyar játékos lenne a csapatunkban, akkor nem kéne alkalmazkodnunk semmihez, semmilyen szabályhoz sem. De természetesen ez a ZTE-nek elérhetetlen, nincs meg rá az anyagi fedezetünk. Van a magyar játékosoknak egy másik csoportja is, aki ugyan egyáltalán nem a liga meghatározó játékosai, ám szintén irreális fizetési igénnyel lépnek fel. Nem gondolom, hogy klubunknak túl kéne fizetni bárkit is, mindenkinek annyit szabad kapni, amit megérdemel, amire teljesítménye jogosítja – nem többet, nem kevesebbet. Ebben a helyzetben, a nagyon szűk és kevés kosarast felvonultató magyar piacon kívül másban is kell gondolkodni. Mivel a kosárlabda egy határokon átívelő játék, és vannak olyan kosarasok, akik szívesen jönnek és akarnak teljesíteni, harcolni – így megadjuk nekik a lehetőséget. Ha a mi hazai, fiatal játékosaink a lehető legjobb, elérhető külföldiek ellen kosarazhatnak, akkor ezáltal ők és a magyar kosárlabda is fejlődhet. És mint az élet minden területén – azok, akik nem elég jók, azoknak még többet kell dolgozni és jobban teljesíteni, vagy más utat választani.

A mester szerint mindenki jó állapotban kezdte meg a felkészülést, de senkinek nincs garantált helye a csapatban, viszont feleslegesnek tartja a tizenkét edzőmeccset, ezért a ZTE kevesebbszer lép pályára ebben az időszakban.

- Azok alapján, amit én látok a pályán, illetve az erőnléti edzőnk riportjában olvashatok, megállapíthatom, hogy a játékosok többsége megcsinálta teljesen azt az egyéni „házi feladatát”, amivel nyári pihenőre ment. Volt, aki jó és volt aki jobb kondiban érkezett vissza, de senki nem „aludta végig a nyarat”. A kosárlabda ugyanúgy működik, mint az élet. Az élet egy folyamatos try-out, egy folyamatos próbajáték. Ha nem dolgozunk megfelelően, ha nem teszünk meg mindent munkánk során, ha nem harcolunk, nem teljesítünk, ha nem a csapatot kezeljük az első helyen, akkor nincs garantált jövőnk. Senkinek! Ha gyárban, irodában, vagy bárhol dolgozol, és ezt nem teszed megfelelően, akkor problémáid lehetnek. Ez nem lehet másként a kosárlabdában sem. Tehát ezek alapján is mindenki próbajátékon van a ZTE-nél, senkinek nincs bérelt helye. De optimista vagyok és remélem, hogy nem kell szerződést bontanunk senkivel sem. Folyatatjuk a munkát, jövő héten már edzőmeccset is játszunk. Megyünk lépésről-lépésre, hogy kész legyünk az október 11-ei rajtra. Valószínűleg végül 6-7 meccsünk lesz, de úgy gondolom, hogy ez elegendő mennyiség. Szerintem nincs szükségünk 12 mérkőzésre (ami gyakorlatilag az alapszakasz meccseinek felét jelenti), és a játékosoknak „éhesnek” kell lenni a szezon kezdetére.

 Konkrét célokat viszont nem fogalmazott meg.

- Mivel még sok csapat kerete ki sem alakult, így hosszú távra jósolni elég nehéz még. A célunk, hogy a legmagasabb szintet ostromoljuk. Minden nap jobbak akarjunk lenni, és a legjobbunkat nyújtsuk minden edzésen.

A teljes interjú itt: http://www.ztekosar.hu/hirek/jimenez-interju-nyar

Fotó - Bálizs Zsuzsa, ztekosar.hu
Forrás - ztekosar.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus