Szolnoki évértékelő Tóth Zoltánnal

"Nagyon örül annak, hogy más magyar csapatok is vállalják a nemzetközi szereplést. Így a saját bőrükön tapasztalhatják meg azt, mennyire más időbeosztással járó, néha tervezhetetlen sorozat az." Erről és még sok minden másról beszélt évértékelőjében Tóth Zoltán, a Szolnoki Olaj KK ügyvezető igazgatója Gutai Istvánnal a gárda hivatalos honlapján megjelenő interjúban.

- A bajnokságok kiírási rendje miatt az évértékelés inkább két fél szezon értékelését jelenti. Hogyan értékelné 2013 első felét ebből a szempontból?

- A legutóbbi idénnyel nem lehetünk elégedettek annak ellenére sem, hogy bennmaradtunk az Adria Ligában és a EuroChallenge-ben eljutottuk a legjobb tizenhatig. Viszont a hazai kupa- és a bajnoki döntőben is alulmaradtunk. Mindezek a tapasztalatok jó támpontot jelentettek a 2013-14-es feladatokra. Teljesen kicserélődött a csapat, hiszen a májusi keretből csak Báder Márton és Simon Balázs maradt, még most is a csapatépítés időszakát éljük. A most folyó szezonban a nemzetközi előrelépés mellett a legfontosabb, hogy itthon újra mi legyünk a legjobbak.

- Ez indokolta a szezon közbeni edzőcserét is?

- Nem kimondottan az eredmények miatt döntöttünk az edzőcsere mellett, hiszen Nedeljko Asceric távozásakor is ugyanúgy álltunk, mint egy évvel korábban. Nem sikerült azonban szerethető csapatot összerakni de a mutatott játék sem volt az igazi. Szerethető alatt nem azt értem, hogy a csapat állandóan nyer. Egy csapat, ha úgy játszik, akkor is szerethető, ha kikap.

- Mit szól ahhoz, hogy már nem csak az Olaj vállalta a nemzetközi szereplést?

- Nagy öröm számomra, hogy négy másik csapat is úgy döntött, elindul európai sorozatban. Egy ilyen feladat más időbeosztással járó, néha tervezhetetlen feladat. Mi az előző idényben 67 mérkőzést játszottunk, a többi magyar csapat negyvenet-ötvenet. Az Adria Ligában és a EuroChallenge-ben a több mérkőzés több utazással jár. A nemzetközi mérkőzésre előző nap meg kell érkezni, másnap este meccs, a következő reggel indulás haza, majd rohansz a következő helyszínre. Élesítve vagyunk egész évben. Az egész stáb: vezetők, edzők, játékosok, de az orvos, a gyúró is. Az ABA Liga teljesen más gondolkodásmódot is jelent. Ott a csapatokban nagyon gyakori a rotáció, nincsenek 35-40 perces kosarasok. A játékosainknak azt kell megtanulniuk, hogy a rendelkezésükre álló viszonylag rövid idő alatt kell kihozniuk magukból a maximumot. Ez a délszláv játékosokban megvan, a magyarokban még nincs.

- Mennyire elégedett a csapat létesítményhelyzetével?

- Felújítottuk a lelátót, új palánkok vannak a csarnokban, átépítettük az öltözőket, modern LED-reklámtábláink vannak. Házon belül minden olyan dolgot megoldottunk, amelyek elvárhatók egy olyan klubtól, amelyről Európában is hetente beszélnek. Vannak további fejlesztési gondolataink. Jelenleg 2100 nézőt tudunk biztonsággal elhelyezni, a cél, hogy ez 2500-ra nőjön. Azon dolgozunk, hogy ha a csapat feljebb lép, az Európa Kupába, akkor mindezek már meglegyenek. Idényenként 800-900 bérletesünk van, ezt mindenképpen meg kell becsülni. Az ő kiszolgálásuk-is nagyon fontos.

- Olyan feladatokat is felvállalnak, amelyek nem feltétlenül tartoznak egy kosárlabdacsapat kötelességei közé.

- Hosszú évek óta megrendezzük a Kosárkarácsonyt. Ezer csomag élelmiszert osztottunk ki rászoruló családoknak. Kosárlabdapályákat újítottunk fel a városban, korábban jégpályát üzemeltettünk, másodszor támogattuk a szurkolói napot. Ez egyfajta köszönetnyilvánítás mindenki felé, a profi sport mellett a kezünkben lévő lehetőségekkel segítjük környezetünket. Ezúton is szeretnék valamennyi szurkolónknak, támogatónknak, az egész városnak boldog, Olaj-győzelmekben gazdag új évet kívánni!

Fotó, forrás: szolnokiolaj.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus